Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
5596
View
240
Reply

[Tempatan] Kenapa cakap tak serupa bikin ?

[Copy link]

Author: blastoff       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 26-3-2020 07:35 PM | Show all posts
KIM.K replied at 26-3-2020 07:23 PM
Holah..betul cakap sis. Ada juga orang yang nampak maksud pdrm buat roadblock
Mmg tak perlu tapi  ...

jadi tak ada kena mengena dgn virus lah , cuma nak kawal pergerakan manusia semata2 lalu sekatan di buat .... hmmm habis tu kerajaan guna alasan virus utk apa ? Perbodohkan rakyat ? Why not kerajaan berterus terang je nak buat road block utk sekat kebebasan rakyat .

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 07:35 PM
jadi tak ada kena mengena dgn virus lah , cuma nak kawal pergerakan manusia semata2 lalu sekatan d ...

Ko ni red bean army jah..idea2 ko semua berbayar
Teruskan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 07:42 PM | Show all posts
aderaderker replied at 26-3-2020 07:30 PM
Sebab still ada manusia2 bodoh yg selfish.
Dah bosan makan kat kawasan rumah, dia sangguh drive per ...

err memancing setahu aku org buat jauh2 jarak , tak de org memancing rapat2 ramai2 haih  payah virus tu nak tersebar ketika memancing ...errr kalau nak cari makan, memancing atau jumpa kawan jarak 6 kaki sembang pun di kira sebagai selfish dan bodoh , imagine betapa minda kau dah di brainwash hinggakan perbuatan bersantai pun dah di anggap begitu  ... kalau time biasa2 sure org anggap masuk cult ke hapa nih ...tapi dek kerana kerajaan idaman hati buat maka dah jadi extremist pun tak sedar2 dah tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 26-3-2020 10:48 AM
sebab tu ada cadangan dari penasihat2 Perdana Menteri UK supaya menjadikan UK negara pertama cuba  ...

Hahaa menteri2 pun dah berumur mana nya diorang nak ambik risiko..
Memang the best solution ke? Kot2 immune kejap aje..pastu boleh dapat reinfection.. Very controversial kalau nak sengaja2 dibuat.. Kat Malaysia la.. Org kita mesti susah nak terima..Negara luar mungkin boleh ..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 03:58 PM
kenapa over over sgt mcm ada pihak nak tunjuk kuasa melampau2 lah plak dgn menekan rakyat menggunaka ...

bukan nak tunjuk kuasa
kau tu yg sejenis bangang macam rakyat dok keluar ramai2

dah kata jgn keluar ... p keluar jugak kann
pastu roadblock tersekat ramai ramai marahkan org
marahkan polis marahkan kerajaan

siapa yg bangang ?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 07:35 PM
jadi tak ada kena mengena dgn virus lah , cuma nak kawal pergerakan manusia semata2 lalu sekatan d ...

klu x sekat makin ramai la yg cross state sebar virus.   solution terbaik tetap HERD IMMUNITY
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 08:13 PM | Show all posts
adelea replied at 26-3-2020 07:58 PM
bukan nak tunjuk kuasa
kau tu yg sejenis bangang macam rakyat dok keluar ramai2

yg kaum india kluar berkumpul kat penang seramai 30k tu , kenapa tak dak ribu riban yg hadir kena virus tu pun lani ?

Nampak dak di gambar tu begitu ramai rapat2 je tanpa pakai mask punggg. Tapi tak de lah ribu riban depa kena virus tu ...ekkkk why why ?



]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

https://www.nst.com.my/news/nati ... riot-fest-attendees


No report of Covid-19 cases among Penang chariot fest attendees








By Audrey Dermawan
March 24, 2020 @ 3:49pm


GEORGE TOWN: None of the 30,000 devotees who attended the Masi Magam Theppa Thirunal (Floating Chariot Festival) at the Sri Singamuga Kaliamman Temple in Teluk Bahang on March 8 is reported to have contracted Covid-19.
Chief Minister Chow Kon Yeow said the news was conveyed to him by the state Health Department.
They (the state health authorities) are closely monitoring the situation.
Until now, there is no report of Covid-19 cases among the devotees in attendance, he said today.
The Malaysian Hindu Sangam recently advised those who attended the festival to get tested for the coronavirus if they are showing symptoms of the disease.
Various quarters have questioned the staging of the large religious gathering, implying that the organisers had completely ignored the global pandemic.
The event took place over a week after the Ijtimak Tabligh assembly at the Sri Petaling mosque in Kuala Lumpur.
At least nine of the 15 Covid-19 deaths reported in the country are from the tabligh cluster.
Of the 1,518 positive cases of Covid-19 to date, 62 per cent are linked to the Sri Petaling gathering.
Temple committee chairman A. Kanapathy told the New Straits Times that they have not received any report of devotees or festival-goers showing symptoms related to Covid-19.
He explained that the festival is an annual event that they have been holding for many years without incident.



image.png
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 08:18 PM | Show all posts
kenapa yg hadiri event kat penang tu tak kena ramai2 tapi yg hadiri kat tabligh event tu pi kena ramai plak ? Apa sebab ? Soalan cepumas .

