Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
5438
View
240
Reply

[Tempatan] Kenapa cakap tak serupa bikin ?

[Copy link]

Author: blastoff       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-3-2020 03:43 PM | Show all posts |Read mode
Polis2 yg menyoal begitu ramai pemandu di setiap roadblock di seluruh negara tu telah mendedahkan ramai pihak pada risiko penyebaran virus.


Patutnya amalkan social distancing bermakna elak dari situasi perlu berdepan dgn ramai masyarakat , ini sesaja pi buat banyak roadblock utk menyusahkan masyarakat dan menggalakkan virus tersebar dlm masa yg sama. Dah la lori2 bawak bekalan brg keperluan pun jadi terlambat di buatnya , menyebabkan rakyat gak susah utk dpt bekalan makanan.


Siapa boleh jamin tarak sorang pun pemandu2 yg di soal polis di roadblock tu positif covid 19? Lalu polis2 tu berisiko dapat penyakit tu, lepas tu sebar pada para pemandu lain plak , lepas tu bawak balik ke famili memasing plak. Last last lagi bertambah yg kena virus dek kerana seronok buat sekatan satu negara punya pasal.


Ini kes nak tolong kawal penyakit ke atau nak menambahkan penyakit ?






]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]



https://www.thestar.com.my/news/ ... wards-penang-bridge

Massive traffic jam on mainland roads heading towards Penang Bridge




BUTTERWORTH: Thousands of people driving to the island for work or to deliver goods got stuck in a traffic gridlock due to a roadblock set up near the Penang Bridge toll plaza.

Cars and trucks from various entry point in Prai and Seberang Jaya are making a beeline towards five lanes, before bottlenecking into one lane near the toll plaza on Thursday (March 26).

At the roadblock, police split the vehicles into three lanes before thoroughly interrogating each motorist for their reason for travelling.

Those from Seberang Jaya queuing up on the North-South Expressway before exiting into the ramp reportedly had to wait almost two hours before reaching the roadblock.

Over on the island, a major jam has also been reported on the Tun Dr Lim Chong Eu Expressway as motorists also have to get through a roadblock before entering the bridge to the mainland.



Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
jiran aku bukan polis bukan menteri mahupun ahli parlimen...tapi jemurannya pagi tadi aku lihat in 'social distancing' gap.

kau bayangkan...dalam jemuran pun ikut perintah..

siapa kata rakyat kita bukan jenis ikut perintah a.k.a lurus bendul?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 03:52 PM | Show all posts
clerics replied at 26-3-2020 03:48 PM
jiran aku bukan polis bukan menteri mahupun ahli parlimen...tapi jemurannya pagi tadi aku lihat in ' ...

dah mcm jadi police state lah plak .....sampaikan nak soaljawab reason nak travel pada setiap pemandu  , sampaikan dari satu negeri ke negeri lain tak leh pi .... tapi yg kat roadblock tu sendiri pun dah jadi tempat virus berkumpul ... pehal.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 03:58 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 26-3-2020 04:00 PM

kenapa over over sgt mcm ada pihak nak tunjuk kuasa melampau2 lah plak dgn menekan rakyat menggunakan alasan nak kawal virus ....tapi hakikatnya cara yg di buat tu lebih mendedahkan masyarakat pada virus sebenarnya.

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 03:58 PM
kenapa over over sgt mcm ada pihak nak tunjuk kuasa melampau2 lah plak dgn menekan rakyat menggunaka ...

Entahnya.. scary
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
memyoal lebih 1 meter,pakai masak ,pakai glove,eloklah polis tentera tu cek kemana aje ko merayap..follow CMO,takdelah polis tu nak susah payah mengawal.simple.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:39 PM | Show all posts
Mungkin ada eloknya kecilkan lagi golongan yang dibenarkan datang bekerja baru boleh nampak kurang kenderaan dijalanan.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 04:41 PM | Show all posts

patutnya buka lebih banyak kedai runcit agar rakyat tak perlu berkumpul ramai2 dalam sesebuah supermarket je nak beli brg keperluan, lagi banyak kedai bukak lagi bagus lah agar senang nak amalkan social distancing .....sebab lebih banyak manusia tersebar ke merata kedai , lebih cepat pembelian boleh di buat tanpa perlu beratur panjang.  


ini tidak, di tutup begitu banyak kedai hingga ramai perlu berpusu2 kat sesatu tempat je utk beli brg, lalu terpaksa beratur panjang ambil masa lama lah plak utk shoppping brg keperluan dgn bersesak2  ....bukan kah itu lebih mendedahkan cashier2 supermarket tu pada virus kemudian pada famili2 chashier2 tu plak kelak nantinya virus tersebar ? Yg bermakna para pelanggan yg beratur panjang tu pun ikut turut terdedah lah pada virus .


Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
bila ko terdengar PKP fasa dua nanti lebih ketat be like...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:42 PM | Show all posts

So cadangan yang baik macamana?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ekceli..polis buat roadblock tu melambatkan pergerakan orang ramai daripada transfer covid

Membeli masa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 05:08 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 26-3-2020 05:11 PM
DARSITA replied at 26-3-2020 04:42 PM
So cadangan yang baik macamana?

Lockdown cuma sebulan ..... lepas sebulan ? Boleh mati ke virus secara totally selama sebulan tu ?


