Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1418
View
47
Reply

Pembelian Panik, Balik Kampung Besar-besaran Punca PKP Dipanjangkan - Pakar

[Copy link]

Author: CARI-MAMS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-3-2020 03:41 PM | Show all posts |Read mode
Antara punca tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) dipanjangkan sehingga 14 April adalah kerana adanya kemungkinan pesakit Covid 19 bertambah, susulan pembelian panik dan tindakan balik kampung besar-besaran tempoh hari.


Hal tersebut dikatakan oleh pakar kesihatan awam, Dr Hanafiah Bashirun, Sinar Harian melaporkan.


Buat masa ini, corak kes baharu setiap hari naik dan turun. Ianya masih belum betul-betul turun. Oleh itu, jika tempoh PKP ditamatkan pada 31 Mac, ia dibimbangi akan meningkatkan semula jumlah kes baru.


Kredit foto: Sinar Harian




Kemungkinan juga jumlah kes akan melambung tinggi. Oleh itu kita mahu jumlah kes baru menjelang 14 April nanti adalah satu digit atau kosong kes baru, katanya.


Katanya lagi, kemungkinan PKP diteruskan lagi mungkin ada jika masih ramai yang degi dan kes baharu masih tidak turun.


Kita perlu ikut arahan, duduk di rumah, jangan ke mana-mana. Apa yang terjadi di Itali adalah pengalaman pahit. Walaupun negara itu mempunyai sistem kesihatan terbaik namun mereka pun tidak mampu lagi menanggungnya.


Fakta ini kita perlu terima, saya tidak mahu senario di Itali berlaku di Malaysia, jika berlaku di Malaysia, kita akan habis, katanya lagi.


Apa pula pendapat anda? - CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul la tu...yg gerombolan jam kat penang tu mco amender...selagi rakyat tak gheti dok diam mmg extend la
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
clerics replied at 26-3-2020 03:53 PM
pembelian panik.

thank you @bipolarjourney, @sarah812.

2 makhluk bodoh forum yang sembang macam pandai.

Padahal bodoh piang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Viral kat whatsapp sorang Itali terjun bangunan sebab kehilangan semua ahli keluarga kena Corona Virus ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Manusia2 ketegaq macam ni ler yang menyusahkan. Panic buying pun berhari2 tak habes, sanggup pulak bersesak2 macam tu dah tau musim covid-19
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:00 PM | Show all posts
Had kan hanya buka pasaraya dan kedai runcit je yang lain yang mana dibenarkan buka sebelum ni eloklah diarah tutup.  Selagi banyak tempat selain yang berkaitan makanan masih dibuka masih ramai yang akan keluar kesana sini dengan macam2 alasan.  Paling tidak pun hanya benarkan ibupejabatnya saja dibenarkan beroperasi itu pun untuk kes yang benar2 penting.  Jadi semua cawangannya yang lain harus diarah tutup.  Sebab sekarang boleh dikatakan semua dah boleh diuruskan secara atas talian tak perlu nak kena datang ke kaunter perkhidmatan pun untuk berurusan, antara nak guna atau tidak je.  Kalau ada apa2 maklumat lain diperlukan mungkin boleh hubungi call centre jadi tak ada human contact disitu dan tak ada alasan untuk orang ramai kena keluar rumah untuk berurusan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap x dilanjutkan lagi
Ai hr ni dh pening kepala
Bukan sebb sakit
Tp sebb tkurung, nak keluar takut,naik turun rumah je
Tanah sekangkang kera, taulah standard teres bandar ni
Maknn pula makan yg reti dimasak je
Nk oder d luar takut
Serba takut, takut pula kena serangan panik

Byk video btebaran,katanay jangan panik
Asalkan basuh tgn pakai sabun, jgn sentuh hdung mulut,mata.
Dh selamat dr kuman tu
Tp kalau tgok sop dR2 n frontliners punya lapisan pakaian nk masuk kws bjangkit, paranoid ai dtg balik
.{:thief
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kluster balai otw..semoga polis2 kita dilindungi..

akibat kebodohan kerajaan semburit total ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:28 PM | Show all posts
tolonglah duduk rumah... kalau kita nak pegi terawih, sambut aidilfitri

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
'Thanks' pada hanat2 yg menggelabah aritu. Sbb korg aku hanya boleh VC mak aku.

