Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
829
View
20
Reply

Isteri yang kecewa (lagi dan lagi)

[Copy link]

Author: rose_2011    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-3-2020 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by rose_2011 at 23-3-2020 11:16 PM

Assalamualaikum, moga sihat2 pembaca semua.

Straight to the point. Buat beratus kali nya dalam 7tahun perkahwinan, rose dikecewakan lagi oleh suami.

Sentiasa dijadikan "2nd class citizen" oleh suami, banyak utama kan parentnya. + adik beradiknya.

Dari kisah duit nafkah bulanan, berbuih dah nasihat. Tapi rose tetap dapat saki baki saja, kalau dapat adalah rm100 (itu pun ada 2 3 bulan tak dapat apa). Walhal kat si parent sorang2 dapat rm200-400. Alasan parent tak da pendapatan, + malam2 dia dah dok bawa ros makan. (Aku ni makhluk makan sehari sekali je gamaknya)

Anak2 ada 4 semua nya dah berfamily, cuma my husband like to be gooood son n provider to his family, si abg sulung buat derk je..meminjam lagi ada la.

I terpaksa buat 2 3 bisnes, sampai rumah mmg lintang pukang, badan tak jaga, dari M to 4xl. Dah start sakit2 sendi, urat2 semua dah. Appearance mmg out dah. Alhamduillah bisnes goin good. Itu je le duit i dapat utk beli makan pakai i (+ for my 80 years old mom)

Sekarang kena stay at home. Masa awal2 perintah kurung.. Haram tak gi beli barang2 dapur utk i. Tapi barang utk parents dia boleh pulak, siap ngantor mak2 sedara p balik kedah penang boleh pulak.  Last2 bawa i juga keluar, sebab dia tak reti cari barang2 yg i order tu.

U guys mesti paham kan..kata je barang stock seminggu, dah mekentedarah ja kami ni, sbb takde keje nak buat haha.. So stock habis.. Dia tak beli dalam 2 hari tu. coz... Dia sibuk gi makenik repair mpv n mencari kedai tayar, nak tukar tayar sebab nak bawa parents ke KL ( father in law nak operate kat kl).. Padahal dah maklum kedai2 tutup.. Tapi stil habiskan hari2 mencari kedai makenik n tayar. End up langsung x beli bahan makanan kat i. Terus gi KL, bagi kat i rm100 buat beli bahan., so i la terkontang kanting beli dalam Mask n Glove takde. Call me over sensitip or menantu dari nuraka.. I amek setiap ikan, tepung etc sambil tahan air mata dr jatuh.

Diorang dh sampai kl, duduk kat rumah abg sulung dia. So ada je 2 jantan dewasa yg berguna, tapi cukup susah dia nak call or wasap i.

Bab kereta i, i je yang tanggung servis. Takpela keta i kan.. Tapi takde nye nak tolong bawa g check ke.. Bila i dah bayar, baru bising kata mahal la kena tipu la.. Dah reti bab keta, kenapa tak tolong tgkkan/cari geng servis keta..
Keta i sampai sekarang bau hangit kt depan, idak dia nak g servis. Tapi kalau bab kenderaan parent n adik beradik dia lintang pukang dia tolong.

Mana hati isteri tak terasa.

Sampai la i merajuk, sekarang dok pusing kat i.. Salahkan i pula.. Sebab tanak reply msg,jwb call..

Sekarang dia pun tak macam dulu, bila i marah, dia marah balik. Tak dengar dah nasihat i.

Akhir kata..
Kalau nak jadi anak soleh, nak berbakti kpd ibubapa saja secara total, syurga dari ibubapa saja, ibadah utk isteri tidak memberi makna kpd awak,  jangan la kahwin.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 23-3-2020 08:34 PM

Laki you narsisis dik. Mata dia tertutup untuk org yg berkorban. Dia tak bantu family dia dulu
Sis kena beri pengajaran sadis sikit. Mulut kena jahat sebab zaman dah berubah..zaman skrg kena stand up and speak out
Sebelum dia tergolek, minta prenupt siap2


Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Sesi meluah perasaan ke cik rose oi...

Tak da anak lg ke? Kadang suami ni lepas tangan sbb anak tak de... Nak pulak isteri reti cari duit sendiri.

Kedua,  anak yg lebihkan mak ayah ni memang kena banyak sabar sikit. .. Suami saya pun mcm tu,  tapi syukur sebb bab nafkah tak la kurang,  cumanya ada masa terpaksa memendam rasa juga la.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis
Kita semua berhak bahagia
Tanya diri u
Boleh hadap beribuan kali lagi ke in the future?

U bahagia ke sepanjang 7 tahun perkongsian hidup u dgn dia

I rasa u pun dah ada jawapan nya
Bertindaklah ikut pemikiran u
Sbb u yg akan jalani hari me datang bersama dia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2020 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 23-3-2020 08:22 PM
Sesi meluah perasaan ke cik rose oi...

Tak da anak lg ke? Kadang suami ni lepas tangan sbb anak  ...

