Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
376
View
6
Reply

Home Made Air Dry Clay

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-3-2020 07:27 AM | Show all posts |Read mode
FC akan focus kan cara membuat Air Dry Clay sahaja dalam Thread kali ini tak seperti Thread sebelum nya.

Air Dry Clay adalah satu bahan untuk kraftangan. Boleh mengeras bila di dedahkan begitu saja tanpa perlu dibakar dalam oven.

Apa boleh dihasilkan dengan Air Dry Clay?
Banyak benda boleh dhasilkan dari Air Dry Clay ni ... imaginasi mengatasi realiti
( FC akan tunjuk hasil dari Air Dry Clay kat Thread lain )

Untuk Thread ni .. FC khas kan Tutorial cara membuat Air Dry Clay. Cara mengatasi masalah , cara menyimpan dan cara mewarna.


Dalam video ni FC tunjuk kan cara membuat Air Dry Clay ni. Harap perati betul2 cara FC memasak nya.




Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2020 07:48 AM | Show all posts
Bahan -bahan yang di perlukan :

1.Gam Putih
2.Tepung Jagung
3.Cuka / lemon
4.Minyak baby
5.Lotion

6.Non Stick Pan

Gam putih

adc1.jpg

adc2.jpg


2.Tepung Jagung ( Jangan beli Kanji Jagung / Corn Starch )

3.Cuka atau Lemon fungsi nya sebagai bahan pengawet.

4.Minyak. Sebaik nya minyak baby. Apa2 jer minyak pun boleh sebenar nya .. asalkan tak berbau teruk. Sebab bau Clay d pengaruhi olah minyak.

5.Lotion. Kegunaan untuk buat Clay lebih sebati.

6.Seelok nya guna non stick Pan untuk mengelak melekat teruk kat kuali biasa. beli yang murah jer .. jenis nipis.







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2020 07:54 AM | Show all posts
Home Made Air Dry Clay yang FC ajar ni terbahagi kepada 3 jenis.

1. Clay keras
2.  Clay sederhana
3. Clay lembut

Resepi yang FC bagi tu ... akan mendapat Clay jenis sederhana.

Clay keras bagus untuk yang minat figurine. Freeze Magnet. Diorama.


Clay sederhana untuk yang minat membunga.

Clay lembut untuk membuat "rumput2" , untuk mencantum objek yang kita buat dan untuk "merawat"clay. Clay keras? Campur sedikit Clay lembut.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2020 11:33 AM | Show all posts
Terimakasih Mod @friedfishsoup untuk credit


Jenis - jenis Clay :

clay1.jpg

Clay Keras
clay2.jpg

Clay Sederhana
Kalau menggunakan Gam Kangaroo nisbah nya 1:1 ( 1 Tepung Jagung : 1 Gam ) sebab Gam ni sangat pekat

Menggunakan Gam Latex nisbah nya 2:1 ( 2 Tepung jagung : 1 Gam )

clay3.jpg

Clay ni clay rosak. Terlebih masak. Jangan buang. Ada guna nya

clay5.jpg






clay4.jpg
clay6.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2020 12:34 PM | Show all posts
Cara Mewarna

Clay boleh di warnakan selepas di uli2 dan d peram semalaman.
FC guna pewarna buncho.
Setakat ni ... buncho pewarna terbaik dan murah.

color1.jpg

c1.jpg

c2.jpg

c3.jpg

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2020 12:44 PM | Show all posts
Cara meenyimpan


Ada yang letak dalam bekas kedap udara.
FC lagi suka letak dalam plastik yang ada seal. Mudah. Sebab kadang banyak warna yang skit2 tinggal.

clayy1.jpg

Clayy2.jpg

clayy3.jpg

clayy4.jpg

clayy5.jpg

clayy6.jpg

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 01:36 AM From the mobile phone | Show all posts
T.kasih kongsi ni fc, tak lernah buat clay ni, tahuain tepung campur pewarna je hehe.

Yang buncho tu, lepas letak warna kena uli ya?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list