Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1346
View
51
Reply

Benarkan Pencarum Keluarkan Wang Akaun 2 KWSP, Netizen Sokong Cadangan Najib

[Copy link]

Author: hussaini4675       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-3-2020 10:44 AM | Show all posts |Read mode
Gambar hiasan. Kredit foto: The Malaysian Reserve


Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) seharusnya mempertimbangkan cadangan memberi kelonggaran kepada para pencarum untuk mengeluarkan sebahagian daripada baki akaun 2 mereka ketika negara dilanda pandemik COVID-19.


Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak percaya langkah itu boleh membantu mereka mengharungi masa yang amat sukar ketika ini.


Najib Tun Razak. Kredit foto: Facebook


"Sebagai ganti rugi dan juga untuk memulihkan simpanan usia tua pencarum yang telah terjejas, kerajaan Perikatan Nasional (PN) patut memberi peluang kepada KWSP untuk mendapat projek-projek khas yang memberi pulangan besar.

"Seperti apa yang dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) masa saya Perdana Menteri dengan projek Battersea, projek Kwasa Damansara dan pampasan tahunan kepada Projek Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS)," katanya melalui laman Facebook beliau.


Saranan Najib yang popular dengan gelaran Bossku itu disambut baik oleh para netizen.


Mereka berpandangan, pengeluaran sebahagian wang akaun 2 KWSP akan mengelakkan mereka daripada berhutang untuk menampung kos sara hidup.


Lebih-lebih lagi, kata netizen, kedudukan kewangan mereka terjejas teruk sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan dikuatkuasakan.


Kredit foto: Facebook


Sekiranya cadangan itu dilaksanakan, netizen berharap KWSP membenarkan proses permohonan pengeluaran dilakukan secara dalam talian.


Kaedah itu bertujuan mengelakkan risiko penularan COVID-19 sekiranya urusan permohonan dilakukan melalui kaunter.


Kredit foto: Facebook


Keprihatinan kerajaan dan KWSP dalam cadangan ini pasti sangat membantu ramai rakyat yang terjejas pendapatan akibat pandemik COVID-19. - CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 10:46 AM | Show all posts
Semoga DSN kembali jd Men. Kewangan..
#rinduzamannajib
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Hidup Bossku!
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup bossku..ade btul gak kata somi kak mah ni..time kuarantin yg 14hari ni mgkin bos masih boleh bagi lagi cuti bergaji..misal kata kalu kuarantin dipanjangkan konfem kena cuti tanpa gaji punya..so time tu la perlunya duit dari sumber lain utk cover time takde gaji tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn: Hidup bossku..ade btul gak kata somi kak mah ni..time kuarantin yg 14hari ni mgkin bos masih boleh bagi lagi cuti bergaji..misal kata kalu kuarantin d ...


Sekarang ni pun kelam kabut lagi. Ada majikan tak  nak bayar gaji. Atau suruh datang kerja jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 04:02 PM | Show all posts
sokong cadangan DSNR
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2020 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa ramai xde planning kewangan ke? Cemaner la hidup apatah klau ada anak bini? Sungguh xbertanggungjawab. Tu la beli keta beli tudung mahai beli mekap beli segala produk timbang kilo suplemen pi jenjalan air aisia bagai beli phone beli internet tp baru xkerja 2 minggu dh meggelupor
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2020 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 22-3-2020 03:21 PM
Apa ramai xde planning kewangan ke? Cemaner la hidup apatah klau ada anak bini? Sungguh xbertanggung ...

Sedihkan...
Selagi ada bukit nak ditarah, selagi itu tak penat2 tarah...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2020 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Sapa yg bru withdraw akaun ke 2 kesian betul. Bg je la option nk keluar akaun 1 or 2, dah tentu2 kwsp duit kita bukan duit gomen. Suka hati kita la buat keputusan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2020 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
setuju kalau akaun 2 sahaja.  akaun 1 jgn diusik
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2020 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 22-3-2020 02:28 PM
Sedihkan...
Selagi ada bukit nak ditarah, selagi itu tak penat2 tarah...

