Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2842
View
74
Reply

[Tempatan] Pendakwah terkenal menegur Tun perihal PPSMI

[Copy link]

Author: tobby    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 15-2-2020 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
dizekni replied at 15-2-2020 11:10 AM
Dato Dr Danial ni antara individu yang hebat ilmu pengetahuannya

aku cenderung bersetuju dgn beli ...

Dr Daniel dia mmg bidang sains.   ceramah dia byk berkitar tentang sains
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 15-2-2020 11:46 AM
Dr Daniel dia mmg bidang sains.   ceramah dia byk berkitar tentang sains

Betul tu

Isu kiamat, olahan agama dan sains oleh beliau dalam rancangan TV Halaqah cukup padat dengan info

kagum dengan personaliti beliau
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 11:53 AM | Show all posts
white_musk replied at 15-2-2020 10:49 AM
akan tetapi mengapa boleh pula belajar kursus sains dalam english semasa di universiti?
nyatalah ...

kenapa spesifikkan pelajar melayu?
sjkc pun ramai yang membangkang bahasa inggeris.

dan kenapa pula sama kan level sekolah menengah dan universiti? apo bondoooo?
Universiti kita dah filter pelajar2nya..
kalau mampu, grad lah engkau. kalau tak mampu, repeat paper sampai tua atau tukar jurusan.
pilihan tak sama ketika di universiti dan sekolah menengah.

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
pheonix84 replied at 15-2-2020 11:00 AM
Ntah..bg aku persediaan dpd zaman sekolah la penting nak hadap ke zmn univ..brape ramai student g  ...

i tak pernah dgr stdnt kite p bljr kat luar negara yg negaranya bhs pengantar adalah bhs inggeris balik tnpa grad sbb mslh bhs. bkn sblm dpt offer mmg dah intvw and result depa cemerlang ke lg2 bhs inggeris.

tp kalau yg tak grad tu atas sebab2 lain tu byk la.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
julielapadite replied at 15-2-2020 05:34 AM
1. ppsmi menyusahkan budak-budak yang tak pandai english untuk belajar sains & matematik. dah mmg sa ...

Sonang jahh utk tera bi.. amik ckgu omputih.. ikut silibus british councill.. anak dr zero to hero.. so why not amik je ckgu mata biruuu.. just for hinglishh.. aku setujukkkk.. tak nsk cikgu mulatu cgku kelin tak nak.ckgu cina.. mesti mara biru.. konpom anak org asli duk ceruk gua musang punnnn leh spiking..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 15-2-2020 10:49 AM
akan tetapi mengapa boleh pula belajar kursus sains dalam english semasa di universiti?
nyatalah ...

Masalahnya yg masuk u tuu mmg tera.. ajo sc and mate in tamil pun dorang leh buattt
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 01:45 PM | Show all posts
Buritan replied at 14-2-2020 09:38 PM
Sonang jahh utk tera bi.. amik ckgu omputih.. ikut silibus british councill.. anak dr zero to hero ...



Tak jugak .. cuba pergi tengok sekolah Methodist (MGS), Sekolah St Thomas, Asunta ... cikgu not from London tapi students 80% boleh speaking. Oh tak lupa juga VI school.

Pendedahan tu yang penting. Contoh ya - UKM punya Prof Ruzy Suliza (you can search her name banyak dlm internet) dia perkuatan BI dgn beli English newspapers. sampai boleh sambung beljar di new zealand lepas SPM dan ambil master dlm BI. Padahal family dia orang susah. Cikgu BI dia bukan kokusen pun.


Anak anak orang kampung yang cerdik2 mmg tak ada masalah. Yang tak cerdik no prob sebab tak kan semua nak jadi doktor .. yang tak cerdik boleh buat perkerjaan lain spt askar, nurse, pegawai/kerani bank etc.


Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 15-2-2020 01:45 PM
Tak jugak .. cuba pergi tengok sekolah Methodist (MGS), Sekolah St Thomas, Asunta ... cikgu no ...

Srk conben semua tuu dlm bando..mak.ayah pun ckp omputih.. aku dulu sek konben yg ngajo pun sister mmg teralaa aku ckp.. lgsg tak leh ckp mulayuuu... kalo ckp mulatu pun dia bkn phn pun.. kira aku mencarut sorang sorang.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 01:57 PM | Show all posts
Buritan replied at 14-2-2020 09:50 PM
Srk conben semua tuu dlm bando..mak.ayah pun ckp omputih.. aku dulu sek konben yg ngajo pun sister ...



