Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3896
View
190
Reply

[Tempatan] Strategi Kerajaan Malaysia Menghadapi Krisis Global Covid-19, Antara Terbaik Di ASEAN, Malah Lebih Baik Berbanding Beberapa Negara Eropah : Kajian JP Morgan, Investment bank di US

[Copy link]

Author: Remyda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-3-2020 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
1. Kadar penyaringan Covid-19 tinggi

Bagi setiap 1juta rakyat, negara-negara Asia Tenggara yg lain hanya buat 6 test atau paling tinggi 109 test, tapi Malaysia buat 482 test , paling tinggi di Asia Tenggara malah lebih tinggi drpd beberapa negara Eropah

2. Kapasiti lab test dipertingkatkan lagi

Dulu KKM hanya mampu buat 3,500 test sehari, sekarang dah 7,000 test sehari.

Dengan tambahan bajet drpd kerajaan baru, kapasiti akan dipertingkatkan kpd 16,000 test sehari

Menghampiri Korea Selatan yg mampu menyaring 20,000 pesakit setiap hari

3. Kes kematian yg rendah, tak smpai 1%

Malaysia merekodkan kadar kematian 0.77% tak sampai 1% , lebih rendah berbanding dgn average dunia 4.4%

Itali merekodkan kadar kematian 9.26%, USA 1.25%, Spain 6.16%, Perancis 4.2%, Korea S 1.24%, Swiss 1.35%, UK 4.89%, Holland 4.25%, Belgium 2.21%

4. Kadar kes rendah berbanding populasi

Di Holland, yg rakyatnya hanya 2/3 drpd jumlah rkyat Malaysia tapi kesnya 4 kali ganda dan kes kematian juga 4 kali ganda lebih tinggi berbanding Malaysia

Rkyat USA hanya 10 kali ganda besar drpd jumlah rkyat Malaysia tapi, kesnya 20 kali ganda dan kes kematian 35 kali ganda lebih tinggi berbanding Malaysia

Rkyat UK pula hanya 2 kali ganda jumlah rakyat Malaysia, tapi kesnya 4 kali ganda dan kes kematian pula 30 kali ganda lebih tinggi berbanding Malaysia

5. Kapisiti Hospital

Malaysia mempunyai 3,585 katil di 34 buah hospital disediakan seluruh negara untuk menerima pesakit, baru 34% telah digunakan (Sumber: KKM)

Dianggarkan, jika 10% drpd kadar jangkaan paling tinggi JP Morgan, iaitu 6,300 kes, kapasiti hospital di Malaysia masih mampu mengurus mortality risk (Sumber - JP Morgan)

Syed Agil Jamalullail

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah...syabas KKM dan kerajaan pok yiddin!
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq KKM dan kerajaan Wak Jidin.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:16 AM | Show all posts
janganlah keluar artikel camni kan bahenol bahenol rajin keluar rumah tak patuh arahan kerajaan. kan indon2 berpusu lari ke malaysia bawa wabak pula
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:23 AM | Show all posts
yg pasti covid Msia plg tinggi di Asi tenggara..just a pathetic attempt to hide goverment weaknesess.

try harder lah cai
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
MokYam replied at 26-3-2020 11:23 AM
yg pasti covid Msia plg tinggi di Asi tenggara..just a pathetic attempt to hide goverment weaknesess ...

Mung tertinggal ketapi ka Cai ?

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:38 AM | Show all posts
Syabas gomen Malaysia di bawah pimpinan Wak Yidin.

TQVM buat KKM, PDRM, ATM, ANGGOTA RELA, PENGUATKUASA2, etc

TQVM buat NGO2 and COMPANY2 yang menderma wang ringgit.

TQVM buat NGO2 dan individu2 yg membantu dari semua segi, walaupun moral support, kepada KKM, PDRM, ATM, ANGGOTA RELA dan PENGUATKUASA2.

TQVM jugak buat rakyat Malaysia yg mematuhi arahan gomen pimpinan Wak Yidin untuk kebaikan bersama di dalam mengawal wabak Covid-19.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:40 AM | Show all posts
MokYam replied at 26-3-2020 03:23 AM
yg pasti covid Msia plg tinggi di Asi tenggara..just a pathetic attempt to hide goverment weaknesess ...