Tu la nnti habis duit, dh tua lg menyusahkan. Zaman medsos ni rasanya ramai yg hidup diluar kemampuan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2020 03:41 PM | Show all posts
LadyCarefree replied at 22-3-2020 03:21 PM
Apa ramai xde planning kewangan ke? Cemaner la hidup apatah klau ada anak bini? Sungguh xbertanggung ...

Aku pernah ada contigency plan 6 bulan.

Tapi, sebab biz sendiri, aku plan 2 tahun cash simpan baik dalam UT, ASB, TH, Emas, REIT just in case.

(tak termasuk cash simpan obc )


FP aku terbaik kan? Aku yakin kau pun takde FP sebegini. Tapi sembang.



Tapi Allah uji aku masa tu, biz melingkup selain asbab member baik as partner lari dan sempat juga bawa lari cash company.

Steady beb, lepas setahun tutup company dan sub-comp.

Buat biz macam2 lepas tu.. melingkup juga.

Perkara ni terjadi sampai 5 tahun. Habis semua cash dan aset. Murung kejap.

Tapi sekarang Alhamdulillah.


Inikan pula orang lain yang mungkin baru lepas jatuh nak bangun.
Orang lain yang baru kerja.
Orang lain yang struggle kerja macam2 tapi kos hidup semakin tinggi.

Bila kena MCO ni, dah tentu amat terjejas.

Siapa lah KAU nak kecam orang lain takde financial planning. Good-good jew


Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2020 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
underground replied at 22-3-2020 03:41 PM
Aku pernah ada contigency plan 6 bulan.

Tapi, sebab biz sendiri, aku plan 2 tahun cash simpan b ...

Nanti kongsilah pengalaman
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2020 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Good initiative kalau boleh withdraw acc 2 for current time.

Tapi, acc 2 iols dah nazak. Baru je withdraw untuk bayar rumah
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2020 03:53 PM | Show all posts
setuju je...kesian yg ada anak ramai tu tp yg keje sorg je...nk beli barg dapur bukan murah skrg ni...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2020 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
underground replied at 22-3-2020 02:41 PM
Aku pernah ada contigency plan 6 bulan.

Tapi, sebab biz sendiri, aku plan 2 tahun cash simpan b ...

Ofcoz ada financial planning. Klau x, iols xlah amek sabbatical setahun untok enjoy life.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh blh kluar dh x lebih rm500 selama 12bln
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2020 06:45 AM | Show all posts
Imkhai replied at 22-3-2020 10:00 PM
Dh blh kluar dh x lebih rm500 selama 12bln



Hotel terus tutup business ke?


Ada dpt saguhati ke tidak? kalau corona tamat boleh dpt balik jwt dlm hotel or kena interview balik?


Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2020 06:49 AM | Show all posts
LadyCarefree replied at 21-3-2020 11:21 PM
Apa ramai xde planning kewangan ke? Cemaner la hidup apatah klau ada anak bini? Sungguh xbertanggung ...



Duduk rumah dua minggu pun dia orang gigih masak itu ini (bukti dari IG & FB) - berjimat celah mana lagu tu? PAtut 2 minggu makan la ala kadar. Ini aii tgk siap order ice-cream Malaysia berpuluh batang utk anak anak di rumah. Order segala makanan yang orang jual online utk dihantar ke rumah.

Hishh .. seriau tgk cara orang Malaysia (some lah kan karang ada pulak yang melompat kata aii tuduh semua orang) berbelanja diketika mereka bakal hilang sumber pendapatan.


Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2020 06:51 AM | Show all posts
underground replied at 21-3-2020 11:41 PM
Aku pernah ada contigency plan 6 bulan.

Tapi, sebab biz sendiri, aku plan 2 tahun cash simpan b ...


Banyak dah Allah bagi awak ujian. Dgn ujian perniagaan juga ujian kesihatan maka dgn itu adalah baiknya awak insaf dan jaga budibahasa sesama maknusia bila berforum.

Semoga kesihatan awak diberi keringanan dari Allah SWT.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list