Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1239
View
71
Reply

[INFORMASI] [Sejarah] Foto-foto Pengunduran Pasukan Polis Hutan Dari Betong (Thailand) Tahun

[Copy link]

Author: sharlenetexas    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 26-3-2020 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Gambar lagi...

IMG-20150603-WA0009.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Kasihannya kena jalan kaki dengan beban yang berat dan situasi selamat. Tak berhati perut sungguh.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Google Ops Mekong 1976 tak jumpa apa2 pulak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 06:08 PM From the mobile phone | Show all posts
orgsepang replied at 26-3-2020 06:00 PM
Kasihannya kena jalan kaki dengan beban yang berat dan situasi selamat. Tak berhati perut sungguh.:' ...

Kesian PPH kena halau. Thailand masa tu macam tak serius bendung komunis.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 26-3-2020 10:45 PM

Ketibaan mereka di Kroh disambut meriah oleh penduduk tempatan.

FB_IMG_1585219978564.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 26-3-2020 05:13 PM
Nanti hakak tanya..yg hakak tahu dia pernah bertugas dia thailand, gerik, gua musang mostly nother ...

Ayah tu berapa usia.
.sihat lagi ye..kirim salam ehh..rindu.aruah abah ai...ex army  jgk..pencen 1993
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
jerukkedondong replied at 26-3-2020 08:35 PM
Ayah tu berapa usia.
.sihat lagi ye..kirim salam ehh..rindu.aruah abah ai...ex army  jgk..pencen  ...

Ayah dah 72, dia berhenti sukarela bila dia nak dihantar ke Congo under PBB....dia tak mahu tinggal mak hakak ngan anak kecik2 dan mengandung
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Anggota-anggota PPH sampai ke sempadan Malaysia/Thai.

FB_IMG_1585219986015.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 26-3-2020 08:38 PM
Ayah dah 72, dia berhenti sukarela bila dia nak dihantar ke Congo under PBB....dia tak mahu tingga ...

harap akak dpt bukak 1 blog pastu ambik gambar, gambar tu, post online.
supaya ada digital copy beserta cerita disebalik gambar tu. sedetailed yg boleh. eg: nama individu dlm gambar, no anggota, etc.

supaya dpt kekal dlm server google dan server2 lain.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 26-3-2020 10:28 PM

Duk gali2 tadi dapat gak citenya. Geram dengan orang thailand yang bersimpati dengan komunis ni

Kredit: https://m.facebook.com/groups/85 ... id=1609044772473947

Markas Polis Hutan,Betong (1960-1976)
Sebenarnya masih ada segelintir masyarakat tertanya-tanya mengapa Pasukan Polis Hutan (kini dipanggil Pasukan Gerakan Am) beroperasi di Betong,Thailand. Dan motifnya mengapa,that's why ingin berkongsi sejarah mereka di sana.

Sebenarnya ia bermula apabila negara kita bebas sepenuhnya dari ancaman komunis pada 31 Julai tahun 1960,setelah pengganas komunis berundur ke negara jiran iaitu Selatan Thailand. Namun tidak bermakna negara kita aman tapi mereka akan kembali untuk gugat rakyat,akhirnya kerajaan Malaysia telah mengadakan perjanjian MOU dengan kerajaan Thailand supaya membenarkan Pasukan Keselamatan Malaysia dibenarkan mendirikan ibu pejabat di Betong supaya memantau sebarang kegiatan pengganas komunis yang cuba memasuki ke Malaysia. Pada awalnya,kerajaan letakan tentera namun kerajaan Thailand tidak bersetuju menempatkan tentera Malaysia akhirnya memilih Pasukan Polis Hutan untuk dihantar ke sana, peranan mereka adalah pantau,serang militan komunis.

Tetapi pada pertengahan tahun 1966,terjadi serangan hendap ke atas enam anggota SB yang dilancarkan oleh Cheong Chor dan enam anggota unit itu dibunuh kejam diikuti serangan hendap konvoi batalion ke-1 PPH pada Jun 1968 sekali gus negara declare Darurat Kedua. Selepas itu kematian anggota Bn.1 PPH iaitu Konst.Abu Bakar Ngah bulan ogos tahun yang sama. Pada awal tahun 70 an,PPH menerima asakan daripada rakyat Thailand yang bersimpati dengan perjuangan komunis. Bagi pegawai dan LLP tidak mematahkan semangat untuk bentras pengganas komunis walaupun hadapi tentangan dari rakyat negara gajah putih dan pengganas komunis,selain itu mereka turut lindungi petugas Jabatan Ukur yang datang untuk membaiki batu tanda sempadan dalam Ops Ukur. Pada awal tahun 1976,PPH telah akur supaya meninggalkan Betong apa yang menyedihkan pihak berkuasa Thailand tidak membenarkan kenderaan tentera atau polis malaysia membawa kesemua pegawai dan anggota dan terpaksa ramai berjalan kaki hanya kereta perisai milik PDRM dibenarkan keluar.

sumber foto:Jabatan Penerangan Malaysia & Lt.Kol (B) Hanif
Jiha Gaus
IMG_20200326_221019.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
mziskandar replied at 26-3-2020 09:13 PM
harap akak dpt bukak 1 blog pastu ambik gambar, gambar tu, post online.
supaya ada digital copy b ...

Nak kena balik kampung dek.....RMO masih berkuatkuasa....diandaikan hakak masih tanam anggur after RMO....akan diusahakan..terima kasih atas cadangan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 26-3-2020 10:35 PM
fliphair8 replied at 26-3-2020 09:50 PM
Nak kena balik kampung dek.....RMO masih berkuatkuasa....diandaikan hakak masih tanam anggur after ...


Misi Congo tu lama juga kan? Sebab arwah pakcik pernah berkhimat. Rasanya lahir hujung 1930an.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau aku hidup zaman tu teruja juga nak tengok kepulangan pahlawan PPH ni

FB_IMG_1585235266788.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
1976


FB_IMG_1585235273385.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak dapat dipastikan batalion PPH yang mana satu? Atau gabungan batalion lain?

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Seronok baca info2 macam ni. Thanks TT
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 01:17 AM From the mobile phone | Show all posts
PPH dekat di hati, t.kasih tt  buka bebenang ini
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list