Gigih buat MN baru kannnnnnnnnn....
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Mmg nampak kerajaan yg baru ni betul2 cakna ttg kebajikan rakyat dan ambil serius semua aspek utk kelangsungan hidup rakyat. Bak kata pm buatla apa saje, asal ada makanan atas meja Pemimpin mcm ni akan mndapat pertolongan drp Allah in shaa Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
MokYam replied at 26-3-2020 11:23 AM
yg pasti covid Msia plg tinggi di Asi tenggara..just a pathetic attempt to hide goverment weaknesess ...


Tu maksudnya Saringan yg dibuat Malaysia berjaya kesan ramai positif Covid-19 utk dikuarantin.

Paling bahaya Kadar kematian tinggi tapi ramai tidak disaring mengakibatkan yang positif Covid masih bebas menyebarkan virus

Faham!
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:53 AM | Show all posts
EJALTI replied at 26-3-2020 11:38 AM
Syabas gomen Malaysia di bawah pimpinan Wak Yidin.

TQVM buat KKM, PDRM, ATM, ANGGOTA RELA, PENGUA ...

TQ GLC yang banyak menyumbang kepada KKM. Nasib baik tak PH tak sempat jual.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
MokYam replied at 26-3-2020 11:23 AM
yg pasti covid Msia plg tinggi di Asi tenggara..just a pathetic attempt to hide goverment weaknesess ...


Testing bnyk kes bnyklah...tak ada testing no case lah bak indon tu. Tp bila mati berganda dr malaysia...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:28 PM | Show all posts
MokYam replied at 26-3-2020 11:23 AM
yg pasti covid Msia plg tinggi di Asi tenggara..just a pathetic attempt to hide goverment weaknesess ...

Negara lain tu kadar rendah mungkin sebab tiada kemudahan buat saringan..tiba2 je kadar kematian byk..atau tiada statistik data..

Syabas KKM, myPM Pak Yiddin and all the NGOs serta orang perseorangan yg bekerjasama demi kesejahteraan Msia..

Terharu tgk ustaz ebit lew and the gang edar penyaman udara, bilik mandi portable, bantuan makanan, face mask, etc utk frontliners..

Juga tokeh2 berbangsa Cina dr sykt2 besar yg membuat sumbangan kpd kerajaan dlm saat2 genting ini..

They all have my highest respect..

Our PM has shown us a good example that we can actually live in harmony..regardless of perbezaan bangsa dan agama..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
alhamdulillah.  klu bawah PH kita masih sambut pesta belon panas & Tahun melawat Msia 2020
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:34 PM | Show all posts
bila kluar stats mcm nih ada la yg iri hati nanti
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:34 PM | Show all posts
Syabas KKM!
Syabas juga Dr Zul, mantan Menteri Kesihatan n team yang berjaya kawal C19 pada satu tempoh!
Disebabkan peralihan politaik kotor, rakyat yang menanggung bencana!
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:44 PM | Show all posts
Bagi iols, nampak la teratur sikit cara pak yidin leads the nation during crisis.. tenang, cuma ada beberapa key person je yg buka mulut for information. Nampak yg Malaysia ni dah learn their lesson from the previous case. We are managing our cases better than the rest of world.

Yg iols still x paham, dalam keadaan cemgini, kenapa still nak main politik lagi? Duduk diam2 sudah la.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
lega hati acik gaji tetap kaki merayap boleh balik raya
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:55 PM | Show all posts
Sehebat mana pun Malaysia handle kes, akan wujud satu gelombang pembawa wabak dari indon. sikit masa lagi kalau Malaysia tak tutup lubang2 tikus dari indon laknat, akan habis satu malaysia kena covid-19 sampai tak terbendung. Pada masa ini sila pastikan indon2 tak terlepas masuk ke negara ini.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 26-3-2020 12:59 PM

Nope.

Rakyat malaysia masuk dari luar negara ada yg positif cov19. Hari tu kata semua masuk wajib test. Tak test.

Google saja. Flight dubai ke kl ada yg positif cov19. Boleh dilihat di igs adik lofa hari tu. They were on the same flight dari dubai ke kl.

Kalau continue. Habis mro, masalah ni berulang kalau tak wajib test. Tengok jelah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list