Dan kami postponed plan kenduri arwah nenek (baru meninggal jan 2020) & bapak aku serta majlis kesyukuran patutnya awal bln 4 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:29 PM | Show all posts
i see, okay lah jugak logik jugak...hari tu panic.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa: Had kan hanya buka pasaraya dan kedai runcit je yang lain yang mana dibenarkan buka sebelum ni eloklah diarah tutup.  Selagi banyak tempat selain yang ...


mmg dah had kan..even restoren pun bukak kitchen je,xde bukak seat apa..waktu beroperasi pun smpai pukul 7 je kot kalau xsilap..y degil tu saja je,malas nak duk umah,pegi jalan2..tgk laa kt penang tu..ramai je y dari pulau nak ke seberang n vice versa..dorg mmg saja2 nak cabar gomen ni..

Kawan ai y keje kt penang pun sama,dia ckp company dia sebok duk suh bt kempen politik n instill hate among staffs pasal gomen baru..bila suh duk rumah,degil,ignore..lagi mau bising..last2 kawan ai berhenti je..bosan dgn politaik mereka..still sour grape psl KERAjaan PigH jatuh..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Tujuan mro ni simply utk avoid the spread, Avoid close contact.. Tapi dah bersesak di pasaraya.. Bersesak di bus station..benda bahaya yg tak nampak di mata ni mmg ramai je yg tak fikir panjang...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
mlm td baru la iols gagah kan diri utk tgk film The Flu
film korea yg depa kata ala2 covid19 ni la
mmg ada scene panic buying smpi bdk pompuan  (anak heroin) nangis2 takde sapa peduli kan dia
lps tu blom sempat nk bayar, dan dan la supermarket nak katup gate besi
lagi la panic sume org dlm market tu
lps tu iols sambung tgk Contagion lak
yg ni pun lebih kurang mcm covid gak la.....minah kokesen tu salam chef  ms dia kat macau
chef tu lak baru lps pegang babi kt dapur
babi tu lak makan pisang yg dah tercemar dgn kelawar
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85: 'Thanks' pada hanat2 yg menggelabah aritu. Sbb korg aku hanya boleh VC mak aku. Dan kami postponed plan kenduri arwah nenek (baru meninggal jan 2020)  ...

"Thanks" sgt2..rasa nak doa je supaya geng2 degil ni kena covid..akal ada tp xguna..bila org tegur, bukan nak ikut,malahan play racism+religion card..semoga geng2 bodoh ni mamps cpt2..ai kenot tahan tgk how stupid these people are
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Itulah bila bodoh diguna semua sekali. Tak pasal2 dah makin panjang tempoh PKP. Bengap yg tak reti2 ikut arahan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Si gelojoh biasalah cetek belaka. Sebab jarang sekali pakai otak. Kerap pakai nafsu, lagi ada mendakwa beruntung sebab sempat membuat pembelian panic serta memperlekehkan orang lain. Boleh percaya tak makhluk seumpama ini wujud? Godforsaken
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
VirusCinta replied at 26-3-2020 04:16 PM
2 makhluk bodoh forum yang sembang macam pandai.

Padahal bodoh piang.

rileks...tempat aku 17/3 pon ramai wat 'panic buying'....tapi ..bekalan msh mcm biasa jer....la ni.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 26-3-2020 06:21 PM
rileks...tempat aku 17/3 pon ramai wat 'panic buying'....tapi ..bekalan msh mcm biasa jer....la ni ...


Lani kena extend lagi 14 sebab makhluk2 panic buying...dlm forum ni pun Ada makhluk bodoh YG bangga panic buying.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list