Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2052
View
80
Reply

[Pelbagai] [ILMU MUDAH]: DNA AND THE FUTURE; who are you by then? What do you think?

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 18-2-2020 05:21 PM | Show all posts
Nora_29 replied at 18-2-2020 05:13 PM
Oh FR ni teknologinya ada guna for smart phone dan kalau perasan AirAsia pun ada guna aplikasi che ...

oh i see.. good input; AR ye depa panggil
di mesia sama lah dgn disini bila kat epot tu ada facial scans
dan ye, phone pon dah ada lama dah kan facial tech ni
FB boleh suggest sapa u should tag based on pix sejak dulu2 lagi kan?

tapi AR for higher educational purposes mmg bagus lah
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-2-2020 05:24 PM | Show all posts
ipes2 replied at 18-2-2020 04:19 PM
eh byk bezanya cik seri
sebab fingerprints mereka pon akan berbeza.. ye, akan similar, tetapi tet ...

Kalau ada klon Dolly, boleh klon Archie Charlie

Sepupu saya kembar kawen kembar...adik ambil abang, kakak ambil adik...yg adik pompuan kembar baru je kena mild heart attack...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 05:25 PM | Show all posts
ipes2 replied at 18-2-2020 05:13 PM
dah ada plan yg mungkin mudah utk direalisasi.. sgt bagus awak ini, bersedia
namun, sy sendiri yg ...

Star Wars? Spock dlm Star Trek kot.  "Live long and Prosper"
Tp kes Spock berkonsepkan kembali ke zaman lampau kan? Tu lg la pening sbb ada time travel paradox bagai. Kalau time travel dan jumpa diri versi muda, ai akan bg tahu hidup pd masa hadapan ok2 jah, jgn bimbang sgt lah hahaha pastuh soh bet bbrp nombor jackpot
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 18-2-2020 05:16 PM
ye, utk plants kita guna meristem cells depa
utk humans kita guna pluripotent embryonic stem cell ...

Please excuse me for calling it meristem iols xtau medical terms
Dulu iols selalu bermimpi waktu malam. Satu hari tu iols baca pasal Ronald Marshall. So that night iols saja2 kata 'malam ni aku tak nak pg cloning centre'
Malam tu iols tak bernimpi, bangun subuh awal dan takda sakit2 badan. So funny
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
nak clone husband if possible.. hahahaha

memang dah ada pun semua teori ni. Movies pun ada, tapi kalau sungguh clone manusia kiamat dah dekat ke?
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2020 02:14 AM | Show all posts
ipes2 replied at 18-2-2020 05:19 PM
eh byk bezanya cik seri
sebab fingerprints mereka pon akan berbeza.. ye, akan similar, tetapi tet ...

Sekarang yg kak senah tahu dah ada 2 cara yg dah widely used to differentiate identical twins. Can be more, but kak senah tak really aware of those kot
1. Fngerprints dan Iris. But still, there's 1 in about 60 million chance that 2 people share the same pattern of fingerprint or iris
2. Newly developed technique to detect random DNA mutation.
Lets begin with looking at how DNA strands is formed:
DNA bases/building blocks (Nucleotide) ->a specific protein -> chain of proteins -> DNA sequence

Current standard DNA investigation uses PCR (Polymerase chain reaction) to amplifies DNA sequence only. Problem nya bila nak charge an identical twin of a crime bcs identical twins share the same DNA sequence. So this new technique boleh solve the problem by studying more than just the DNA sequence, it can detect the tiny differences on the DNA building blocks (nucleotides) itself produced by natural de novo somatic DNA mutation. De novo mutation process begins from the moment that the zygote (fertilized egg) split. De novo DNA mutation boleh happen anytime in life, it can also be due to environmental factors macam exposure to UV, radiation etc.