Ya kebanyakkan dalam bandar, tapi anak anak orang kampung ada jer belajar di situ sebab emak ayah bebudak ni tak nak anak anak mereka mewarisi kemiskinan mereka. Mcm prof Ruzy ayah dia kerja jaga bank sahaja.


Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 15-2-2020 01:57 PM
Ya kebanyakkan dalam bandar, tapi anak anak orang kampung ada jer belajar di situ sebab emak a ...

Yepp.. kalo belajo krk sek konben mmg boleh la skiping.. cume kalo nak lebih tera amik hat mate biru
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Kryptonius replied at 15-2-2020 05:22 AM
Ya betul tu Dato'. Lihat saja negara2 maju seperti jepun, korea selatan atau german.. Mereka tidak p ...

Kita ada tak teknulugi macam Jerman Jepun semua? Tu je tanya dulu
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
julielapadite replied at 15-2-2020 05:36 AM
cumanya perbezaan antara malaysia dengan jepun/germany/korea ni sbb tempat kerja dorg pun guna bah ...

Sebab kita takde teknologi sendiri, semua terpaksa bergantung dari luar. Tu lah gunanya inglish
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
me12345 replied at 15-2-2020 06:29 AM
Betul .jepun..korea..perancis..budayakan bahasa sendiri tapi tetap cemerlang teknologi dan daya sain ...

Kita cemerlang tak dlm teknulugi? Tu je tanya dulu
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 15-2-2020 01:38 PM
Sonang jahh utk tera bi.. amik ckgu omputih.. ikut silibus british councill.. anak dr zero to hero ...

Acikgu cakap bahasa apa nih? Ke kena rasuk jembalang kpg dusun?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 15-2-2020 10:37 AM
fossil tua tu pernah dgr ckp org ke? haha

Slps ppsmi di hapuakan tukar dgn mbmmbi, salah satu program ialah membawa eta dr amerika utk mmbantu guru2 bi mengajar... Salah satu kebaikanya ialah, murid2 bukanlah fasih sgt berbahasa tp Mereka berani bercakap bi bgitu jg guru2 yg bukan opsyen.. Sbb mereka penutur jati.. Nak fasih bi pedagogi pembelajaran mesti diperkasakan..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 15-2-2020 05:41 PM
Acikgu cakap bahasa apa nih? Ke kena rasuk jembalang kpg dusun?

Ala ala dulu dulu masa cintacinta kan ke kita ckp mcm.nii.. lupe laa tuu
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 15-2-2020 05:35 PM
Kita ada tak teknulugi macam Jerman Jepun semua? Tu je tanya dulu

Jauh sgt pyro pegi.. Mcm mana nak ada teknologi sendiri klu sistem pendidikan itu sendiri terumbang ambing.. Kejap begitu kejap begini.. Yg bkn cikgu pun pening.. Byk kekangan kita sebenarnya..

Lahirkan dulu ramai bijak pandai melalui sistem pendidikan yg sistematik dan berkesan dan itu bkn 1 tugas yg mudah

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikgu yg mengajar tu semua mampukah?
Kalau cikgu hat jenis selalu converse guna BI, tak pe jugak. Kalo sebaliknya, acaner? Ada tu sorang cikgu math, thought and taught pun tak boleh beza. xxxx, kalo ko baca ni, ye aku cakap pasal ko.

Elok2 masa kat kelas boleh tenang2 ngajar, dah jadi stress.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
try dgr ceramah terbaru ezam kat utube.

madey dan dictator berpisah tiada.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Kryptonius replied at 15-2-2020 05:22 AM
Ya betul tu Dato'. Lihat saja negara2 maju seperti jepun, korea selatan atau german.. Mereka tidak p ...

Argument tu tak boleh pakai sangat. Falasi.
Jepun punya progress untuk depa menjadi maju bermula bila ye? Cuba baca sejarah Maharaja Meiji..tak silap, early 1800 Meiji dah gerakkan rakyat Jepun gi belajar di Barat & bwk balik ilmu..
Negara Barat pula terkena tempias revolusi  industri yg bermula  di Perancis dan  merebak keseluruh Europe.
Ya, memang betul, bahasa bukannya penentu kemajuan bangsa.. Tapi bahasa adalah alat/tool bagi pengembangan ilmu.

Cuba baca juga sejarah zaman gelap eropah..ke zaman Renaissance.. Bagaimana bahasa ilmu ketika itu, iaitu bahasa Arab menjadi alat pengembangan ilmu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list