Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
5598
View
240
Reply

[Tempatan] Kenapa cakap tak serupa bikin ?

[Copy link]

Author: blastoff       Show all posts   Read mode

Post time 26-3-2020 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Levespa replied at 26-3-2020 06:39 PM
Memang lock down bukan a long term solution.. Tapi it is still necessary to control numbers and c ...

Masa lockdown ni belajar cara social distancing , personal hygiene (jgn pegang muka/mata/hidung/ telinga etc selagi belum basuh tgn dgn sabun) , catu makan etc

Tapi kalau masa lockdown pon susah nak buat. Tak lockdown LAGI parah
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:52 PM | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 06:48 PM
Siapa yg kerah para penguatkuasa tu pi dok tengah panas dok soal para pemandu ramai2 begitu berjam ...

siapa yang perangai hanjeng keluar rumah tak patuh arahan duduk rumah?

nak kami jadi diktator mcm PRC ke, belasah raykat yg degil dan paku rumah org yg degil?

ke nak buat macam polis India tibai je siapa yg keluar tanpa banyak tanya?

masa tu jgn kondem plak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 06:57 PM | Show all posts
underground replied at 26-3-2020 06:52 PM
siapa yang perangai hanjeng keluar rumah tak patuh arahan duduk rumah?

nak kami jadi diktator m ...

arahan duduk rumah satu negara nih melanggar hak2 asasi manusia sejagat sebab tu tak wajar di buat  .....
Kat china pun bukannya satu negara amalkan lockdown...... kat wuhan je ... in other word red zone area je lockdown ... ini pehal sampai satu negara nak lockdown sedangkan yg red zones cuma kat area pj dan lembahpantai serta yg sewaktu dgnnya ?

Kenapa tak lockdown kat area red zone je dan kat tempat2 lain amalkan lah social distancing ? Why why ??



Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 06:31 PM
lagi sebulan , 2 bulan , 3 bulan dimana semua boleh kluar waktu tu apa jadi ? Tup tup virus boleh  ...

Herd immunity is best solution
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 06:59 PM | Show all posts
TravellingBear replied at 26-3-2020 06:51 PM
Masa lockdown ni belajar cara social distancing , personal hygiene (jgn pegang muka/mata/hidung/ t ...

kenapa lock down seluruh negara sedangkan kawasan wabak cuma kat pj dan lembah pantai serta gombak ....yg kampung2 ulu banat pun kena lockdown pehal padahal tarak satu kes virus tu pun situ .

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 10:31 AM
lagi sebulan , 2 bulan , 3 bulan dimana semua boleh kluar waktu tu apa jadi ? Tup tup virus boleh  ...

Kalau you kata kerajaan tamatkan mro ni minggu depan.. You boleh jamin ke semua org boleh ikut sop bila keluar dan hidup mcm biasa?

Bukan mudah nak control crowd.. Easily said than done.. Ambik masa untuk pastikan semua org faham dan bersedia utk keluar dan hidup bersama2 dgn wabak ni..

Sekurang2nya dlm tempoh mro ni..boleh elakkan infection curve's spike mcm kat Italy.. Dlm tempoh ni juga, kerajaan boleh bagi input dan educate rakyat dulu ..untuk prepare rakyat sebelum negara dibuka semula..  Kita semua tak pernah hadapi lagi situasi mcm ni..seluruh dunia pun sedang belajar untuk handle dan adapt dgn situasi ni..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:03 PM | Show all posts
TravellingBear replied at 26-3-2020 06:51 PM
Masa lockdown ni belajar cara social distancing , personal hygiene (jgn pegang muka/mata/hidung/ t ...

tahu takpe parasit betul
asyik nak pertikai aje
gov sedang cuba yg terbaik tangani wabak ni
pakej dan bantuan utk rakyat dan sme
silalah ikuti berita di tv setiap hari dan ikut saranan kerajaan, duduk di rumah.
jgn bagi gov pening kepala... asyik nak komplen komplen komplen
semua org pun terkesan, biar suffer sekejap utk kelangsungan masa panjang



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 07:04 PM | Show all posts
harizs replied at 26-3-2020 06:57 PM
Herd immunity is best solution

majority yg kena cuma tunjukkan simptom ringan je .... yg ada underlying illnesses je yg kritikal ...survival of the fittest ?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:04 PM | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 06:57 PM
arahan duduk rumah satu negara nih melanggar hak2 asasi manusia sejagat sebab tu tak wajar di buat ...

china tu sebesar Malaysia ke?

populasi china seramai Malaysia ke?

kalau kau jawab TIDAK bagi kedua soalan di atas, tak perlu aku hurai lagi.

cuma aku nak cakap BODOH kau pekat sangat.

simpan sikit untuk 7 keturunan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 07:07 PM | Show all posts
Levespa replied at 26-3-2020 07:02 PM
Kalau you kata kerajaan tamatkan mro ni minggu depan.. You boleh jamin ke semua org boleh ikut sop ...

