Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2159
View
42
Reply

[Tempatan] Degil? PKP Fasa Kedua Bakal Jadi TERSANGAT KETAT

[Copy link]

Author: Lagubestbest       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-3-2020 04:04 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 26-3-2020 04:08 PM

Dalam fasa pertama Mac 18-31, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) masih membenarkan orang ramai bergerak kesana sini, dengan terhad.

Namun Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah diminta untuk memberi SOP baru bagi fasa kedua PKP April 1-14, dengan peraturan dan undang2 lebih tegas, lebih ketat berbanding sekarang.

Selepas ini lebih banyak "sekatan" bakal dikuatkuasakan.

MKN akan serah SOP fasa kedua pada 28 Mac 2020.

----------------------------------------------

Dalam berita yang lain, seorang peguam menyarankan agar kerajaan "berhenti takut pada rakyat" dan mencadangkan PKP fasa kedua seakan "lockdown total" dimana semua rakyat bakal betul-betul berkurung sekurang-kurangnya 10 jam sehari bermula 8 malam setiap hari, dimana hanya doktor dan nurse jsahaja dibenarkan berada di luar pada masa ini. Trip keluar beli barang dapur pula hanya dibenarkan dalam tempoh sangat terhad 2 jam sehari contohnya hanya dari pukul 8-10 pagi, dengan kawalan ketat penjarakan sosial dalam pasaraya dan semua tempat yang dibenarkan.

----------------------------------------------

Menteri Pertahanan menyatakan semua ini dibuat demi memastikan semua tindakan yang dibuat membuahkan hasil seperti yang disasarkan, dalam memecahkan rantaian penularan virus covid-19.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Dengan sikap segelintir masyarakat Malaysia yang bongkak , kakalong setuju 100%
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:40 PM | Show all posts
siapa ada bajet duit lebih beli sampai 14 april , mudah kan? xperlu keluar banyak kali. patuh sahaja arahan kali ini
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Bab beli barang tu if nk hadkan masa nanti jd ramai pula....aisey
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:27 PM | Show all posts
ketat ke now pon? ada je student yg terlepas dri road block...ikot jln lama

deme ni juge ler yg kekonon rindu sgt nak balik kg...lepas tuu kecohhhh nak balik semula ke rumah sewa deme....taktahan duk rumah kot....
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 26-3-2020 04:40 PM
siapa ada bajet duit lebih beli sampai 14 april , mudah kan? xperlu keluar banyak kali. patuh sahaja ...

Tulah.....

Pelik lah dorang ni....suka sgt nk kuar selalu buat pe....akak dah buat stok utk sampai hujung april....

Dah hbis tu nanti...klu tak pulih jugak...mkn je lah apa yg ada...ikan bilis ke....ikan masin...ikan pekasam...semua tu blm berusik...ni bkn masa nk mkn sedap sedap mcm selalu....cukup cukup lah insafkn diri kan cili kannnn.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 26-3-2020 04:40 PM
siapa ada bajet duit lebih beli sampai 14 april , mudah kan? xperlu keluar banyak kali. patuh sahaja ...

please dont talk nonsense..

@bipolarjourney and @sarah812 dah stock up ration sampai raya haji nanti...and yet masih nak keluar beli barang at every opportunity.

do your homework for goodness sake.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 09:20 PM | Show all posts
Kenapa tak gugurkan aje perkataan limit movement dan buat cam kat Wuhan..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Kena buat sistem macam china. Bagi kad untuk setiap umat yang nak keluar tu. Takde banyak soal, takde je kad patah balik tanpa kompromi. Kad untuk setiap essential services.
Jalan lama pun orang banyak lalu untuk elak sekatan jalan. Kalau china dia tambak tanah dekat jalan lama supaya tutup terus. Bagus juga macam tu.
Beli barang pun ikut group taman ke apa. Sape tak pandai rancang dan jimat, nasib la. Memang kejam, tapi itu je solusi dia.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 09:28 PM | Show all posts
Jiddin replied at 26-3-2020 04:42 PM
Bab beli barang tu if nk hadkan masa nanti jd ramai pula....aisey

aku suggest buat 3 shift. 8-10 pagi. pastu 12-2pm dan lasti one 4-6pm. klu tak berbondon bondong orang kat satu tempat. defeat the purpose.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 09:33 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 26-3-2020 06:29 PM
Tulah.....

Pelik lah dorang ni....suka sgt nk kuar selalu buat pe....akak dah buat stok utk sam ...

aku dah stok smp 31/3 dr sebelum MCO. lusa nak pi stock utk smp 14/4 pula. tak rajin nak keluar hari hari. Defeat the purpose
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Seminggu / Dua minggu sekali aje keluar.. peti ais x besar mana nak stok ikan ayam bagai.. hahaha..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Sapa yg viral kekerasan anggota..yg tukang viral tu perku diantar jd frontliner..tgk ada berani ke tak...bising je lebih..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:24 PM | Show all posts
kalau semua ikut MCO je, kan senang...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:31 PM | Show all posts
semlm aku g mydin kejap pun dah ada askar dan polis dok pantau..rasa bakalan ketat jgk nanti ni pasal kawasan merah...bagus buat je terus...2 mggu xyah kuar dah..mkn je apa yg ada...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
fizamn replied at 26-3-2020 10:19 PM
Seminggu / Dua minggu sekali aje keluar.. peti ais x besar mana nak stok ikan ayam bagai.. hahaha..

Saya doa supaya peti ais tak rosak. Mesin basuh tak rosak. Kereta satu dah rosak dan habis mco kena tow pegi service centre.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
had masa(2 jam) tu arap boleh di panjangkan sb...bila kita sampai..kita x tau pon berapa ramai ore dh ada kat situ....
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
cap_ayam replied at 26-3-2020 10:37 PM
Saya doa supaya peti ais tak rosak. Mesin basuh tak rosak. Kereta satu dah rosak dan habis mco ken ...

Mudah mudahan.. insya Allah..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari hari ahad hari tu kate nyer nak ketat2. Srupe tu jah. Alih2 yg betul2 duduk rumah & frontliner yg merana. Makhluk babil masih bebas berjimba keluar masuk suke ati. Alasan cam gampang. Kilang2, syarikat yg xdapat kelulusan nak operate pun slumber jalan. Rakyat malaysia dari luar negara masuk suke hati cume buat self quarantine konon nyer. Skali super spreader macam mamat balik korea tu x tau la. Jadi, berbaloi ker nak extend kalau penguatkuasaan lemah lembut? Polisi agak longgar. Kite hanye boleh reduce untuk seketika tapi tidak menghentikan nyer kalau berterusan macam ni. Nal buat,buat betul2..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
simpang renggam dh start lockdown...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list