Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
7371
View
149
Reply

[Tempatan] Jom bayangkan Mat Sabu antara yang handle krisis wabak Covid19

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-3-2020 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
PR team gov bagus dalam handle crisis ni. Trust wujud. Walaupun awal-awal ada hiccup.

Cuma 3 orang akan bercakap.
TSMY, MENHAN dan DG (ikut urutan)

TSMY akan bercakap. Dan gaya cakap yang lembut tetapi jelas dan tegas. Nampak gaya ayah-ayah menasihat.

Nampak strong and composed.

Ayat disebut satu-satu. Jawapan dijawab satu-satu.

Mesej diulang-ulang dalam bahasa yang mudah. Ini penting. Many people use complex words to look smart. Tapi mesej tak sampai.

Ini bahasa mudah faham:

-Duduk diam-diam. Makanan cukup. Dengar arahan. Kita boleh selesaikan masalah ni bersama-sama.-
Disokong dengan polisi dan arahan yang diberikan.

Ini beri keyakinan pada kita semua yang kita boleh mengharung masalah ini. Dan supaya rakyat tak rasa runsing dan tetap rasa selamat in this new normal.

Kemudian disusuli MENHAN dan kemudian DG of MOH. DS Ismal Sabri juga nampak composed.

(Imagine Mat Sabu in front there and tiba2 melawak pasal roti john. Imagine Tun M looks old and frail in front. Kita pun risau. And if he is sick, or course No 2, Wan Azizah will be talking )

Dr Noorhisham juga a good doctor that knows how to say and what to say. He answered all question calmly.

Waktu awal Dr Adham yang bercakap. Tapi sebab blunders, terus tak nampak dia lagi bercakap di depan. That is a good approach. Dah tentu ada blunders tapi in a crisis, we act fast. Hence sekarang cuma nampak DG saja di depan. So no more blunders from Dr Adham. And people have more trust.

True, ada orang questions here and there. But still, overall it looks solid. Tak semua menteri nak bercakap like prev gov. Chain of command nampak. Trust wujud. Orang tak takut. Bila semua menteri nak bercakap, of course akan wujud blunders. Yang ini cakap lain. Itu cakap lain. Macam tak ada group whatsapp. That is the prev gov.

And then few small things. Boss EPF bila bercakap tentang pengeluaran EPF. Bercakap without wearing coat dan sleeve kemeja di lipat ke lengan. Showing that he is close to the common people and work hard for the people. I dont know this is done in purpose or not. But it works.

PM, MENHAN dan DG juga sama. Pemakaian yang dipilih(i think on PM and MENHAN) yang pakai tie gelap, sometimes tak pakai kot. Looks like they work hard. DG too. He really plays great role in creating trust. Aturan menteri kanan bila PM berucap. Looks the command structure wujud.

And kita boleh ada expectation almost everyday turutan siapa yang akan bercakap. If PM tak bercakap, it will be MENHAN and of course DG around evening. Everyday. Repetition create  trust.

And then all agencies and gov arm yang communicate the message in the TV, SMS and socmed. Messages that go through all level of communication.

Ini semua combination of clear and subtle signs yang di tunjukkan untuk wujudkan TRUST via very thorough systematic communication strategy. In crisis, we need to create TRUST. And message must be communicated clearly to all.

Hence, we put our trust on this gov.


-Tajul Rijal-

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 25-3-2020 11:50 PM | Show all posts
godbless nasib baik gomen change

cannot brain n imagine kalo gomen atok n pig pig dapig yg handle

dahla hari2 pelirtik keje kelaut confirm more worse than italy
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2020 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Nanti hari2 dia join acik2 upload gambar makanan and new resipi untuk dicuba.

#airtanganabgmat


Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2020 11:55 PM | Show all posts
Perlu ka diskas benda ni.

