Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
185
View
0
Reply

Perintah Darurat di Jepun dan Persediaan Perintah Berkurung di Tokyo

[Copy link]

Author: im4me       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-3-2020 11:25 AM | Show all posts |Read mode
Sebaik sahaja Perdana Menteri Shinzo Abe mengeluarkan arahan Perintah Darurat, gabenor 47 wilayah di Jepun boleh meminta penduduk tidak keluar kecuali perlu, dan memerintahkan penggantungan penggunaan kemudahan awam termasuk sekolah dan perkara perkaitan. Ia juga membenarkan pengambilan tanah atau bangunan, tanpa persetujuan daripada pemiliknya, untuk menubuhkan kemudahan perubatan sementara, serta keupayaan untuk memperoleh bekalan seperti ubat dan topeng muka daripada firma swasta.


Di bawah Perintah Darurat, kerajaan boleh, antara lain, menentukan siapa yang harus diberi Keutamaan dalam mendapatkan Vaksin dan akan menampung kos Vaksinasi. Jika Gabenor atau Pengendali Infrastruktur Sosial seperti Hospital dan Syarikat Keretapi tidak melaksanakan langkah-langkah yang difikirkan oleh kerajaan pusat, Perdana Menteri boleh mengeluarkan perintah mandatori iaitu Rampasan Tanpa Notis.


Sementara itu di Tokyo


Governor Tokyo, Yuriko Koike memberi amaran bahawa Perintah Berkurung mungkin berlaku jika terdapat kenaikan cluster dalam kes Covid-19 dan menyeru Penganjur Acara dan penduduk untuk menjalankan kekangan untuk mengelakkan langkah yang lebih drastik. (Ahad 22.3.2020 Jemaah K1 seramai 6500 pengganut berkumpul menyaksikan acara K1 di Saitama Super Arena)


Yuriko Koike berkata tiga minggu akan datang adalah kritikal sama ada Tokyo akan melihat "overshoot" cluster dalam kes virus Covid-19.


Yuriko Koike juga berkata beliau bersetuju dengan Perdana Menteri Shinzo Abe bahawa penangguhan Sukan Olimpik Tokyo pada 24 Julai, tidak ditangguhkan tetapi menambah bahawa pembatalan mereka tidak dapat dielakkan.
(Koike San dan Abe San tak sebulu)


Bermula dari bulan Febuary Party-party Politik pembangkang telah ditutup mulutnya oleh RAKYAT JEPUN itu sendiri, tidak kira Party Politik apa yang mereka anuti. (Kami dah rasa Kerajaan Sepenggal)


Rakyat 100% dibelakang Perdana Menteri Shinzo Abe.


Sekian

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list