Iye CatMiow.
Takde anak lagi.
Tapi kalau ada anak mau gila i dgn perangai gitu. Kita je nanggung semua.

Bukan i nak pulun semua. I pun ada hati n perasaan, pikir juga nanti i pun akan tua..

Tapi selalu hal i, hal rumah tangga dia lepas pandang. Lupa itu ini. Tapi kalau parent dia suruh apa2 laju je bingkas bangun settlekan urusan..

Sepanjang stay at home ni, tiap2 siang dia stay at his mothers house. Rumah i belah malam ja utk tido, sbb sejuk ada ekon. Rumah kampung dia jenis panas berhaba..
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
sabar la u selagi boleh..
i suggest u upgrade diri u kaw-kaw..
and berhenti jadi provider untuk laki u..
simpan duit u untuk diri u sendiri..
kalau laki tak bagi duit, tak perlu sediakan makan untuk dia..
u kenyangkan perut u sendiri..
if dia tak berubah juga, then u fikir la kebahagiaan u dulu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2020 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 23-3-2020 08:36 PM
sabar la u selagi boleh..
i suggest u upgrade diri u kaw-kaw..
and berhenti jadi provider untuk la ...

Betul sis. I try upgrade diri i n fokus.

Sejak i dah ada income sendiri, i beli pekakas rumah pun utk i n my mom selesa.
Bercuti pun i n my mom je.
Suami.. Dia sentiasa bz. Dia keje full time + bisnes dia, + nak pesah perihal parent dia yg endless tasks tu.

Ada hari i super bz, i biar je rumah lintang pukang, seminggu sekali maid mai cuci.

Ada 1 tahap, i rasa i serabut bila dia ada. Ampun, tapi itula dihati i. Dia stress bila jalan jem.. dia stress bawa shopping barang keperluan (i bukan kaki window shopping, i mmg buat keje laju).   So ada 1 time, i tengok dia dari 1 corner off the mall.. I kata, lagi bagus i datang sorang dari tengok dia stress muncung mulut2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2020 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 23-3-2020 08:22 PM
Laki you narsisis dik. Mata dia tertutup untuk org yg berkorban. Dia tak bantu family dia dulu
Sis  ...

Prenup? I dah tewas from year 1 usia perkahwinan.. Suruh tukar pernama kwsp pun tak buat2.. Hibah lagi la..

Sbb tu i cari income sendiri. tak harap duit/harta dia.

I tewas dgn parent dia. Diorang sentiasa menang. Buat jujuran air mata, beleter sikit. Dah i diketepikan.

Sekarang style dia.. Apa plan2 diorang, tak bagitau i.. tau2 nak g penang..tau2 nak family day.. Tau2 belikan adik ipar hp which husband i bayar bulan2.. Wtheck
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
sementara masih muda hg berhak bahagiakan diri hg..sok dah tua rasa membazir waktu muda ja dgn hal2 yg tak patut kita hadap ...padahal masa tu bleh buat mcm2..
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
rose_2011 replied at 23-3-2020 08:35 PM
Iye CatMiow.
Takde anak lagi.
Tapi kalau ada anak mau gila i dgn perangai gitu. Kita je nanggun ...

Alahai,  kadang susah kita nak baca fikiran Pasangan kita.

Apa yg dapat saya cakap,  sabar je la.  
Tadi awak cakap diri pun tak terurus,  baik awak cari masa untuk cantikkan diri..  Bisnes,  bisnes juga...  Jgn lupa diri sendiri.

Ada duit simpan2 juga,  paling penting jangan maklum kat suami berapa pendapatan yg awak dapat dri bisness tu.

Suami awak,  awak je tahu kelemahan dia. Guna kelemahan tu untuk brainwash dia..

Kalau awak jenis tak reti nak bawa reta/motor, start belajar,  walaupun akan buat suami lagi ngelat,  tapi demi kebaikan masa depan awak juga.  Kita tak tahu apa akan jadi masa depan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
cerai je la sis
drpd makan hati dpt laki pundek
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2020 12:13 PM | Show all posts
rupanya ramai suami perangai macam ni ye....
isteri zaman sekarang kena pandai berdikari..tak boleh berharap kat suami.

bila pikir balik...lagi baik hidup bujangkan.
boleh je buat apa yg kita nak..boleh melabur kat mak bapak kita.

plslah jangan guna alasan sebab takde anak.....
kalau dah perangai mmg camni...ada anak pun tetap akan mcm tu
mgkn ada hikmah takde anak lagi...kalau tak lagi teruk sis nak tanggung semua
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 12:05 PM | Show all posts
u ignore je la laki u sis

apa kata ambil kesempatana ni untuk buat survey, diet planning and grooming.

U lawakan je diri u.

Pastu upgrade online business u and keep mintak duit  nafkah . Simpan duit elok elok. Berjimat and planning ur better future. Itu je cara utk balas dendam meaning u twist ur mind u make urself better than before.

