CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 12656|Reply: 213

[Tempatan] China Hantar Bantuan!

  [Copy link]
Post time 19-3-2020 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by MeghanK at 19-3-2020 01:27 PM

First batch of medical supplies from China enroute to Sg Buloh hospital

PETALING JAYA: Medical supplies from China to assist the country cope with the Covid-19 pandemic have arrived.


"Action without delay! The first batch of medical materials from China is on the way to Sungai Buloh Hospital," the China embassy in Malaysia said on its Facebook page on Thursday (March 19).

Prior to this on Tuesday (March 17), Foreign Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein said China had pledged to send medical equipment to help Malaysia in the fight against the Covid-19 outbreak.

China’s Ambassador to Malaysia Bai Tian reportedly pledged to give the country equipment, including ventilators, face masks, testing kits and sanitisers.




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 19-3-2020 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
takleh nak paste gamba pulak

tapi TERIMA KASIH CHINA
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:19 PM | Show all posts
Wah, berita mengembirakan. Terima kasih atas bantuan ini China.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:24 PM | Show all posts
الحمد لله
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-3-2020 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Setelah ramai pesakit COVID-19 pulih, China sumbang peralatan perubatan kepada Malaysia

China mahu rakan karibnya, Malaysia cepat pulih daripada penularan wabak COVID-19.

Setelah lebih 70,000 pesakit COVID-19 dilaporkan pulih di China, negara berkenaan kini mula menghulurkan bantuan kepada negara lain.

Malaysia antara negara terpilih dan dilaporkan puluhan atau ratusan kotak peralatan perubatan dihantar ke Hospital Sungai Buloh.

"Tindakan tanpa berlengah! Penghantaran kumpulan pertama peralatan perubatan dari China kini dalam perjalanan ke Hospital Sungai Buloh", kata satu hantaran di laman Facebook China Embassy in Malaysia (Kedutaan China di Malaysia) pada Khamis.

Lapan keping gambar dimuat naik dalam hantaran berkenaan menunjukkan beberapa petugas sedang memasukkan kotak-kotak yang dipercayai mengandungi peralatan perubatan dimasukkan ke dalam lori.

Proses memasukkan berkenaan dipercayai dilakukan di pekarangan Kedutaan China di Malaysia, di Kuala Lumpur.

Apa yang menarik perhatian adalah rentangan sepanduk di lori dengan ayat "Bukit Sama Didaki, Lurah Sama Dituruni".

Turut tertulis di sepanduk adalah "Perangi COVID-19 dengan kerjasama dan perpaduan" dan kesemua ayat berkenaan ditulis dalam bahasa Melayu dan Mandarin.

Setelah dua jam hantaran itu dimuat naik, ia mendapat lebih 5,600 like dan perkongsian dan rata-rata memuji usaha kedutaan itu.

Semalam, laman Facebook berkenaan turut memuatnaik status: "Perangi COVID-19, apabila saya (Duta China ke Malaysia) berasa sedikit lega mengenai keadaan di Tanah Besar China, kini saya mulai bimbang kepada Malaysia. Rakan China akan sentiasa bersama kamu (Malaysia)."



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-3-2020 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
sapa ada gamba tolong tepek..meols takleh nak copy pulak
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:26 PM | Show all posts


Tengok dok kutuk kutuk cina komunis la cina makan babi lah cina makan anjing la .. CHINA jugakkk yang tolong.

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Lobai2 yg ngutok China dulu, yg suruh halau.China, yg tudoh DAPig bawak masuk China tu cemaner sekarang
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-3-2020 01:28 PM | Show all posts
pyropura replied at 18-3-2020 09:27 PM
Lobai2 yg ngutok China dulu, yg suruh halau.China, yg tudoh DAPig bawak masuk China tu cemaner sekar ...



Hari ini ada forumer doakan agar cina jinjang mati semua ~ kalau China busuk hati mcm forumers tsbt padanlah dgn muka rakyat malaysia


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-3-2020 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MeghanK at 19-3-2020 01:34 PM
pyropura replied at 19-3-2020 01:27 PM
Lobai2 yg ngutok China dulu, yg suruh halau.China, yg tudoh DAPig bawak masuk China tu cemaner sekar ...


tanam muka dalam tanah kot..atau kalau tak reti malu buat bodo kulit tebal
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih China. ......terbaik. ...
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi hati2 tuh, takut diselit2 nya kelawar kering ke, perkasam ular ke, tenggiling salai ka
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah baru nak mengelabah bubis ye minta bantuan dr prc..
Dulu kata jgn panikla takde apa la..mcm denggi la..
Tgk apa dah jadi sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:34 PM | Show all posts
Edited by Boomibulat at 19-3-2020 01:36 PM

Bank China sumbang 15,000 topeng muka kepada Malaysia

Bank China Construction (Malaysia) telah menyumbangkan sebanyak 15,000 topeng muka kepada Malaysia dalam usaha membantu membendung penularan ancaman pandemik Covid-19.

Menurut kedutaan China di Kuala Lumpur, topeng muka yang disumbangkan oleh institusi kewangan milik China itu akan dihantar ke Hospital Sungai Buloh - hospital utama yang dikhususkan merawat penyakit berjangkit dan merawat mangsa Covid-19.

Hantaran pertama yang dibuat itu termasuk 5,000 topeng dan 10,000 penutup muka (face shield).

“Ini hanya kumpulan barangan pertama, banyak akan dihantar lagi.

“Hantaran pertama barangan dari China itu sedang dalam perjalanan untuk dihantar ke Sungai Buloh,” kata kedutaan itu.

Semalam, Duta Besar China ke Malaysia Bai Tian berjumpa dengan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan kedua-dua mereka telah berbincang mengenai pandemik berkenaan serta bantuan yang bakal disalurkan oleh China.

"China dan Malaysia berkongsi kesenangan dan kesusahan bersama, China akan terus membantu menyokong Malaysia menewaskan Covid-19," kata Bai.

Bulan lalu, Malaysia menyumbangkan 18,000 pasang sarung tangan kepada China yang terkesan ancaman wabak itu.

Hari ini, China mencipta sejarah dengan tiada pesakit yang dijangkiti buat pertama kali manakala Malaysia pula terpaksa melaksanakan perintah
kawalan pergerakan bagi membendung penularan wabak Covid-19.

Sejak tengah hari semalam, Malaysia mencatatkan sejumlah 790 pesakit dijangkiti positif wabak Covid-19.





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:34 PM | Show all posts
pyropura replied at 19-3-2020 01:27 PM
Lobai2 yg ngutok China dulu, yg suruh halau.China, yg tudoh DAPig bawak masuk China tu cemaner sekar ...

bukan semua Melayu lagu tu, hak lagu tu Melayu ciplak totok Umngok dan Pas jer.
dasar sewel tahap dewa, siang malam politik perkauman je mainan depa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-3-2020 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah kite terima bantuan perubatan..padahal rakyat malaysia dulu gelakkan china masa mula2 diserang covid
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Amboi setiap ada motto brotherhood
Thnks China
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-3-2020 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
last month malaysia tolong supply glove untuk china
now their turn to return favour
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Ndon, see Chinak dah start membalas budi Malon kerana dari awal tidak halang rakyat mereka . Ini baru permulaan ndon. Rasain lho indon bakal dicuekkin chinak @mnpiro
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 07:54 PM GMT+8 , Processed in 0.119941 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list