CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1099|Reply: 19

[Tempatan] Gomen cuba dapatkan 10juta topeng muka dari China

[Copy link]
Post time 21-3-2020 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Govt hoping to get 10 million face masks from China

PETALING JAYA: The government is looking to obtain 10 million face masks from China due to the lack of supplies in the country, says Works Minister Datuk Seri Fadillah Yusof.

"Currently, we lack the supplies for face masks.


"It was decided at the National Security Council (NSC) meeting chaired by Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin and was attended by all the states Mentri Besar, Chief Ministers and federal ministers on Friday (March 20) that we will try to get 10 million face masks from China," he said on Saturday (March 21).

Fadillah added that the face mask supplies would be coordinated by the Transport Ministry, together with an airline company.


The National Disaster Management Agency (Nadma) would then be in charge of the supplies.

"They (Nadma) will be in charge of the distribution. The priority for these face masks will be the frontliners," he said.

Fadillah added hat the frontliners would consist of those in the state and the Health Ministry, the police, Immigration Department, as well as those in the army involved in preventing the spread of Covid-19.

He added that if there were extra face masks, then it would be distributed in the market.

"Nadma will work together with Pharmaniaga to distribute the face mask in the market for the public," he said.

source : The Star

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-3-2020 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
in before, ni bukan thread politik yach
seperti yang kita tahu PRC adalah pengexport terbesar face mask

yang taik2 politik tu kalau takmau bekerjasama dengan prc boleh buat face mask sendiri..terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 01:48 PM | Show all posts


Kejap - hari itu dlm satu thread yang govt benarkan kenaikkan harga topeng dinyatakan Malaysia ada 4 kilang buat face mask. Apa sudah jadi dgn kilang kilang ini?

Elok minta China hantar bahan mentah segera dan kilang ini beroperasi dgn segera. First pegeluaran hanya utk polis, hospital, bomba.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2020 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 21-3-2020 01:48 PM
Kejap - hari itu dlm satu thread yang govt benarkan kenaikkan harga topeng dinyatakan Malaysia a ...

mungkin tak cukup supply / production tak cukup
better kita mintak bantuan expert
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 21-3-2020 01:48 PM
Kejap - hari itu dlm satu thread yang govt benarkan kenaikkan harga topeng dinyatakan Malaysia a ...

antara kilang2  tu memg ad yg supply untuk pharmaniaga.tp kegunaan hosp malaysia.banyakkan hospital malaysia.bile dh masuk untuk kegunaan 1 malaysia, memg xcukuplah
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Stok mask yg iols ada sekarang Made in Taiwan..beli 2 tahun yg lalu...tapi Taiwan dah stop export..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2020 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
girlfriend_^^ replied at 21-3-2020 01:52 PM
Stok mask yg iols ada sekarang Made in Taiwan..beli 2 tahun yg lalu...tapi Taiwan dah stop export..

rasa nya taiwan stop export masa negara dorang outbreak haritu kan
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 21-3-2020 01:55 PM
rasa nya taiwan stop export masa negara dorang outbreak haritu kan

Betul..akhir January mereka dah stop export..ramai juga yang kritik tindakan kerajaan Taiwan tapi mereka jaga negara mereka dulu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2020 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap sgt harga tu ada dipantau and limit org beli.......bukan apa,bukan semua org dapat senang kluar due to no transport.
Ambik cth Sigapore masa dorang tgh sibuk dgn coronavirus bulan feb tu hari.Siap gov kluarkan stok dari gudang.Tgk para volunteer/mgkn askar kot sbb mcm pakai sluar askar yg tolong repack dlm 4/5keping utk setiap household.Tau la Singapore tak seramai kita sini tapi harap sgt ada kaedah yg boleh memastikan 90% atleast boleh dpt bekalan mask....tak nak la sampai ada yg gila gi borong.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 02:09 PM | Show all posts
felinecat replied at 20-3-2020 09:52 PM
antara kilang2  tu memg ad yg supply untuk pharmaniaga.tp kegunaan hosp malaysia.banyakkan hospita ...



Aii baca thread satu lagi - sekarang govt naikkan harga topeng so that pengilang boleh mengeluarkan topeng sebab dulu harga rendah tak sepadan dgn harga kos. Harap 4 kilang ini boleh mengeluarkan mask dgn segera utk pihak hospital.




Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 02:11 PM | Show all posts
DandelionW replied at 20-3-2020 10:07 PM
Harap sgt harga tu ada dipantau and limit org beli.......bukan apa,bukan semua org dapat senang klua ...



Bila beli barang keperluan biarlah satu ahli keluarga sahaja yang membeli (1 topeng) kalau pergi lima enam orang sudah 6 topeng. Inikan membazir.


Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 02:13 PM | Show all posts


Sorry nak tanya - nak FOC atau sanggup bayar? Kalau sanggup membayar masih ada penjual yang jual topeng ini di AMAZON. Elok kiranya menteri hubungi sellers utk beli dgn jumlah yang banyak. Sellers ini semua dari China.


Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 21-3-2020 02:13 PM
Sorry nak tanya - nak FOC atau sanggup bayar? Kalau sanggup membayar masih ada penjual yang jual ...

Boleh dapat komisyen tak beli direct ni?
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Setakat ni stok mask kat rumah ada lagi... hope ada lagi stok kat farmasi bila dah habis nanti... I pulak allergic habuk...

BTW mask made in China jugak beli kat farmasi...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 02:21 PM | Show all posts
ella. replied at 20-3-2020 10:16 PM
Boleh dapat komisyen tak beli direct ni?


Itu tak tau la. You try lah contact seller. utk US penghantaran 2 minggu kalau Malaysia lagi la cepat sbb dekat kan.


Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Hopefully dapat jual di pasaran and dihadkan pembelian supaya org tak borong sorang2. Hooo
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2020 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 21-3-2020 02:52 PM
Hopefully dapat jual di pasaran and dihadkan pembelian supaya org tak borong sorang2. Hooo

Agreeddddd
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2020 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 21-3-2020 02:52 PM
Hopefully dapat jual di pasaran and dihadkan pembelian supaya org tak borong sorang2. Hooo

setuju..kena buat macam pasaraya had kan pembelian (tapi ada jugak kang bawak anak beranak pakat beli sorang sikit)
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok la juga ahso cerita pasal face mask cina

daripada suruh orang rot in hell

dapat juga kongsi pasal jenis2 dan harga face mask
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 21-3-2020 02:11 PM
Bila beli barang keperluan biarlah satu ahli keluarga sahaja yang membeli (1 topeng) kalau per ...

Betul tu uols.....mmg sepatutnya begitu.Tapi mask tu kan pakai buang.wpun sorang jer gi kluar,after 4-5hari perlu juga kluar lg beli makanan....so atleast la satu keluarga ada stok mask paling kurang pun 5keping.lom termasuk klu ada yg atuk/sakit yg perlu gi klinik....sbb tu bharap sgt ada cara hadkan pbelian org supaya rg lain pun dpt beli face mask.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 08:10 PM GMT+8 , Processed in 0.122396 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list