Laki gini mmg payah nak suh ubah sbb mmg akan dulukan parents..almaklum sejak lahir kan dia dgn mak dia..so why not u ignore je masalah ni. Untuk sementara waktu ni u jadikan size M diri u tu dulu. ok..stay strong sista.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 02:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko bg sepatah dua kate je..xde anak lg kn.. lg sng nk blah..berdoa la ko xpregnnt nnt lg susah ko nk lari terikat dgn die smpai mati sis..die xsyg ko wat pe ko nk tggu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

sbbkn bilik kaunselor pejabat agama n mahkamah pun ditutup sekarang ni, tenangkan lah jiwa tt dgn zikrullah.  mungkin dgn itu, tt nnti boleh buat decision dgn hati yg tenang dan bijak. kita org kt sini takat bg suggestion itu ini je la.  yg bersusah-senang di kemudian hari nnti tetap awak seorang.  
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
sebenarnya TT ni penat.
bila penat..lagi fikiran bercelaru..pastu nak lepaskan beban tu..suami pulak lebihkan family dia..TT buat macam2 kerja nak bg hepikan diri sendiri..sampai tak kisah tentang size badan ke XXXL. At the end..TT tak hepi pon.

apakata TT stop sekejap..rehatkan diri..rehatkan minda. fikir balik dan tanya blk apa yg aku nk dlm hidup ni. nak ubah suami..atau org lain, memang tak boleh. tapi cuba ubah diri sendiri dulu..tuk kepuasan diri. jaga diri tu..kembalikan M awak tu. percayalah bila awak dah kurus cantik..badan sihat..awk akan rasa confident. hah..start dari situ..mesti awak akan nampak jalan yg indah2 je nanti. good luck.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2020 07:35 PM | Show all posts
Ni silapnye suami sebab lebihkan mak dari isteri, isteri ada hak atas pendapatan suami, mak takde hak apa2 pun dalam gaji anak dia, budaya kita dimomokkan kena bagi mak utk berkat, tapi takde pun dalam islam cakap camtu, bagi diri sendiri, isteri, anak2 aka utamakan keluarga kamu dahulu.

Memang syurga anak bawah tapak kaki mak, kena hormat mak, tapi mak pun jangan la amik kesempatan mentang-mentang anak lelaki, pegang leher anak, nak itu mintak nak ini mintak, kesudahannya isteri dapat sisa-sisa.

Situasi kau lelaki lebihkan mak dia dari isteri, situasi aku, mak aku control hidup aku, last2 rumahtangga korban, even dah cerai rujuk balik then cerai pun mak aku sejenis tak faham bahasa, masih nak kontrol hidup masih nak campur hal rumahtangga aku

solution kat tt,kalau rasa worth itu utk bertahan, fight for it, kalau takde, tuntut lah cerai
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
rose_2011 replied at 23-3-2020 08:48 PM
Prenup? I dah tewas from year 1 usia perkahwinan.. Suruh tukar pernama kwsp pun tak buat2.. Hibah  ...

Kalo i, i terus terang ckp semua bnde yg tak puas hati, ape yg slh.. kalo tak jln jugak.. cerai.. serius.. jd pmpuan kena firm.. dia ingat sis akn ade je sentiasa dgn dia walopon diperlakukan mcm kain buruk.. sbb tu la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2020 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam sayang semua. Terima kasih sudi baca & beri tips

Last few days lepas hsuband balik dari kl. I masih tak bercakap. Dia nampakla effort nak pujuk, dengan cuba beli barang2 dapur & buat keja rumah. Tapi sekejap je lekat kat rumah, ada je si adik dia call minta beli Beras la, beli ubat si ayah la. Dah tau beras nak habis  ko start sendiri la kereta g beli kat kedai runcit depan rumah.. Dah tau ayah nak beli ubat, urgent ko belikan la.. Nak juga cari si abang yg duduk 20km.

Malam tu memang i luahkan. Setiap topik i luahkan, bukan main dia bangkang.. Sampai i merayu suruh dia dengar ja.

Kalau nak kata i kaki kikis, dah lama dia tinggal box3r. Ini pulak tumpang rumah i ja.

Kalau i kejam, lama dah dia tak dapat jumpa family dia. Ini i pulak dipijak2 selama 7tahun.

Sekarang dia ada je kat rumah, ada je selang sehari 2 g rumah parent. Itu pun jenuh i beleter.
N selalu tolong keje rumah juga. I masak, dia kemas.

Point nye, kita sbg isteri memang kena luahkan direct je. Jangan sampai hati kita merana.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 10:39 PM | Show all posts
nuno replied at 28-3-2020 07:35 PM
Ni silapnye suami sebab lebihkan mak dari isteri, isteri ada hak atas pendapatan suami, mak takde ha ...

kalau ko dah sedar kesilapan ko..suami yg patut dipersalahkan sebab 'terlalu patuh' pada ibunya, pada pendapat ko..apa next step yang perlu suami tu perlu buat supaya in future tak jadi lagi hal camni?


kena kurangkan komunikasi ngan ibunya ke?
jangan selalu jumpa ke??
kalau dia bebel...kena buat tak reti ke??
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list