Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
5594
View
240
Reply

[Tempatan] Kenapa cakap tak serupa bikin ?

[Copy link]

Author: blastoff    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 26-3-2020 05:56 PM | Show all posts
Kerajaan mana yg mula amalkan lockdown utk kawal virus ni  ? China kannnn....so kerajaan komunis buat lalu semua kerajaan lain kalut tergedik2 pi ikut utk apa ?


Kerajaan China buat lockdown lain.

- Guna drone utk halau yang merayau rayau balik ke rumah
- locked pintu masuk kawasan perumahaan
- guna sistem kad/coupon utk orang keluar beli barang
- bahan makanan cukup
- rata rata anak sorang
- buat test dari rumah ke rumah
- volunteer kutip segala info setiap penghuni rumah
- spray kawasan hospital dgn ubat pembasimi kuman


Of-topic Singapore pula akan call orang orang yang balik dari oversea tiga kali sehari. Random time utk tgk betul tidak mereka ini duduk dlm rumah selama 14 hari. Negara Malaysia tercinta ada tak buat macam ini?



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 05:58 PM | Show all posts
zidane_ziege replied at 26-3-2020 05:42 PM
pada sebok suruh askar polis buat road blok.. baik suruh askar polis tu kawal premis perniagaan da ...

itu laa, bukak semua kedai tapi pastikan setiap kedai amalkan social distancing dgn kerah polis dan askar meronda , .... for sure lah tukang kedai akan pastikan para pelanggan amalkannya. Tak perlu tutup pun mana2 kedai .

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg bebal tetap rakyat yg tak paham or mmg bodoh piang nak faham arahan PKP. At least berterima kasih la pd polis n askar2 ni sbb diorg rela bahayakan nyawa sendiri utk tolong kawal. Suh dok umah je pn payah. Ntah pape la peel
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:00 PM | Show all posts
zidane_ziege replied at 26-3-2020 01:42 AM
pada sebok suruh askar polis buat road blok.. baik suruh askar polis tu kawal premis perniagaan da ...


Masalahnya barang makanan tidak mencukupi sebab itu lah ramai orng keluar membeli barang setiap hari.


Di sini hanya 5 orang yg dibenarkan masuk kedai selepas diambil suhu badan.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 06:01 PM | Show all posts
amyza replied at 26-3-2020 05:51 PM
Erm, kalau polis tak buat sekatan makin ramai lah yang keluar saja2 sebab bosan dok rumah,siap usung ...

lepas sebulan dah boleh usung satu famili kluar kalau bermakna virus boleh tersebar semula lah jawabnya. Kalau lepas sebulan perlu amalkan social distancing, why not dari sekarang amalkannya ? Tak perlu lockdown , just amalkan apa yg akan perlu di buat lepas sebulan tu nanti suka tak suka.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 06:02 PM | Show all posts
DARSITA replied at 26-3-2020 06:00 PM
Masalahnya barang makanan tidak mencukupi sebab itu lah ramai orng keluar membeli barang setiap  ...

kenapa brg makanan tak cukup ?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 06:04 PM | Show all posts
awenda507 replied at 26-3-2020 05:58 PM
Yg bebal tetap rakyat yg tak paham or mmg bodoh piang nak faham arahan PKP. At least berterima kasih ...

Lepas sebulan ? Virus tu kesemuanya boleh pupus ke dlm masa sebulan ?

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:04 PM | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 02:02 AM
kenapa brg makanan tak cukup ?


Sepanjang aii baca forum - forumers ada ckp few barang yang payah nak dapat walaupun banyak kedai mereka pergi. Satu sebab - sifat tamak haloba sesetengah pembeli yang memborong barang tanpa fikirkan orang lain.


Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
letak la peraturan macam mana pun,kalau dah DEGIL....
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:06 PM | Show all posts
awenda507 replied at 26-3-2020 05:58 PM
Yg bebal tetap rakyat yg tak paham or mmg bodoh piang nak faham arahan PKP. At least berterima kasih ...

Setuju! Kalau betul diorang patuh PKP, tak keluar rumah tanpa tujuan, roadblock takkan jadi panjang camtu.. Kerajaan tengah buat yang terbaik.. Rakyat yang banyak menyusahkan keadaan pastu timbulkan persoalan2 bodoh nak question PKP.. Cuba la bersabar dan yakin sikit..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 06:04 PM
Lepas sebulan ? Virus tu kesemuanya boleh pupus ke dlm masa sebulan ?

At least ada usaha nak break the chain. Benda ni kalau efek kat yg degil2 tu je xpe ni merisikokan ramai org
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:08 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 04:41 PM
patutnya buka lebih banyak kedai runcit agar rakyat tak perlu berkumpul ramai2 dalam sesebuah supe ...

tempat aku semua kedai serbaneka dan mini market..(jumlah 8)...buka semuanya...xde la bersesak sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
minah_selekeh replied at 26-3-2020 06:06 PM
Setuju! Kalau betul diorang patuh PKP, tak keluar rumah tanpa tujuan, roadblock takkan jadi panjan ...

Kan. PM suh dok kat rumah tp ramai2 balik kg. Skg dah sibuk nak balik bandar pulak. Entah ape2 la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 06:09 PM | Show all posts
awenda507 replied at 26-3-2020 06:07 PM
At least ada usaha nak break the chain. Benda ni kalau efek kat yg degil2 tu je xpe ni merisikokan ...

usaha yg di buat tanpa peduli akibat buruk akan menyebabkan problem yg bakal melanda lagi dahsyat dari penyelesaian yg di cari . Dari tenat kerana virus trus bertambah jadi tenat kerana ekonomi terjejas truk .

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau sembang2 camni elok hang duk dalam ATM ka  NADMA ka...

takpun buat proposal la camne nak counter isu ni...

ko banyak idea yang muhasabah...

tapi jangan harap la ko mampu nak crowd control 100%.

marhaen degil namatiii takmau dengar arahan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 06:13 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 26-3-2020 06:14 PM
minah_selekeh replied at 26-3-2020 06:06 PM
Setuju! Kalau betul diorang patuh PKP, tak keluar rumah tanpa tujuan, roadblock takkan jadi panjan ...

org gila je kluar rumah tanpa tujuan . So apa je tujuannya kalau dia pakai gloves dgn mask dan amalkan 1 meter jarak apa masalahnya ?

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 06:09 PM
usaha yg di buat tanpa peduli akibat buruk akan menyebabkan problem yg bakal melanda lagi dahsyat  ...

Kalau masing2 bekerjasama tak jadi gini. Masalahnye rakyat ni lain disuruh lain dibuat. Lepas tu semua benda nak dipolitikkan. Kalau dah hebat sangat yg pandai2 ckp ni sila handle nk tgk jugak mcm mana peginye. Bersyukurrrrrrrr dan berterima kasih dgn pengorbanan/usaha yg dah  dibuat bkn pandai kondem manjang.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 09:37 AM
kalau jarak satu meter dgn pakai mask dan glove boleh halang virus dari merebak, apa perlu nak hal ...

Jumlah org awam terlalu ramai.. susah nak kawal kalau semua boleh keluar...kita je rasa boleh ikut sop.. Org lain belum tentu.. Sekurang2nya kalau had kan public yg keluar.. Risiko jangkitan pun boleh dikurangkan
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
TT peniaga burger yg kena paksa tutup tu ker?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
bloodyamuk replied at 26-3-2020 06:10 PM
kalau sembang2 camni elok hang duk dalam ATM ka  NADMA ka...

takpun buat proposal la camne nak co ...

pegang hp..buka forum..bantai ore....'indahnya hidup dorang ni'...mmmm......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list