CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: JohnnyLever

[Tempatan] Dr Mahathir letak jawatan Perdana Menteri

   Close [Copy link]
Post time 24-2-2020 04:07 PM | Show all posts
iraizz replied at 24-2-2020 04:01 PM
Aku ingat pukul 4 nak minum petang sambil lipat kain, tapi telefon berjait plak kat tgn aku harini ...

ok, hari ni cuti dari lipat kain. Ini isu semasa yg besar ni..byk kejutan yg tak disangka. Apa kata ko beli popcorn jer..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-2-2020 04:09 PM | Show all posts
Kul 5 ni Tun ngadap YDPA...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cap_ayam at 24-2-2020 04:13 PM
chicozinn replied at 24-2-2020 04:06 PM
bukan ke yg epf somi kena potong tu kena buktikan si pencarum under program e-kasih cuma untuk kat ...


Tak, ni bukan under e kasih. Hmm tapi tadi google kata suami boleh secara sukarela buat potongan 2% kepada isteri yang tak kerja. Kena call epf lah nak tanya berita yang sahih.

Kini suami boleh carum 2 peratus KWSP untuk isteri
Oleh Muhammad Yusri Muzamir
yusri.muzamir@bh.com.my


KUALA LUMPUR: Rang Undang-Undang (RUU) Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) (Pindaan) 2019 bagi membolehkan suami memindahkan caruman dua peratus kepada isteri, diluluskan pada persidangan Dewan Rakyat hari ini, selepas mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen melalui undian suara.

Timbalan Speaker, Nga Kor Ming mengumumkan keputusan itu selepas RUU KWSP (Pindaan) 2019 dibentangkan untuk bacaan kali ketiga oleh Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah.

Menerusi RUU itu, suami kini boleh memindahkan carumannya sebanyak dua peratus ke akaun seorang atau ramai isteri yang sah, secara sukarela dengan ia akan terhenti sekiranya berlaku perceraian atau kematian.

Amiruddin berkata, skim berkenaan dibuat bagi memberi perlindungan kepada isteri yang tidak bekerja dengan potongan caruman hanya akan dibuat sekiranya terdapat permohonan dikemukakan suami.

Bagaimanapun, katanya, skim berkenaan tidak terpakai terhadap mana-mana isteri yang bekerja dan berhasrat untuk memindahkan caruman KWSP dalam jumlah sama kepada suami mereka.

"Pemindahan caruman ini bergantung kepada maklumat diberikan suami dan akan berterusan sehingga pihak suami memberi dokumen tambahan untuk memaklumkan sama ada pasangannya meninggal dunia atau bercerai.

"Potongan bagi skim ini akan dibuat sejurus caruman daripada pihak majikan suami diterima oleh KWSP, selain tiada tindakan dikenakan kepada suami sekiranya berlaku kelewatan caruman," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata, sebanyak 1.33 peratus, iaitu 7,686 daripada 520,478 majikan berdaftar dengan KWSP dikenal pasti gagal mencarum bagi pekerjanya, sepanjang 2019.

"Sebanyak 3,769 kes berkaitan caruman KWSP, membabitkan nilai RM30.04 juta dan 4,546 kes sivil membabitkan nilai RM139.88 juta sudah didakwa di mahkamah sepanjang 2019.

"Selain itu, seramai 1,657 pengarah (syarikat) direkodkan memohon keluar negara kerana mempunyai masalah (caruman), manakala 840,000 akaun sudah beralih daripada skim konvensional kepada patuh syariah," katanya.

KWSP kini sedang menyediakan laman web khas untuk membolehkan pencarum membuat semakan larangan keluar negara. Laman itu antara lain akan turut memaparkan jumlah caruman tunggakan dan jumlah minimum perlu dilangsaikan.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:11 PM | Show all posts
bila nak cuti? aku nak cuti je ni..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:13 PM | Show all posts
dizekni replied at 24-2-2020 04:00 PM
Teka teki nama gabungan baharu pulak

Pakatan Baharu (PB)

pakatan atokku
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
RumiMenari replied at 24-2-2020 04:05 PM
Dah masak? I belum hahahaha

Yg tu settle, aku dah goreng ayam je
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:14 PM | Show all posts
riena3321 replied at 24-2-2020 02:27 PM
Selepas tamat teori R.A.H.M.A.N, ada teori baru.

Teori M.A.H.A.T.H.I.R

hahahhahhaa...terhibur aku tgh stress2 gini

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
ronin replied at 24-2-2020 04:07 PM
ok, hari ni cuti dari lipat kain. Ini isu semasa yg besar ni..byk kejutan yg tak disangka. Apa kat ...

Aku makan keropok super ring besar dah dua bungkus.. Malas nak cari pop corn
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-2-2020 04:16 PM | Show all posts
oh dah tgk fb...mat sabu ni troll ke ape? boleh jd admin fb yg troll kot, mcm pelik je sokong org yg dah keluar pakatan?? takkan tadi tgh masak tak perasan atok dah berambos
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Alif syukri x de ke p interview sapa2.. Kot dpt tahu sapa PM
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:18 PM | Show all posts
i tak nak abg non... please lah...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
dizekni replied at 24-2-2020 04:00 PM
Teka teki nama gabungan baharu pulak

Pakatan Baharu (PB)

Yg last tu macam menarik.. i like hik3..

Pakatan atokku
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2020 04:20 PM | Show all posts
iraizz replied at 24-2-2020 04:15 PM
Aku makan keropok super ring besar dah dua bungkus.. Malas nak cari pop corn

super ring lazat super ring ria super ring super duper gembira
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Atok dah on the way pi istana, anuwat tu kompom ke dah pi istana tghari tadi? Gebang nak pi istana dari semalam lagi
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:24 PM | Show all posts
iraizz replied at 24-2-2020 04:15 PM
Aku makan keropok super ring besar dah dua bungkus.. Malas nak cari pop corn

Laa....dari pagi tadi tonton drama hebat hanya 2 bungkus jer abis? Aku nath bbrp kali bancuh kopi dan teh...dari pagi tadi ngunyah rice cracker
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
riena3321 replied at 24-2-2020 02:27 PM
Selepas tamat teori R.A.H.M.A.N, ada teori baru.

Teori M.A.H.A.T.H.I.R

Alamak,tergelak kuat pulak. Panjang umur M yek.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-2-2020 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
riena3321 replied at 24-2-2020 02:27 PM
Selepas tamat teori R.A.H.M.A.N, ada teori baru.

Teori M.A.H.A.T.H.I.R

Sis mudah terhibur.. Lawak bedekah2 aku gelak weh

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:25 PM | Show all posts
Bholatchomel replied at 24-2-2020 04:18 PM
i tak nak abg non... please lah...

alif syukri bagus kot kan boss?


Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
iraizz replied at 24-2-2020 04:21 PM
Atok dah on the way pi istana, anuwat tu kompom ke dah pi istana tghari tadi? Gebang nak pi istana d ...


Dah pi..45minit je dh balik..xtau la kene perambat ke ape
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ronin replied at 24-2-2020 02:32 PM
CI: 1,492.26 (-38.94 / -2.543%)   111(gain)    167 (no change)   959 (loss)

Saham jatuh hampir 39 ...

Relax dulu 2-3hari, tak berbaloi beli skrg.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

31-1-2023 02:03 AM GMT+8 , Processed in 0.145489 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list