Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3534
View
66
Reply

[Dunia] Saudi Arabia Bans Selfies in Haram in Makkah & Masjid-Un-Nabawi

[Copy link]

Author: julielapadite       Show all posts   Read mode

Post time 16-2-2020 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
lee_sakura replied at 16-2-2020 06:50 PM
bukan dah lama ke keluar arahan larangan snap gambar ni, bertahun-tahun yg lepas tp ada je yg snap g ...

Itulah saya follow satu group ni di fb: kenangan haji dan umrah.  Dulu mmg pernah mcm ada larangan. Tapi bila tgk kat situ  ok je depa duk bergambar dan video.  Insyaa Allah kalau saya ada rezeki sebagai tetamu Allah swt pun tak delah nak berselfi sampai di luar batasan. Masa kursus pun dah di ingatkan batasan semasa mengerjakan ibadah. Mudahan dpt kawal nafsu.. insyaa Allah
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 16-2-2020 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Dalam family meols, meols sorg je lom ada rezeki pi umrah. Bila discuss psal selfie ni, baru teringat, dorg ni pegi umrah (berbeza masa) tp seketul pic umrah pon meols x pnh nmpak. Yang paling amazing adik meols yg kaki selfie pon xde gmbar apa pon. Kot nk update la kt family skrg dia kan sekian2 tempat ke. Kt fb pon xde. Ke menikmati sgt suasana umrah tu. Tah... in sha Allah meols mesti dpt rasa suasana buat umrah tu. Aamiin.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun tak tau lah kenapa ada je yang memanjang pegang henfon kat SANA. Terutama yang perasan femes sebab ramai followers. Sikit-sikit nak rakam. Video pulak tu! Kemudian upload kat IG. Orang sekeliling dia ramai nampak muka ketat macam tak suka kena rakam.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 16-2-2020 05:56 PM
belajar lah jadi seorang yang jujur ...di kota suci pula ..... i ingat sajat saja .

komen terbaik
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman replied at 16-2-2020 07:43 PM
Aku pun tak tau lah kenapa ada je yang memanjang pegang henfon kat SANA. Terutama yang perasan femes ...

jgn kata kat mekah je. Kat negara sendiri pun iol
cukup menyampah orang kaki rekod ni habis semua muka orang masuk video dia. Tak semua orang suke ye. Tolong hormat privacy orang.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Iol baru balik 3/2.
Memang boleh berselpie dlm mesjid uol. Ada yg buat fb live during tawaf, pelik2 je perangai, selalunya jemaah indon or india. Sampai ada pak arab jerit, jahil2
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 16-2-2020 06:00 PM
Masa makcik sy pi 2017..sapa yg bawa phone bercamera kena rampas.. Rasanya mmg tak boleh snap gamb ...

Yeke? Dia pegi time haji  @ umrah? I pegi bawak hp siap dia check nampak terang2 lagi xde kena rampas pun?
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Ladybird910 replied at 16-2-2020 06:13 PM
Mmg since 10years ago pon benda sama diwar2kan..tp xde apa pon.btw aku mushkil ape yg guard kt pin ...

Makcik arab tu cek kalau bawak benda tajam. Contoh gunting atau pisau. Klu benda lain yg kita sumbat dlm beg, boleh lepas jer
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
234126 replied at 16-2-2020 09:33 PM
jgn kata kat mekah je. Kat negara sendiri pun iol
cukup menyampah orang kaki rekod ni habis semua ...

Betul tu!

Boleh ke kita saman orang yang ter-rekod muka kita masuk video yang dorang upload tanpa kerelaan kita?
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:03 PM | Show all posts
entahnya.. berselfie di tempat ibadah ni bukan sahaja menganggu orang malah kalau gambar kita termasuk dalam selfie orang tu pun kira mengganggu privasi kita... situ tempat ibadah dik bukannya maldives
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
reddots replied at 16-2-2020 10:01 PM
Makcik arab tu cek kalau bawak benda tajam. Contoh gunting atau pisau. Klu benda lain yg kita sumb ...

Ooo..ingat cari henpon..Makcik tu patut letak alat scanner mcm kat epot tu..sebab tgk laki nye side xde plak dia ramas2 raba2 gitu..

Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman replied at 16-2-2020 10:02 PM
Betul tu!

Boleh ke kita saman orang yang ter-rekod muka kita masuk video yang dorang upload tan ...

Mana boleh..klu blh pon setakat amaran je la..

Btw ko nk saman kenapa? Ko tgh korek idong ke buang tuik masa tu sampai nak saman menyaman sangat ni..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Ladybird910 replied at 16-2-2020 10:06 PM
Mana boleh..klu blh pon setakat amaran je la..

Btw ko nk saman kenapa? Ko tgh korek idong ke bu ...

Hahaha! Takde lah.. Takut jadi femes nanti

Tapi memang agak menjengkelkan jugalah perangai manusia macam tu... Huuuu
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
mind_space replied at 16-2-2020 09:39 PM
Yeke? Dia pegi time haji  @ umrah? I pegi bawak hp siap dia check nampak terang2 lagi xde kena ram ...

Pi umrah.. Rezeki masing2 kot.. Tapi mmg x dpt gambar umrah la.. Selalu kalau makcik pi umrah.. Dia suka snap gambar kaabah
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu2 mmg penguatkuasa arab saudi rampas kamera... tu zaman sebelum semua fon ada kamera.  bila semua jenis fon dah ada kamera terus penguasa saudi pening kepala mcmn bendung... takat boleh jerit kat jemaah... "haram.. haram.. jahil.. jahil!!"   
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa i buat haji 2012 pun dah diharamkan. Mamg tak boleh pakai fon kamera. Kalau fon picit2 tu, depa bagi ja
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 16-2-2020 05:56 PM
belajar lah jadi seorang yang jujur ...di kota suci pula ..... i ingat sajat saja .

Khennnnn....nama pun nk buat ibadah...apa perlu selfie, kenangan segala...dah org sana tak bagitakyah la nk sorok2...
Sbb tu kut ramai yg gi sana balik sini masih jgk dgn perangai lama
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman replied at 16-2-2020 10:02 PM
Betul tu!

Boleh ke kita saman orang yang ter-rekod muka kita masuk video yang dorang upload tan ...

tak pasti tapi rasanya apa-apa kes yang melibatkan tanpa keizinan ni boleh menang je saman. Antara rajin tak rajin nak fight bawak ke court.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 16-2-2020 05:14 PM
Dari 2017 kan.. Masa makcik aku pi 2017 mmg x boleh selfie

I pi baru baru ni...dah blh selfie. Ni terbaru rasanya...tak blh . Mmg patut pun tak blh....org dok beribadat...solat belakang maqam nabi ibrahim lepas tawaf...yg geng peqak ni dok sibuk selfie...ambik tempat yg benar2 nsk solat...dahla berhimpit3...depa yg selfie ni tak solat pun....
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 10:55 PM | Show all posts
Selfie dan lepas tu berdoa melalui facebook & instagram

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list