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Barang2 hot seperti roti, bihun, sardin kena buat catuan supaya semua merasa..
Tak buat macam ni, melingkup nak kawal Malaysian yang degil..nak cakap darul pprt, xsampai hati pulak. Macam mengata diri sendiri
China sampai lock dari luar nak halang ummah keluar..
Iols nak suggest..mintak polis pakai sarung tangan ker..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 08:24 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 26-3-2020 08:26 PM

adakah kerana perkongsian air liur berlaku di event tabligh tu melalui kegiatan makan setalam ...tapi yg kat penang tu walau dok rapat2 tak de lah berkongsi makan ramai2 hingga air liur tak dak cara nak masuk ke badan lalu infeksi payah berlaku ?


Yg kat Itali tu kena teruk ramai adakah kerana ramai rakyatnya kerap pi ke pub lalu gelas2 yg di hidang tak di cuci dgn betul hingga menyebabkan berlaku perkongsian air liur padanya antara para pelanggan hingga membawa kepada parahnya kes virus ni di sana  ?


Perlu fokus pada menerangkan dgn jitu bagaimana cara virus ni tersebar ye, kalau tidak segala lockdown akan jadi sia2 belaka dan hanya menyusahkan .



Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
wana89 replied at 26-3-2020 08:22 PM
Barang2 hot seperti roti, bihun, sardin kena buat catuan supaya semua merasa..
Tak buat macam ...

Nak bt mcm mn.. Mmg ramai yg pprt..tah spesis pe.. Merambu ke sana.merambu ke sini.. Pdhal mlm2 kedai semua dah tutup.. X faham btl
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 08:30 PM | Show all posts

MP DAP nih yg positif covid 19 .....kenapa yg jumpa dgn dia dlm berbagai meeting yg dia hadiri tak turut kena sama virus nih ?  Mahathir yg bergambar dgn dia pun tak kena .....Why why ? Kalau berjumpa ramai2 jadi sebab virus tersebar patutnya yg hadiri meeting dan perjumpaan politik dgn dia dah ramai lah yg kena lani kannn, tapi tak pun.



Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 26-3-2020 07:58 PM
bukan nak tunjuk kuasa
kau tu yg sejenis bangang macam rakyat dok keluar ramai2


Lepastu sejenis bangang lagi... Sendiri bukak benang.. sendiri reply... Nampak tak bahenolnya kat situ...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:31 PM | Show all posts
memula china wat lockdown kat red zone ja - wuhan.  Tp covid tersebar merata dunia jugak. Wat lockdown kat petaling jaya , ada juga spreader yg tak diketahui kt tmpt lain.

Nak ajar rakyat social distancing , tgk ada yg gi mencuri. Hisap dadah / ganja . Hat ni vley diajar ka?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 08:31 PM | Show all posts
banyak kes memperlihatkan jumpa ramai2 bukan penyebab kena virus nih ..... so ? Apa sebab kalut nak lockdown itu ini sedangkan bukti depan mata ni haaa yg buat perkumpulan ramai2 pun tak kena haih virus tu .

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 08:24 PM
adakah kerana perkongsian air liur berlaku di event tabligh tu melalui kegiatan makan setalam ...tap ...

Ijtimak tabligh tu jadi sbb ramai peserta dari luar negara.... So virus ni diimport... Perhimpunan massi magam tu.... Rasanya semua hindu local... So sbb tu takde kes...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 08:34 PM | Show all posts
buktikan dulu bagaimana cara sebenarnya virus tersebar.... baru cari solution macam mana nak atasi penyebarannya... ini semua main buta tuli je teka2 padahal dok nampak depan mata perkumpulan ramai2 saja bukan penyebab virus tersebar.

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
TT ni cakap tp tak baca ke tujuan pkp ni diadakan? kalau semua org boleh ikut pkp ni takdanya bersepah kereta kt jln tu. ni gedik semua nk beli brg beramai2 la ko ingat yg panic buying tu ingat ke nak semeter dr org lain?

tak payah cakap psl human right kalau ko keluar tp menyebabkan lg ramai yg dijangkiti. tempoh sebulan ni utk bg yg tak sedar diri tu dah ada covid19 so diorg ni xdela berlegar2 kt tempat lain dan nampakla simptom dlm masa kuarintin ni. kalau xfaham lg pegi baca blk apa KP kkm bgtau kt web kkm
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 08:18 PM
kenapa yg hadiri event kat penang tu tak kena ramai2 tapi yg hadiri kat tabligh event tu pi kena ram ...

sbb dlm perhimpunan tabligh tu ada sorg yg dh ada virus tp xsedar diri n pg ke sana. kalau dah pkp jd lebih awal, xdela benda ni jadi.
and hindu tu xde yg ada virus so diorg nsb baikla. tu pun nk kne ajar fikir ke?  
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:42 PM | Show all posts
Jangkamasa inkubasi 14 hari , selalunya after 5 hari dh tunjuk simptom. Dan pulih dlm tempoh 2/3 minggu .


So start 18 hb , semua berkurung & tada lagi penyebaran. Sebulan cukup utk clearkan covid coz yg kena mild dah pulih sendiri kat umah, yg sakit teruk mesti dh call ambulan. Close contact pun tak byk coz dh berkurung kat umah. Tu teori ai la

Tp byk pembolehubah , cthnya tak semua berkurung. Pacit polis dok close contact dgn rakyat. Pastu katanya inkubasi kovid bukan 14 hari  , ada yg sampai sebulan.



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list