Kalau dah rasa ok tu baguslah

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Dan kalau Mujahid masih menteri agama
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
aku nak ucap terima kasih byk2 kpd Tun sebab tolong gulingkan kerajaan paling tak kompeten itu.   Tak boleh bayangkan menteri2 PH masih teragak2 nak umum Perintah Kawalan Pergerakan (Movement Control Order) kerana sayangkan kempen Tahun Melawat Malaysia 2020.  Menteri PH masih menggelupur  rasmikan event belon panas & naik belon panas semasa bahang coronavirus melanda.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 25-3-2020 11:50 PM
godbless nasib baik gomen change

cannot brain n imagine kalo gomen atok n pig pig dapig yg handle ...

ada hikmahnya krjn PH runtuh.  jika tidak Perdana Menteri PH masih berseloroh semasa PC nak letak pelancong PRC dlm kandang lembu sambil disambut gelak tawa oleh menteri2 PH
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau PH xjatuh, aku rasa aku still mengelabah kat mamak skrg ni sambil sedut teh ais dan tgk pakcik2 salam 3 line kat meja sebelah sebelum proceed sembang sapa nak jadik PM.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Hakak totally agreed with writer, hence i trust this government. We had enough of puppets and idiots running the show.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Terbayang mat sabu buat lawak spastik dgn mulut terjuih depan press dan bajet2 lawak. Para pencacai pun terpaksa buat2 gelak cover line.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 01:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Setuju...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 01:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Xlama lagi mai la jemaah geng air suam dgn zikir:

-Backdoor gomen

-minum air suam leh bunuh virus

-apesal xbagi 2k duit gomen kat netizen

-apesal soh kuar kwsp pdhal Tu duit nak guna time nak mati nati

Ok korang sambung......

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 02:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman PH yg handle bencana kan Wan Jijah dan Dr Dzul. Tak perlu menteri kiri kanan ataih bawah semua. Zaman PN kabinet sampai 70 org, tapi yg handle Covid hanya Dr Noor Hisham je. Kabinetnya kayu semua
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 02:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman PH mesyuarat Bencana Negara Wan Jijah je chair, tak perlu PM macam sekarang. Nampak tak kabinet PN yg 70 ekor kayu semua
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 02:22 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 26-3-2020 12:13 AM
aku nak ucap terima kasih byk2 kpd Tun sebab tolong gulingkan kerajaan paling tak kompeten itu.   Ta ...

I smpai harini rasa mmg atok x sggup nak lyn kerenah DAP dah. Entah2 heols nk buat MCO ni tp phm2 la geng2 DAPIG cina ni xnk bisnes rugi. So atok pon gulingkan diri sdri. Utk x bg nampak sgt, dia buat2 la benci muhyiddin.

1 kehilangan i rasa bilamana kita lmbat jdkan muhyiddin PM. Patut after pak lah naikkan muhyiddin, lps tu najib TPM. No the other way around. Bila muhyiddin baca doa td tersentuh sgt rasa n mmg i rasa what a loss for malaysian lmbat jdkan dia pm
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 02:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak taip kat wasap grup siang tadik, sebaik bukan Mat Sabu dah MENHAN. If not tatau la camna dia nak handle situasi sekarang. Krikrikrik takda yang respon. Sana ramai pengundi PUKE-khatan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Suka group telegram MKN..
cepat tangkis berita palsu yg disebar di group whatsapp..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 25-3-2020 08:54 PM
Suka group telegram MKN..
cepat tangkis berita palsu yg disebar di group whatsapp..

ye suka... hari hari tgk. Simple info with nice grafic
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau PH masih wujud Kita masih berjimba lg... yb2/ menteri dia org sibuk Tanya bila atok nak serah pada Anwar. Sibuk nak tarikh bila Anwar jadi PM... Sibuk meeting nak Anwar jadi PM... Anwar sibuk nak jadi PM. Push atok lagi, bila nak serah jawatan. Itu je kitaran mereka jadi YB. Selang-seli Syed sadig main lompat2. Takdenya mereka nak kisah pasal rakyat
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Keadaan tak serious, pelancong china masuklah ramai2 takkan nak letak kat kandang lembu errr...kita uturn dulu...sekian saja persembahan kami kali ini. Yg bener -menteri pee esh-
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list