Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
3346
View
66
Reply

[Dunia] Saudi Arabia Bans Selfies in Haram in Makkah & Masjid-Un-Nabawi

[Copy link]

Author: julielapadite    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-2-2020 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Saudi Arabia has banned pilgrims from taking selfie photos and videos using any devices for any purpose at Islam's two holiest mosques, effective immediately.

Indonesias Jakarta Post reports that visitors to the Haram in Makkah and Masjid-un-Nabawi (Prophet's Mosque) will be prohibited from taking photographs or videos at the two holy sites.

Saudi authorities say the ban will prevent unnecessary disturbances for those who wish to worship without distractions.

The Jakarta Post also reports that security guards have been instructed to confiscate the photos and the camera if needed.

With the advent and advancement of camera smartphones in recent years, many pilgrims to both holy sites have posted pictures on Instagram, Facebook and Twitter which shows their favourite scenes including tawaaf (circumambulation) around the Kaaba, trying to kiss Hajre Aswad (the black stone) or standing near the green dome of the Prophets (PBUH) masjid.

Several scholars have spoken out against "selfie fever" as "touristy behaviour".

Famous scholar Sheikh Abdul Razzaq Al-Badr warned against taking photos during Haj, saying: When the Prophet Muhammad (peace be upon him) reached the Miqaat he would say: 0 Allah make this a Hajj without riya (showing off) and without trying to be heard of.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari 2017 kan.. Masa makcik aku pi 2017 mmg x boleh selfie
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 16-2-2020 05:14 PM
Dari 2017 kan.. Masa makcik aku pi 2017 mmg x boleh selfie

Alah.. tak nak pun selfi. Nak ambik gambar kenangan je...
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 05:19 PM | Show all posts
betul ka? nasib baik hari tu pi tak jadi apa2..

tapi masa kat Masjid Nabawi mak2 guard
Arab cek beg sebelum masuk pintu masjid..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 16-2-2020 05:19 PM
betul ka? nasib baik hari tu pi tak jadi apa2..

tapi masa kat Masjid Nabawi mak2 guard

Ye ke? Bila pegi? So now nak bawa masuk phone pun tak boleh???
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 05:29 PM | Show all posts
arasham replied at 16-2-2020 05:21 PM
Ye ke? Bila pegi? So now nak bawa masuk phone pun tak boleh???

pergi Feb 2019.. pandai2 la hang selit handphone tu dalam beg yang hang bawak..

kat Mekah depa tak cek pun..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 16-2-2020 05:29 PM
pergi Feb 2019.. pandai2 la hang selit handphone tu dalam beg yang hang bawak..

kat Mekah depa  ...

Okok.. thanx for the tips.. mabrur!!
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat mekah tak check......xder mak arab tunggu depan pintu masjid.....tapi madinah dari dulu mak arab check tapi i tak pernah sembunyi ker selit ker.....bawa hp untuk contact family members lelaki.....siap buka beg untuk mak arab check.....xpernah kena tahan pun....alhamdulillah lepas ajer walau terang2 hp i ader dalam beg
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 05:49 PM | Show all posts

Berite Lapok

Next!

Baru je dapat selfie kawan..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Selfie, video call, video recording kat kaabah memang mengganggu jemaah nak tawaf. Menghalang tawaf jemaah. I pun baru balik umrah ader kes depan i, a man buat video call time tawaf, terus sorang jemaah lelaki pegang tangan dia yang pegang hp dan suruh dia keluar dari tawaf. And he did. Tak hormat jemaah lain yang nak tawaf. Lagipun ader doa2 yang afdal dibaca time tawaf.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
belajar lah jadi seorang yang jujur ...di kota suci pula ..... i ingat sajat saja .
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
arasham replied at 16-2-2020 05:18 PM
Alah.. tak nak pun selfi. Nak ambik gambar kenangan je...

Masa makcik sy pi 2017..sapa yg bawa phone bercamera kena rampas.. Rasanya mmg tak boleh snap gambar buat kenangan
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 16-2-2020 06:00 PM
Masa makcik sy pi 2017..sapa yg bawa phone bercamera kena rampas.. Rasanya mmg tak boleh snap gamb ...

better be safe than sorry kan..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
bungarose replied at 16-2-2020 05:47 PM
Kat mekah tak check......xder mak arab tunggu depan pintu masjid.....tapi madinah dari dulu mak arab ...

Mmg since 10years ago pon benda sama diwar2kan..tp xde apa pon.btw aku mushkil ape yg guard kt pintu wanita kt madinah tu cek sebenarnya..pondan masuk elok je lps..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adm7 at 16-2-2020 06:21 PM
Ladybird910 replied at 16-2-2020 06:13 PM
Mmg since 10years ago pon benda sama diwar2kan..tp xde apa pon.btw aku mushkil ape yg guard kt pin ...


Mcm mn diorg nak tau pondan ke perempuan betul?kena raba telur atau kote dulu ke?

Utk tak off topic, aku rasa memang wajar haramkan selfie, ambik gambar dan video kat masijdil haram, masjid nabawi dan lain2. Lepas tu upload kat media sosial. Done itu done ini, lepas tu letak caption merapu.
Entah apa tujuan tak taula
Betul kan niat. Fikirkan apa tujuan sebenar ibadah umrah dan haji
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
satu langkah yg bagus.  
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 16-2-2020 06:09 PM
better be safe than sorry kan..

Tu la.. Makcik aku kata.. Dlm rombongan dia.. Ada 2-3 org kena rampas.. Fuh.. Mujur dia x kena
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 16-2-2020 05:49 PM
Next!

Baru je dapat selfie kawan..

Ha...ha....sajat relax je ber selfie
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 06:50 PM | Show all posts
bukan dah lama ke keluar arahan larangan snap gambar ni, bertahun-tahun yg lepas tp ada je yg snap gambar pastu post kat socmed
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2020 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
muhammad sajat aman2 berselpie.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list