Further details ada in this paper
http://www.fsigenetics.com/pb/assets/raw/Health%20Advance/journals/fsigen/FSIGEN_monozygotic_twins.pdf

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2020 03:59 AM | Show all posts
seribulan replied at 18-2-2020 05:24 PM
Kalau ada klon Dolly, boleh klon Archie Charlie

Sepupu saya kembar kawen kembar...adik ambil ...

tak ke mereka tertukar suatu malam nanti?
tak boleh saya hendak compute!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2020 04:01 AM | Show all posts
dani-rox replied at 18-2-2020 05:25 PM
Star Wars? Spock dlm Star Trek kot.  "Live long and Prosper"
Tp kes Spock berkonsepkan kemb ...

oh ye.. star trek ha ha
alah, nombor jackpots jugak yang akan dibawa, ya?
semacam back to the future.
tetapi saya pun mungkin buat begitu.
cakap pasal time travel, terinagt pasal Man from Taured
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2020 04:02 AM | Show all posts
KIM.K replied at 18-2-2020 05:25 PM
Please excuse me for calling it meristem  iols xtau medical terms
Dulu iols selalu bermimpi wak ...

ingin kah kim clone diri nanti?
saya belum yakin bahawa saya ingin hidup dibumi ini kali ke dua
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2020 04:04 AM | Show all posts
confessorlady replied at 18-2-2020 11:39 PM
nak clone husband if possible.. hahahaha

memang dah ada pun semua teori ni. Movies pun ada, tapi  ...

saya pulak tidak sure if saya nak clone isteri saya!
bukan mudah untuk handle isteri saya ini!

technologies nya sudah ada dan sentiasa di update, tetapi kita bersedia ke tidak, entah lah.
US government tentu akan pilih soldiers mereka untuk di clone
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2020 04:05 AM | Show all posts
kaksenah65 replied at 19-2-2020 02:14 AM
Sekarang yg kak senah tahu dah ada 2 cara yg dah widely used to differentiate identical twins. Can ...

paling mudah tetap fingerprints kaksenah.
small micro mutation akan detect dengan tepat tanpa mistake, kan?
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2020 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 31-5-2020 04:02 AM
ingin kah kim clone diri nanti?
saya belum yakin bahawa saya ingin hidup dibumi ini kali ke dua

I feel you Dr..katanya our conciouss boleh transfer kepada klon. Cara berfikir, knowledge, experience serupa
Tapi tak mungkin dapat mengelak alam kubur berkali kali ^.^ mesti klon ada experience sendiri




Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2020 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 31-5-2020 02:59 AM
tak ke mereka tertukar suatu malam nanti?
tak boleh saya hendak compute!

no way...yg kakak kembar dgn adik lelaki, yg abang dgn adik perempuan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2020 11:49 PM | Show all posts
seribulan replied at 31-5-2020 10:11 AM
no way...yg kakak kembar dgn adik lelaki, yg abang dgn adik perempuan

saya sudah confused
mereka pun mungkin confuse juga
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 09:43 AM | Show all posts
ipes2 replied at 2-6-2020 10:49 PM
saya sudah confused
mereka pun mungkin confuse juga

jangan konfius apa2 hal boleh check DNA...eh kembar kan...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 31-5-2020 04:04 AM
saya pulak tidak sure if saya nak clone isteri saya!
bukan mudah untuk handle isteri saya ini!

...

hahahah... u shud not. clone the other type of woman!
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 31-5-2020 04:02 AM
ingin kah kim clone diri nanti?
saya belum yakin bahawa saya ingin hidup dibumi ini kali ke dua

i would, but probably as man... nak jugak tahu kalo jadi lelaki ni gimana.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2020 07:15 AM | Show all posts
seribulan replied at 3-6-2020 09:43 AM
jangan konfius  apa2 hal boleh check DNA...eh kembar kan...

ha ha tahu pun. identical twins adalah kerana genes nya 100% ( in theory.. we know there are other bits and pieces here and there yang boleh point to differences).
hanya cap jari, gigi dan a few other features sahaja yang berbeza
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2020 07:27 AM | Show all posts
KIM.K replied at 31-5-2020 08:37 AM
I feel you Dr..katanya our conciouss boleh transfer kepada klon. Cara berfikir, knowledge, experie ...

nanti ada flashbacks, dapat psychological trauma from past experiences etc etc. nanti jadi serial killer!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2020 07:30 AM | Show all posts
confessorlady replied at 4-6-2020 11:56 PM
hahahah... u shud not. clone the other type of woman!

tapi, if kaki panjang, mugkin minda lembik.
if bahagian atas membanggakan, mungkin malas masak.
if pandai masak, mungkin kurus kering tidak ada isi.
if muka sangat sweet, mungkin tidur berdengkur.
susah lah untuk memilih ini semua
last last tentu clone yang sama!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list