Disebabkan bukan mudah nak kawal crowd lah tak perlu lockdown satu negara... cuma kat area wabak teruk je mcm pj dan lembah pantai lockdown agar crowd mudah di kawal . Dah you sendiri kata crowd sukar di kawal makanya lagi sebulan pun belum tentu boleh kawal kan kan kan ....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 07:16 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 26-3-2020 07:20 PM
underground replied at 26-3-2020 07:04 PM
china tu sebesar Malaysia ke?

populasi china seramai Malaysia ke?

malaysia kecil dgn ekonomi pun kecil disamping rakyat pun banyak yg kais pagi makan pagi so tak wajarlah nak disrupt ekonomi malaysia dgn pi dok lockdown seluruh negara hingga menyebabkan huru hara rakyat terkapa2 cari bekalan makanan itu ini dgn pendapatan pun di sekat.....china negara gergasi dgn ekonomi pun gergasi maka lockdown tak bawak pepe kesan sgt padanya , sebaliknya malaysia.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 07:18 PM | Show all posts
meow_tompok replied at 26-3-2020 07:03 PM
tahu takpe parasit betul
asyik nak pertikai aje
gov sedang cuba yg terbaik tangani wabak ni

buktikan dulu gov cuba buat yg terbaik dgn beri penjelasan kat mana yg terbaiknya tu sedangkan yg boleh dok lihat berlaku sebaliknya di luar sana. Propaganda je la kalau dok riuh yg terbaik sedangkan on the ground huru hara hidup rakyat.  

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 05:17 PM
membeli masa hingga mengakibatkan polis2 tu terdedah pada virus di samping mendedahkan famili2 mer ...

Dalam satu igtv sorang polis ni kata roadblock tu takda cari apa2 just formality. Means wayang jelah mmg takde apa2 sebab pun

Roadblock ni discourage org keluar rumah, boleh cari wanted person, cari pergerakan komunis, kurangkan pergerakan orang ramai. Takde roadblock orang takduduk rumah during pkp



Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 06:57 PM
arahan duduk rumah satu negara nih melanggar hak2 asasi manusia sejagat sebab tu tak wajar di buat ...

Pasti ke semua org patuh akn social distancing ni? Takkan semua tempat nak letak polis jaga hanya utk social distancing ni. Cdgn tu pikir2 kan lah.....dah la polis kena jg roadblock bandar yg redzone..pastu roadblock lorong2 tikus lagi..ye la mesti ada juga yg dr bkn kwsn redzone gatai nak msk redzone..phm je la rakyat yg degil tu pasti akn cari juga jln...pastu kat merata2 tempat lain nak pantau social dstancing pulak...jenuh la.  
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Penat Dr.zul dan lain explain fokus skrg nak flatten graf & beri lebih ruang pd KKM, gov utk plan strategi. Bayangkan takde mco nie & rakyat ambil mudah rasanya double triple infection dlm sekelip mata.

Pastu Kkm & doktor suma tak sempat nk prepare apa yg ptt. At least bila bt mco nie ada la tempoh bertenang, rehat skit & plan best solution utk rakyat.

Konsep dia kalau rakyat sama dgn gov mst akn lbh mudah. Nie rakyat harap Kkm & gov jd magician semua benda bole jd & prepare on spot.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ke pembuka thread ni dah jemu dok rmh...so dia bagi la idea ni....
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 26-3-2020 06:24 PM
sebenarnya polis/roadblock saja dilengah2kan sebab nak bagi orang serik biar tak keluar rumah tanp ...

Holah..betul cakap sis. Ada juga orang yang nampak maksud pdrm buat roadblock
Mmg tak perlu tapi takde roadblock lagi galok ummah melilau. Kalau sana sini kena kawal, jem lagi baik duk rumah



Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau takde action yang kerajaan buat skrg aku berani jamin banyak dah sedara mara kau masuk lubang kubur.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebab still ada manusia2 bodoh yg selfish.
Dah bosan makan kat kawasan rumah, dia sangguh drive pergi kedai jauh sikit.
Sanggup drive cari makanan feveret time2 camni.
Nak gi mancing.
Nak gi jumpa kawan.

Ni pakkal ada roadblock ni,
Kalau xde roadblock, ko rasa?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 07:32 PM | Show all posts
mrseller replied at 26-3-2020 07:26 PM
Kalau takde action yang kerajaan buat skrg aku berani jamin banyak dah sedara mara kau masuk lubang  ...

Apa yg menyebabkan action kerajaan ni boleh sekat malaikat maut dari ambil nyawa manusia ? Bukankah saat kematian x boleh diperlambatkan atau dipercepatkan walau sesaat ?

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list