Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3606
View
66
Reply

[Dunia] Saudi Arabia Bans Selfies in Haram in Makkah & Masjid-Un-Nabawi

[Copy link]

Author: julielapadite    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 16-2-2020 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg dulu pun diaorang x bagi especially wanita. Tapi ada jer yg sorok2 bawak masuk handphone. Tapi skrg mungkin lebih ketat. Possible ada checkpoint kat pintu masuk. Baguslah mcm tu. Rimas tengok kat IG semua nak show off. Focus jer lah kat ibadat.
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 16-2-2020 11:05 PM | Show all posts
aku sokong sangat, lagi lagi yang suka sangat bawa produk ke sana dan ambil gambo produk depan kaabah. Cannot brain
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 16-2-2020 10:55 PM
I pi baru baru ni...dah blh selfie. Ni terbaru rasanya...tak blh . Mmg patut pun tak blh....org do ...

Tak adil la mcm tu.. Dah la susah nak pi sana..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
234126 replied at 16-2-2020 10:52 PM
tak pasti tapi rasanya apa-apa kes yang melibatkan tanpa keizinan ni boleh menang je saman. Antara ...

Teringat dulu ada 1 kes ni.
1 admin page fb konon nak update status (nak like byk la kan)  lebih kurang mcmni:
Letak gambar 2 ladies sedang mkn. Sorang tu  mulut tengah ternganga menyuap makanan. Caption gambar :
Dah tengahari gais, korang lunch apa?  

Dengan mulut netijen yg haramjadah, ramai la yg komen pasal gmbr tu . selain pasal mulut ternganga, ramai juga yg komen  jam baru jer masuk pukul 12, tp dh terpacak kat kedai mkn.

Tak sampai 1 jam , gmbr dh di removed, admin page kena minta maaf secara terbuka.. Dia kena nasib malang gaiss.. Kebetulan 2 ladies tu adalah lawyer... Hah!! ! Mendapat!!!  Agaknya admin page tu kenyang mkn hujah lawyer jer waktu tu


Supaya tak OT, nak selfie berpada2 je lah.sekadar utk buat kenangan.. Klu kat kaabah tu jgn la sampai mengganggu jemaah lain nak beribadah.. Siapkan 7 pusingan tawaf dulu.jgn tengah buat pusingan tu nak sebok ambil gmbr.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
reddots replied at 16-2-2020 11:29 PM
Teringat dulu ada 1 kes ni.
1 admin page fb konon nak update status (nak like byk la kan)  lebih ...

Mendapat!!! Ha kan bagus juga bila terkena setepek dgn orang2 yg tak patut di mess around ni. Mesti insof admin tu. Hahaa or kejap je pastu buat balik?

If selpie ada orang blurkan je or tampal sticker if tak kisah gambar sedikit tercela haha better dari tecekik tulang kena bayar saman kalau unlucky
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 16-2-2020 10:31 PM
Pi umrah.. Rezeki masing2 kot.. Tapi mmg x dpt gambar umrah la.. Selalu kalau makcik pi umrah.. Di ...

Ya. Rezeki masing2.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 16-2-2020 10:35 PM
Masa i buat haji 2012 pun dah diharamkan. Mamg tak boleh pakai fon kamera. Kalau fon picit2 tu, depa ...

Eh, kita gi haji tahun yg sama la. Hehe. Zaman tu i ambik aje gambar tapi masa tu x sempat nak bergambar byk2 lagi2 kat kaabah. Mmg sesak la.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Tngkap gmbar sekadar kenangan sikit2, fair enough. Ini 1 point, berdiri smpai berejam nak angle cntik, lighting on point, kumpulan2 umrah beramai2 (family saja its ok la kot), buat video 1 hal (especially if its happen during ramadhan which is the time for tarawikh), segala mak neka nak dibroadcastkan, annoying pd ppl yg nk fokus beribadah.

Belum lg if group umrah yg a few ppl suka sngt brgambar, 1,2 shot sudah. Knapa nak byk2 kan? Ini time sujud di raudah pun ada yg menyempat nk brgambar, aduiii
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
dah kalau kat sana tu bukan 'sepatutnya' tinggalkan sekejap ke hal2 dunia ni n fokus pada ibadah sajork? bukan senang nak ke sana, tapi sibuk la dgn handphone & social media.. ibadah kerana Allah, bukan kerana likes n comments
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 01:25 AM | Show all posts

Emmm kenapa Jbt Ugama Islam Malaysia tak keluarkan berita ini?  aii pergi baru baru ni elok jer ambil video selfie etc.  Ada juga buat video bila first time masuk Raudah.



Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 02:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku bergmbar jgk december lps. tp jauh la asalkn ade background kaabah..tp dlm masjid nabawi aku x berani.takot mak guard rampas henfon ke jerit kat aku..buat malu jer.aku pgg henfon kt masjid nabawi pon org pandang semacam je.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 10:56 AM | Show all posts
Ladybird910 replied at 16-2-2020 06:13 PM
Mmg since 10years ago pon benda sama diwar2kan..tp xde apa pon.btw aku mushkil ape yg guard kt pin ...

ater..mana la mak gad arab tu nak tau pondan ke idak..bukan dia kenal pon..

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 10:59 AM | Show all posts
Pemergian artis2 Malaya ke Mekah bakal turun secara drastic..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
mind_space replied at 17-2-2020 12:11 AM
Eh, kita gi haji tahun yg sama la. Hehe. Zaman tu i ambik aje gambar tapi masa tu x sempat nak ber ...

Zaman tu tak buat live ig atau fb macam sekarang. Sekadar rekod dan ambil gmbaq saja. Orang msia jarang main rekod2 ni, yg dok suka rekod tu, minah2 indon. Sampai dalam raudhah dok tunggu giliran nak masuk pun dan lagi rekod buat ala2 repoter buat liputan berita. Sangat tak hormat orang lain. Dah la main tepuk tampar lagi gelak2 kuat, belum lagi main langkah atas pala orang curi ruang nak potong queue.  I panggil geng ni geng jan jan jala itik.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 11:19 AM | Show all posts
Bukan benda baru pun dah berpukuh tahun dah ada larangan ni tapi macam biasa ler berapa ramai je yang nak ikut arahan melainkan bila dah kena tindakan
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 17-2-2020 11:11 AM
Zaman tu tak buat live ig atau fb macam sekarang. Sekadar rekod dan ambil gmbaq saja. Orang msia j ...

Ya. Zaman tu x buat live ig & fb bagai. Ambil gambar dah sampai msia baru I berani upload di social media. Puak2 tu mmg suka langkah kepala org.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 11:47 AM | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 16-2-2020 05:19 PM
betul ka? nasib baik hari tu pi tak jadi apa2..

tapi masa kat Masjid Nabawi mak2 guard

makcik guard cek kat nabawi tu bukan cek tak leh bawak hp la. rasanya tuk cek jemaah bawak senjata ke apa la. setakat masuk masjid nabawi boleh je bawak hp.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 11:49 AM | Show all posts
arasham replied at 16-2-2020 05:21 PM
Ye ke? Bila pegi? So now nak bawa masuk phone pun tak boleh???

boleh je bawak hp masuk masjid. guard tak ada pun pernah marah atau halau jemaah yang bukak hp masa dlm masjid. maksudnya dia org cek beg jemaah depan pintu masjid bukan sbb tak bagi bawak hp.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 11:59 AM | Show all posts
kalau dengar ceramah tuk pergi haji atau umrah ni mmg ustaz selalu pesan .. jgn sibuk nak ber live ig / fb .. atau ambik gambar  .. waktu tgh bertawaf atau bersaei. haram. lepas buat ibadah tu pun kalau nak ambik gambar kaabah ... buat la kat luar2 dr kawasan org bertawaf. hari tu nampak jgk jemaah dari negara lain sibuk ber live ig waktu tawaf. serius tau annoying. waktu tawaf & saei mmg hp dlm beg tak kuasa aku nak pegang.  aku pun dah beberapa hari kat mekah baru teringat nak ambik gambar kaabah. tu pun sbb anak buah tanya "tak de gambar kaabah ke mami?". so ambik la jgk dari jauh.

tapi ada sekali masa jalan balik ke hotel dari masjid .. ada satu mamat lalu sebelah kita org tgh bervideo call dgn mak dia .. dia hala hp kat kita org suruh say hi kat mak dia .. cakap "ummi ... ummi" .. kita org layankan je hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
pittjie replied at 17-2-2020 11:59 AM
kalau dengar ceramah tuk pergi haji atau umrah ni mmg ustaz selalu pesan .. jgn sibuk nak ber live i ...

Tq sharing, kami first time nak gi satu family. Insyaa Allah..Kita ni phone tu tak guna utk selfie pun. Doa banyak dlm tu.. itulah ustaz kat TA pun dah ingatkan...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list