CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4335|Reply: 21

Lagu Dodoi Anak Berhantu, Apa Kisah Tragis Di Sebalik Lagu Nina Bobo?

[Copy link]
Post time 25-2-2020 09:15 AM | Show all posts |Read mode

KREDIT FOTO: The Amityville Horror 2005 in Hindi : End Scene [11] - YouTube





Pernah dengar lagu Nina Bobo? Katanya, lagu ini berkenaan lagu kematian. Betul ke?


Sebelum kita ke bahagian misteri, apa kata kita kenali dahulu lagu Nina Bobo ini.


Nina Bobo merupakan sebuah lagu dari Indonesia yang menggunakan irama keroncong. Lagu yang dipopularkan Anneke Grönloh dan Wieteke van Dortini ini juga terkenal di luar Indonesia, terutamanya Belanda. Dan biasanya, lagu ini digunakan untuk menidurkan anak.


Dalam bahasa Indonesia, kata-kata yang digunakan dalam bait lirik lagu ini untuk menidurkan anak adalah nina-bobo(k) atau nina bobo. Kata kerja seperti "meninabobokkan" yang juga berasal dari lagu ini memiliki maksud "menyanyikan lagu untuk menidurkan".


Berdasarkan lirik lagu, seekor nyamuk akan menggigit si anak jika tidak segera tidur.


Memetik sumber Wikipedia, terdapat beberapa versi lirik lagu Nina Bobo. Anda boleh tengok versi bahasa Indonesia di bawah:


Nina bobo oh nina bobo
kalau tidak bobo digigit nyamuk.
Marilah bobo oh nona manis,
kalau tidak bobo digigit nyamuk.


Kalau dalam bahasa Belanda pula, di bawah adalah versinya.


Slaap meisje, oh slaap, meisje (tidurlah gadis, o tidur, gadis)
als je niet gaat slapen, zul je door een mug gestoken worden. (jika kamu tidak segera tidur, kamu akan disengat seekor nyamuk)
Laten we gaan slapen, oh lief meisje, (tidurlah tidur, o gadis manis)
als je niet gaat slapen, zul je door een mug gestoken worden. (jika kamu tidak segera tidur, kamu akan disengat nyamuk)


Anda juga boleh melihat macam mana lagu ini dinyanyikan melalui video di bawah:







Hakikatnya, lagu ini ada menyimpan satu misteri yang terkenal. Kisahnya, Nina ialah nama manja untuk seorang anak berdarah campuran Belanda dan Indonesia bernama Helenina.


Ibu Helenina, Mustika ialah seorang wanita Jawa dan penari profesional. Manakala, ayah Helenina, Van Rodjnik merupakan warganegara Belanda dan seorang komposer klasik.





Van Rodjnik (kiri), Helenina dan Mustika

KREDIT FOTO: MISTERI MENYERAMKAN di sebalik Lagu Nina Bobo - YouTube





Nina mengalami masalah susah tidur. Jadi, ibunya cuba untuk bersenandung ataupun menyanyikan irama lagu tanpa lirik untuk membantu Nina tidur.


Ayahnya memberikan idea supaya senandung itu ditambah dengan lirik 'Nina bobo oh nina bobo. Kalau tidak bobo digigit nyamuk'. Rumah mereka pun memang banyak nyamuk, jadi idea terhasil di situ.


Cara ini berkesan dan Nina akhirnya mampu untuk tidur. Jadi, Nina bergantung kepada lagu ini setiap malam untuk membolehkannya tidur.





KREDIT FOTO: Ternyata Ada Cerita Mistis, lho, di Balik Lagu Nina Bobo,  - blog.misteraladin.com





Pada suatu hari, Nina mula menderita satu penyakit pada tahun 1875. Dia mengalami demam yang teruk. Pelbagai ubat telah diberi, tapi tiada hasil.


Nina menderita selama tiga tahun. Selama itu jugalah, Mustika setia menyanyikan lagu Nina Bobo untuk anaknya itu supaya dia dapat melupakan kesakitannya dan terus tertidur.


Malang bagi pasangan itu apabila Nina meninggal dunia pada usia enam tahun pada 1878.


