Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
8276
View
163
Reply

[Tempatan] Bunuh Diri di Bera Gara-Gara Isteri Lepaskan Burung Merbok Bernilai 15K

[Copy link]

Author: Hidup.Melayu    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-2-2020 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
gideoncross replied at 18-2-2020 01:32 PM
Sbb tu communication btwn 2 ppl is important, cuma certain ppl x faham.

Tu la... Important communication ni, kena ada ilmu dan adab, tapi hakikat, malay mmg susah bab2 marriage communication.. Semua nk jadi point gaduh..
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-2-2020 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 18-2-2020 03:39 PM
Busuk la bela2 burung ni bau taik dia kan. Dah kalau buh lam sangkar depan umah pun bau busuk laa
...

kalau benar kes ni di kelatan.. depa bela burung utk masuk pertandingan

famili aku pun pernha bela burung merpati... tekukur.. tiung.. ketitir

takdelaa busuk eh.. kena cuci la taik dia


bela kucing lagi la busuk rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 05:03 PM | Show all posts
kerana burung sanggup bunuh diri sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 05:05 PM | Show all posts
mahalnya buruk merbok  RM 15k, biasa kt tempat kampung kaka orang kampung guna tangan tiup keluar bunyi buruk dan pasang racik.

lepas ni kaka nak jual burung angry merbok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2020 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
rosli_nurizzati replied at 18-2-2020 04:24 PM
Pi mai pi mai tang tu gak.. Conflict resolution pun kelaut, semua nk tggi suara, maki hamun.. Fail ...

Tu la...aku Rasa sebab Bahasa Melayu NI bukan suatu Bahasa yang bagus utk digunakan dlm perbincangan..rata2 kalau berbincang mensti Tak jumpa solution Tak kesah la dlm institusi Agama politik kekeluargaan atau perniagaan....susah nak jumpa komunikasi elok kalau guna BM.

Aku tengok Bahasa Inggeris sangat bagus sebab Bahasa diorg guna I You je....takda la nak sontap sebab terlalu banyak kata ganti diri contoh dalam BM Ada Engko Engkau, Ko Kau Kamu Mu, Anda.....tu belum panggilan2 manja....so salah guna kata ganti diri nama pun boleh buat sontap...benda kecik baru untuk ganti nama diri pun boleh jadi isu....belum lagi intipati benda nk dibincangkan.

Pada pendapat aku Bahasa Melayu memang tak sesuai digunakan kalau nk buat perbincangan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup.Melayu replied at 18-2-2020 06:02 PM
Tu la...aku Rasa sebab Bahasa Melayu NI bukan suatu Bahasa yang bagus utk digunakan dlm perbincang ...

Maybe,, sbb mostly malay men kalau kawen kena hormatttt even he is an arse.. . Kau, aku, i, you tu taboo.. Nk pggil abg, syg, whatever lgi panggilan.. So kat situ dah ada awkwardness dah.. Kalau gaduh dah pakat mencarut.. Susah gak la sbnrnya.. My in law call her husband, tengku, konon tjk hormat due to my fil from royal blood konon, kononnya ok, padahal jauh dah relations.. Jijik tak dgn persona male chauvinist ni.. So kat situ dah nmpk betapa susahnya nk communicate... Mcm kokesen, i and u ja.. Simpler for me.. Even nk berbincang pun sbnrnya pggunaan bahasa agak limited.. Haha. Nk smpai point tu payah tul.. Hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
MissVixen replied at 18-2-2020 10:58 AM
Rumah tu berhantu pula...nak jual pun tak laku. Asyik main burung je, tu bini dia geram kot.

Wakakakak.... Asik main burung
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Cash lar, pertamanya mengurung haiwan tu dah berdosa dah, kan tuhan dah jadikan burung tu nature nya lepas bebas, dia pulak lawan kejadian tuhan .
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
knapa smpai kna bnuh dri. tsentak sbb brung hrga 15k dah xde ke. kecewa smpai xfkir pnjng bnuh dri. hemmm. nsib xmngamuk bnuh bini.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 18-2-2020 03:33 PM
Dok kondo pun di hangkutnya langsir merah & tikar getah merah.....

Rezeki jgn membazir

Ye betull.. itulaa ekslysifnyaa.. ko nak tiru ke decorasinya ...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup.Melayu replied at 18-2-2020 02:55 PM
Tu la ko Tak pernah datang sini nak sembang.

Bangunan Majlis memang la dekat Sg Besar sebab k ...

Uitttt kelasnyaaa.. meletup.. kenabomm.. sambil mandi kek taman tema leh laa bwk gerabak penuh sawit.. penat nyebak sawit berpeluh peluh pi main kek tmn tema tuiui.. heaven.. pas tuu balik kondo sambil baring atas timat getah merah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2020 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 18-2-2020 06:50 PM
Uitttt kelasnyaaa.. meletup.. kenabomm.. sambil mandi kek taman tema leh laa bwk gerabak penuh saw ...

Khennn kurlast khennnn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2020 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 18-2-2020 06:46 PM
Ye betull.. itulaa ekslysifnyaa.. ko nak tiru ke decorasinya ...

Jeles la tu....nanti mesti pegi jumpa bomoh khennnn
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup.Melayu replied at 18-2-2020 07:03 PM
Jeles la tu....nanti mesti pegi jumpa bomoh khennnn

Ye.. jumpa bomoh pengasij nak ngorst hang.. hang kan kaye.. aki naklaa wpun pensil ikea takpelaa jnji kaye
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup.Melayu replied at 18-2-2020 07:02 PM
Khennn kurlast khennnn

Kelaszzzz.. tmn tema tuu kek sg bernam ke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2020 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 18-2-2020 07:06 PM
Kelaszzzz.. tmn tema tuu kek sg bernam ke

Mesti la uols Vogue gitu...kaler merah..merelip relip.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2020 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 18-2-2020 07:05 PM
Ye.. jumpa bomoh pengasij nak ngorst hang.. hang kan kaye.. aki naklaa wpun pensil ikea takpelaa j ...

Eiuuuuwww very the Typical Malays
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup.Melayu replied at 18-2-2020 07:09 PM
Eiuuuuwww very the Typical Malays

Biasaklaaa yg penting aku dpt ekau yg duk kat kondo tikar getah mersh... kurlass gittew
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup.Melayu replied at 18-2-2020 07:08 PM
Mesti la uols Vogue gitu...kaler merah..merelip relip.

Oooo kaler merah ek sg bernsm
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup.Melayu replied at 18-2-2020 06:02 PM
Tu la...aku Rasa sebab Bahasa Melayu NI bukan suatu Bahasa yang bagus utk digunakan dlm perbincang ...

Bkn salah bahasa...salah penggunaan je...

BM byk kata ganti diri menunjukkn bahasa melayu kaya dgn kota bahasa...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list