Kalau lepas sebulan virus masih wujud walau satu sekali pun, of course lah boleh merebak semula  penyakit tu. ..... jadi lockdown bukan long term solution.


kekalutan ketika lockdown menyebabkan perkumpulan manusia lagi teruk

stesen2 bas para pelajar U nak balik kampung,

supermarket para pembeli buat panic shopping,


jalan2 raya kerana roadblock berjam2,   

imigresen kerana para pelancong nak balik ke negara memasing ...

itu semua resepi terbaik utk merebakkkan virus je laa lepas habis lockdown kang jadi lagi teruk di buatnya .

Virus yg asal sket je lalu boleh tersebar jadi banyak dlm masa yg singkat je , kalau pun boleh di kawal selama sebulan ketika lockdown , virus yg masih wujud lepas sebulan tu boleh je start merebak semula haih dlm masa yg singkat semula akan jadi manyak balik .....pi mai pi mai tang tu gak.


Why not instead didik dan ajar masyarakat utk buat social distancing walau di mana mereka berada ... Dan perlu mudahkan cara utk rakyat agar tidak berkumpul ketika kluar, bukan halang mereka kluar, tapi buat rules agar apabila depa kluar sentiasa menjaga social distancing.


Nak berniaga amalkan social distancing , nak kluar amalkan social distancing, dan kerajaan wujudkan sistem yg memudahkan social distancing di praktikan , itu yg patutnya di buat. Itu long term solution.


Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Well chylllll.. malaysian are not absorbent enough to be educated.

Education..hehhhh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 05:17 PM | Show all posts
KIM.K replied at 26-3-2020 04:49 PM
Ekceli..polis buat roadblock tu melambatkan pergerakan orang ramai daripada transfer covid

Membel ...

membeli masa hingga mengakibatkan polis2 tu terdedah pada virus di samping mendedahkan famili2 mereka serta para pemandu pada virus ...itu dah lari dari tujuan asal nak kawal virus tu . Jadi utk apa membeli masa ?

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by zidane_ziege at 26-3-2020 05:21 PM

well..1 lagi kebodohan kerajaan semburit..buat apa tahan org dlm keta? diorg duduk kenderaan sendiri..tak campur org..

pegi suruh pemilik perniagaan buat kemudahan social distance lah bongok

mcm mana dgn yg balik kampung? kau buat la iklan banyak2 biar mak pak kat kampung tu takut anak dia balik bawak penyakit..

alahai..sibuk nak jadi menteri..benda2 mcm ni pun x boleh fikir
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 05:23 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 26-3-2020 05:24 PM
eLiaD replied at 26-3-2020 04:41 PM
bila ko terdengar PKP fasa dua nanti lebih ketat be like...

Kerajaan mana yg mula amalkan lockdown utk kawal virus ni  ? China kannnn....


so kerajaan komunis buat lalu semua kerajaan lain kalut tergedik2 pi ikut utk apa ?


Kerana kerajaan komunis tu kata dah berjaya kawal virus di wuhan ?


Apa bukti ? Statistic sapa pi buat research ? Hanya pakai cakap kerajaan komunis yg selama ni kuat berahsia dan menekan rakyatnya sesaja .... pi percaya buat apa. Lagikan guan eng pun kuat menipu , ini kan plak ketua kerajaan china komunis tuuu  kuang3.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 05:31 PM | Show all posts
zidane_ziege replied at 26-3-2020 05:18 PM
well..1 lagi kebodohan kerajaan semburit..buat apa tahan org dlm keta? diorg duduk kenderaan sendiri ...

itu laaa , kedai stall burger yg tak dak pembeli beratur pun di suruh tutup, padahal supermarket yg beratur panjang boleh plak bukak. Di stall burger lah senang nak amalkan social distancing ... kenapa di diskriminasi para peniaga kecil sampai tahap tu ? Itu bukan nak kawal virus tu , itu utk jahanam kan ekonomi rakyat tu .


Wet market waktu pagi boleh plak bukak walau org beratur bersesak2 , tapi pasar malam dan pasar tani tak boleh bukak plak hingga menyebabkan org2 yg beli di pasar malam dan pasar tani semua serbu wet market waktu pagi last last jadi tempat perkumpulan manusia kat situ .


Why not bukak semua jenis market, letak org2 majlis utk pastikan setiap gerai amalkan social distancing.... tak de lah ranap ekonomi rakyat dibuatnya .






Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 05:37 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 26-3-2020 05:40 PM
jasmeen replied at 26-3-2020 04:33 PM
memyoal lebih 1 meter,pakai masak ,pakai glove,eloklah polis tentera tu cek kemana aje ko merayap..f ...

kalau jarak satu meter dgn pakai mask dan glove boleh halang virus dari merebak, apa perlu nak halang org yg merayap ke mana2 pun asalkan org tu ada pada jarak satu meter dgn pakai gloves dan mask cukup lah patutnya . Hanya pastikan semua yg kluar amalkan social distancing , tu je.  Apa perlu nak halang2 kluar ?

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 26-3-2020 05:31 PM
itu laaa , kedai stall burger yg tak dak pembeli beratur pun di suruh tutup, padahal supermarket y ...

pada sebok suruh askar polis buat road blok.. baik suruh askar polis tu kawal premis perniagaan dan pasar..

kau bayangkan berapa ramai askar polis tu dh berborak menasihat org suruh duduk rumah

lepas tu diorg mai kat keta korang..suruh buka cermin tingkap..cod covid19 la tu..hahaha

kerajaan semburit memang bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Erm, kalau polis tak buat sekatan makin ramai lah yang keluar saja2 sebab bosan dok rumah,siap usung 1family lagi.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list