Kejadian pelik mula disedari si ayah apabila kerap mendengar isterinya menyanyikan lagu Nina Bobo di bilik mandi.


Isterinya memberitahu bahawa dia mendengar suara mendiang anak mereka menjerit dari bilik mandi, jadi dia menyanyikan lagu itu untuk menenangkan 'Nina'.


Katanya, setiap malam Mustika akan menyanyikannya sehingga dia sendiri meninggal dunia.


Apabila Van Rodjnik tinggal sendiri, dia pula dihantui suara tragis anaknya yang meminta lagu Nina Bobo dinyanyikan. Dia pun turut menyanyikan lagu itu setiap malam kerana diganggu setiap hari sehingga dia meninggal dunia. Penamat tragis untuk keluarga ini.


Ini cuma mitos. Terpulang kepada anda untuk percaya atau tidak. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 25-2-2020 09:33 AM | Show all posts
lagu bobo dimana lagi berhantu sebenarnya
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Redha jela anak dah takde. Kesian roh anak tu
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 10:05 AM | Show all posts
alahai seram nya tgk muka baby tuh
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols baca artikel ni tapi skip semua part lagu
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 10:44 AM | Show all posts
husna_amal replied at 25-2-2020 09:33 AM
lagu bobo dimana lagi berhantu sebenarnya

lagu bobo di mana dinyanyikan oleh hantu2 yang celaru..

Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 10:54 AM | Show all posts
owhh gitu kesahnye walaopon tak penah dengar lagu ni.. nampak stress je muka orang dulu2 tangkap gambar.. relax2 tenang2 sambil senyum tak boleh ke
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 11:01 AM | Show all posts
husna_amal replied at 25-2-2020 01:33 AM
lagu bobo dimana lagi berhantu sebenarnya

suara parau jaa yang nyanyi
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 25-2-2020 11:22 AM | Show all posts
orang dulu bergambar macam bergaduh.. macam kawen paksa pon ada. sorang pandang ke utara, sorang pandang ke selatan.. sorang pandang ke timur. kah kah. tapi sebbaikla takde photoshoot lepas dah meninggal ngeee tu lagi seram.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
oh patut la dlu pnah tgk cter indon yg bwang putih blakon tu tjuk nina bobo la kot tp mmg cter horror.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm lah nyamuk x leh gigit masa tidur..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 01:01 PM | Show all posts
Kesahnya patutlah sampai mereka ada buat filem seram guna lagu tu
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
lagu ni na bobo tak tau,bobo dimana tau la yang penyanyi hantu tetek getah
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
girlfridayz: orang dulu bergambar macam bergaduh.. macam kawen paksa pon ada. sorang pandang ke utara, sorang pandang ke selatan.. sorang pandang ke timur. kah kah ...

teringat iols bergambar masa kecik ade je yg tak kene, kejap perut kedepan macam boroi, sengaja sengih nampak gigi rompang,kadang baju kurung iols tuck in dalam dia punya kain. gambar masa kecik iol macam toyol je
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 03:14 PM | Show all posts
Teringat lagu ulek mayang di ulek...i smpai skrg scary dga lagu tu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 05:41 PM | Show all posts
kalau difilemkan kisah nina ni best jugak
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 25-2-2020 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
whadda replied at 25-2-2020 10:54 AM
owhh gitu kesahnye walaopon tak penah dengar lagu ni.. nampak stress je muka orang dulu2 tangkap gam ...

Sbb tu gambar dulu2 nampak creepy. Actually zaman tu nak capture gambar mmg lama. Jenuh nak senyum lama2.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2020 03:04 PM | Show all posts
awat muka omaknya sebegitu...lagi seram kot
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2020 04:29 PM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 25-2-2020 12:31 PM
Mcm lah nyamuk x leh gigit masa tidur..

ada jer chuols kan..ni nyamuk edukated
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2020 04:31 PM | Show all posts
whadda replied at 25-2-2020 10:54 AM
owhh gitu kesahnye walaopon tak penah dengar lagu ni.. nampak stress je muka orang dulu2 tangkap gam ...

g la dengar kay utube..sayu dan serem
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 10:54 PM GMT+8 , Processed in 0.105911 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list