CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2810|Reply: 8

Majikan tak bayar gaji

[Copy link]
Post time 10-3-2020 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kawan aku berhenti kerja secara baik. Bagi surat resign 14hari dan serve notia elok2. Tapi majikan beliau masih belum bayar gaji. Bila tanya cakap lagi 2,3 hari akan bayar. Bila patut beliau lapor pada jabatan buruh?sbb last dia kerja kat situ pada 29/2 baru ni. So ni dah 10hari, push majikan dulu atau terus lapor jabatan buruh?minta pandangan sikit..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-3-2020 09:33 AM | Show all posts
ko boleh email dulu ex majikan kau, and letak ayat kalau ko x terima gaji pada sekian2 tarikh kau akan bawak benda ni ke pejabat buruh. Kadang HR nak check kalau ex staff ada ambik advance ker, lepas tu ada tolak leave or apa2 benefits yang staff dah pakai so ada calculation dia. Company aku paling2 2 minggu la proses nyer tu.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2020 09:44 AM | Show all posts
kalau dpt jgn lupa kawan2 kt forum belanja makan kfc
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-3-2020 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
malutapimahu replied at 10-3-2020 09:33 AM
ko boleh email dulu ex majikan kau, and letak ayat kalau ko x terima gaji pada sekian2 tarikh kau ak ...

Member aku da...aku still keje, kalo nak benti notis 2bulan woi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-3-2020 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 10-3-2020 09:44 AM
kalau dpt jgn lupa kawan2 kt forum belanja makan kfc

Aku pun belum tentu beliau belanja
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2020 10:13 AM | Show all posts
namr replied at 10-3-2020 10:08 AM
Member aku da...aku still keje, kalo nak benti notis 2bulan woi

panjang nanti nak taip member ko email ex majikan member ko.
aku ringkas kan senang.. ekonomi x baik ni jgn bhti keje kalau xder kerja baru....
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2020 11:01 AM | Show all posts
Notice period 2 minggu ke? ade surat acceptance of resignation dr HR tak? nk tgok.

selalunya kat situ HR akan tulis specific bile akan bayar gaji, n ckp ade kene deduct apa2 tak, n cukup tak serve notice tu. kalau tak cukup, dia akan potong dr gaji..

sbb jarang dga notice period 2 minggu, selalunya sebulan. 7 hr kalau dlm probation period aje..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2020 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Company laki aku kena notis 2bulan. Tp laki aku bg notis 24jam lepas dpt gaji.. settle mslh. Sbb ade yg dh berhenti mcm ni, company xbyr pun gaji dia.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 10-3-2020 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Sangkar_Emas7 replied at 10-3-2020 11:01 AM
Notice period 2 minggu ke? ade surat acceptance of resignation dr HR tak? nk tgok.

selalunya kat ...

Tu la sy pun notis 2bulan. Tp sbb sy dh confirm n keje lama.dia ni baru keje sebulan. Pastu katanya offer letter tulis kalo belum confirm notis 14hari aje..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 01:59 AM GMT+8 , Processed in 1.072270 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list