CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1005|Reply: 6

[Dunia] China's Hubei cleared of suspected Covid-19 cases

[Copy link]
Post time 18-3-2020 01:29 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
WUHAN, March 18 (Xinhua): Central China's Hubei Province reported zero new suspected case of the novel coronavirus disease (Covid-19) for two consecutive days, the provincial health commission said Wednesday (March 18).

The number of existing suspected cases has been reduced to zero as well after ruling out three suspected cases on Tuesday.

The hard-hit province reported one new confirmed case and 11 deaths Tuesday, bringing the total confirmed Covid-19 cases to 67,800. The newly confirmed case was reported in Wuhan, the provincial capital and epicentre of the outbreak.

As of Tuesday, Hubei had seen no newly confirmed Covid-19 cases for 13 consecutive days in its 16 cities and prefectures outside Wuhan.


The province also saw 896 patients discharged from hospital after recovery on Tuesday, bringing the total number of discharged patients in the province to 56,883.

Among the 7,336 hospitalised patients, 2,077 were still in severe condition and another 503 in critical condition. - Xinhua

source: https://www.thestar.com.my/news/regional/2020/03/18/china039s-hubei-cleared-of-suspected-covid-19-cases

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-3-2020 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau gomen mesia macam gomen komunis cina bagus jugak..baru rakyat2 mesia yang selfish ni ada akai

in before japg ada la acik kepam cakap iols tengah panik..iols kat opis elok je duk tengah keje tadi
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya..terkawal keadaan kat sana...
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 01:36 PM | Show all posts
Lega sikit berita mcm ni..walaupun jauh disana..kurang2 ada perkembangan positive
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-3-2020 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
insyaallah boleh prevent the outbreak kalau rakyat patuh arahan dan TIDAK PANIK

pihak KKM, doctors semua pon duk pesan jangan panik..even team briefing pagi tadi pon boss meols duk ulang jangan panik..

apa yang penting ikut arahan..yang mana dapat cuti, stay at home jangan keluar..yang mana kena still masuk opis macam meols, practice self distancing..jangan keluar tempat orang ramai..strictly pegi keje balik keje je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-3-2020 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
KP Kesihatan rayu rakyat tidak keluar rumah

KUALA LUMPUR: Malaysia berkemungkinan memasuki gelombang ketiga penularan wabak COVID-19 seterusnya menjadi lebih besar seperti tsunami jika orang ramai masih ingkar mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan.

Kebimbangan itu disuarakan Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah yang merayu supaya rakyat Malaysia lebih bertanggungjawab dan tidak keluar rumah sepanjang perintah itu berkuat kuasa.

"Kita mempunyai peluang yang tipis untuk memutuskan rangkaian jangkitan COVID-19. Bantulah KKM dengan memainkan peranan anda, kerana setiap individu bertanggungjawab untuk mengambil segala langkah, berjaga-jaga demi keselamatan diri dan keluarga.

"Saya merayu kepada semua rakyat Malaysia, sila ambil perintah kawalan pergerakan ini secara serius. Duduk di rumah dan jangan keluar.

"Jika tidak, kita mungkin menghadapi gelombang ketiga virus ini, yang seterusnya akan menjadi lebih besar seperti tsunami, lebih-lebih lagi, jika kita mempunyai sikap "tidak kisah," katanya menerusi status di akaun Facebook rasminya.

Perintah Kawalan Pergerakan selama 14 hari berkuat kuasa sepenuhnya hari ini selepas diumumkan pelaksanaannya oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin lalu.

Perintah itu antara lain menetapkan larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara dengan semua rumah ibadat dan premis perniagaan ditutup kecuali pasar raya, pasar awam, kedai runcit dan kedai serbaneka yang menjual barangan keperluan harian.

Selain itu, perintah itu juga membabitkan penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali yang terbabit dengan perkhidmatan penting negara.

Bagaimanapun, sikap panik berhadapan dengan situasi tidak diduga ini masih jelas dilihat pada orang ramai, yang masih belum memahami mengenai perintah berkenaan.Wujud pembelian panik serta kesesakan serius di balai polis malam tadi berikutan orang ramai mahu mendapatkan permit pergerakan rentas negeri terutama untuk pulang ke kampung.

source : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/03/666448/kp-kesihatan-rayu-rakyat-tidak-keluar-rumah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-3-2020 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 07:33 PM GMT+8 , Processed in 0.101873 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list