Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2264
View
32
Reply

[Dunia] COVID-19: 'China menipu!' Banyak pakar termasuk Senator AS percaya virus berasal dari ujikaji makmal

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-2-2020 01:24 PM | Show all posts |Read mode
COVID-19: 'China menipu!' - Senator AS dakwa virus berasal dari makmal
Diterbitkan pada Februari 17, 2020 11:19 MYT

CHINA didakwa masih melindungi punca sebenar penularan wabak COVID-19 yang sebelum ini dikatakan bermula di sebuah pasar makanan laut di Wuhan, China.

Senator Amerika Syarikat, Tom Cotton ketika ditemu bual Sunday Morning Futures menerusi saluran Fox News sekali lagi menegaskan kerajaan China menipu sejak dahulu dan terus menipu sehingga hari ini.

Situasi ini makin memburuk sebab China telah menipu sedari mula dan terus menipu sehingga hari ini.

Malah, terdapat banyak lagi yang masih tidak diketahui berkenaan virus ini.
"Contohnya, berapa ramai individu yang boleh dijangkiti sekiranya salah seorang adalah pembawa virus tersebut, katanya memetik laporan agensi.

Beliau turut mendakwa virus yang kini meragut lebih 1,700 nyawa itu berpunca di sebuah makmal bio-keselamatan yang terletak kurang beberapa batu dari pasar tersebut.

Kita tidak mempunyai bukti berkenaan penyakit ini bermula di situ, namun ketidakjujuran China sejak mula perlu dipersoalkan, katanya.

Dalam perkembangan sama, South China University of Technology turut merumuskan bahawa koronavirus itu berkemungkinan berpunca dari sebuah makmal di Wuhan.

Ia menjurus kepada kajian terhadap kelawar dan penyakit pernafasan yang dibawa oleh haiwan di Pusat Kawalan Penyakit Wuhan dan Institut Virologi Wuhan.

Para saintis China percaya virus tersebut mungkin mula hidup di fasiliti kajian yang terletak cuma 300 meter dari pasar Wuhan.

Kertas kajian oleh Botao Xiao dan Lei Xiao dari universiti tersebut menyatakan Pusat Kawalan Penyakit Wuhan melahirkan penularan wabak itu di wilayah Hubei kerana menyimpan haiwan pembawa penyakit di makmal mereka termasuk 605 ekor kelawar - yang merupakan haiwan dikaitkan dengan virus tersebut.

Laporan itu menyatakan: Urutan genom (genome sequences) daripada pesakit adalah 96 peratus atau 89 peratus menyerupai koronavirus Bat CoV ZC45 yang ditemui pada Rhinolophus (spesis kelawar).

Ia menerangkan bagaimana kelawar asli hanya terdapat sekitar 600 batu jauhnya dari pasar makanan laut Wuhan dan kebarangkalian kelawar yang terbang dari wilayah Yunnan dan Zhejiang adalah minimum.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini fake news senator amrekka yg boleh menimbulkan panik' rakyat malaysia ni.

Gomen Tak pegi tangkap senator Tim cotton ni kah?

Gomen buat apa?
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
kasibiman replied at 17-2-2020 01:26 PM
Ini fake news senator amrekka yg boleh menimbulkan panik' rakyat malaysia ni.

Gomen Tak pegi tang ...

Nanti skit lg aki tgkp ok.. jhn riso
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambil korek hidung.. Aku dah kata dahhh.. Korang yg percaya sangat kann
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 01:42 PM | Show all posts
jangan la makan kelawar. makanlah roti john.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Halah belakon US ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2020 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Patutnya bagi la Senator tu roti John
sure tukar topik
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 02:42 PM | Show all posts
fake news

harap senator ni kena report
cina dah cakap sebab binatang
ko cakap sebab lab pulak

pelis someone report fake news senator ni

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 07:29 PM | Show all posts
kalau tidak bahaya kenapa banyak doktor dan tentera dikerahkan?
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Hakak sunyum sini jah baca ni hihihi...lagipun berita Fox news?????
Kita tidak mempunyai bukti berkenaan penyakit ini bermula di situ, namun...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
JohnnyLever replied at 17-2-2020 07:29 PM
kalau tidak bahaya kenapa banyak doktor dan tentera dikerahkan?

Hang tak baca artikel ka? Aku tulung quote 10#
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 10:38 PM | Show all posts
pyropura replied at 17-2-2020 10:33 PM
Hang tak baca artikel ka? Aku tulung quote 10#

tanya lain jawab lain
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
JohnnyLever replied at 17-2-2020 10:38 PM
tanya lain jawab lain

Dah gugur kemaluan lettew. Kantoi
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 10:53 PM | Show all posts
pyropura replied at 17-2-2020 10:50 PM
Dah gugur kemaluan lettew. Kantoi

kau sentap kenapa? kau kah yang kata virus ni tak bahaya? tanya lain, jawab lain lagi
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
JohnnyLever replied at 17-2-2020 10:53 PM
kau sentap kenapa? kau kah yang kata virus ni tak bahaya? tanya lain, jawab lain lagi

Bila aku cakap tak bahaya?
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 01:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Fox news = Utushit versi amureka
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 04:30 AM From the mobile phone | Show all posts
JohnnyLever replied at 17-2-2020 07:29 PM
kalau tidak bahaya kenapa banyak doktor dan tentera dikerahkan?

Entah...Cuba tanya doc yg bgtau obesity lagi berbahaya.dia mesti ada jawapan
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 09:37 AM | Show all posts
pyropura replied at 18-2-2020 01:19 AM
Bila aku cakap tak bahaya?

yang kau sembang dengan @sarah82  tu, orang tanya lain jawab lain, lepas tu sentap
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 09:38 AM | Show all posts
monsterwife replied at 18-2-2020 04:30 AM
Entah...Cuba tanya doc yg bgtau obesity lagi berbahaya.dia mesti ada jawapan

kata dalam forum ni pun ramai yang kata jangan gelabah, siap berdebat panjang lebar
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
JohnnyLever replied at 18-2-2020 09:37 AM
yang kau sembang dengan @sarah82  tu, orang tanya lain jawab lain, lepas tu sentap

Dia mmg sentap lps tu meroyan kata org lain bodoh.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list