Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2833
View
74
Reply

[Tempatan] Pendakwah terkenal menegur Tun perihal PPSMI

[Copy link]

Author: tobby    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 15-2-2020 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Kryptonius replied at 15-2-2020 06:35 PM
Jauh sgt pyro pegi.. Mcm mana nak ada teknologi sendiri klu sistem pendidikan itu sendiri terumban ...

Jerman Jepun tu dah lengkap teknologi mereka sendiri, so buku2 sains dlm bahasa mereka dah lengkap. Kita takde teknologi, so kena bergantung dari sumber2 luar negara yg takde dlm bahasa kita. Tu sebab kena pakai inglis? Tu maksud aku.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
me12345 replied at 15-2-2020 06:29 AM
Betul .jepun..korea..perancis..budayakan bahasa sendiri tapi tetap cemerlang teknologi dan daya sain ...

Depa byk buku rujukan sains n math dlm bahasa mereka
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 15-2-2020 10:33 AM
Sila tukar jd aliran Inggeris mcm dulu2. Import cikgu omputeh utk ajar bdk2. Ni kalau nak sangat la  ...

Betul...dulu sbb byk import cikgu english
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 15-2-2020 10:49 AM
akan tetapi mengapa boleh pula belajar kursus sains dalam english semasa di universiti?
nyatalah ...

Sbb umur time tu dah matang dah berilmu...ni bayangkan budak sekolah rendah luar bandar ...mcm mana keaddaan nya...yg kat u dah filter dr result spm kan
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Kryptonius replied at 15-2-2020 05:22 AM
Ya betul tu Dato'. Lihat saja negara2 maju seperti jepun, korea selatan atau german.. Mereka tidak p ...

Mat saleh pon xde laa terer math sains walaupon english tu bahasa depa...kan
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Kryptonius replied at 15-2-2020 05:53 AM
Let say tujuan PM supaya semua org fasih english.. Adakah menjadi tugas guru math n sains utk improv ...

Tujuan ppsmi bukan utk fasih BI, tapi utk student lebih cakn
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kryptonius replied at 15-2-2020 05:53 AM
Let say tujuan PM supaya semua org fasih english.. Adakah menjadi tugas guru math n sains utk improv ...

Tujuan ppsmi bukan utk fasih BI, tapi utk student lebih cakna dgn istilah sains & matematik.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Kryptonius replied at 15-2-2020 05:53 AM
Let say tujuan PM supaya semua org fasih english.. Adakah menjadi tugas guru math n sains utk improv ...

Tujuan ppsmi bukan utk fasih BI, tapi utk student lebih cakna dgn istilah sains & matematik.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Kryptonius replied at 15-2-2020 05:53 AM
Let say tujuan PM supaya semua org fasih english.. Adakah menjadi tugas guru math n sains utk improv ...

Tujuan ppsmi bukan utk fasih BI, tapi utk student lebih cakna dgn istilah sains & matematik.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 15-2-2020 04:36 AM

i ini orang luar but mahu comment juga dari pengalaman bekerja selalu jumpa orang luar dalam bidang i ...... tahu english itu advantage or basic keperluan ....
tidak pernah lagi i jumpa jepun tidak tahu english ... tidak pernah jumpa jerman tidak tahu english ..tidak jumpa africans tidak tahu english ....paling teruk pun english ummah kazakh ....even persian mereka fasih english .... semua ini untuk communication ..... yang cakap jerman ...france japanesse tidak tahu cakap english .... bukan mahu hina tetapi mereka tiada keperluan untuk ber interact di dunia luar .... sedang kan sekarang top priority pada yang fluent english salah 1 skill terutama company yang establish dari overseas .... cuba pula masuk di thread cari kerja ...majority sendiri cakap ramai yang pergi interview tidak mampu communicate dalam english ... suruh mereka cari initiative sendiri ?...sedang kan di forum ini pun bila ada yang or tepek screenshot ummah cakap orang putih ...di anjing kan lemah vocab lah...bodoh grammar lah ...bengap spelling lah ...sedang kan mereka cuba ....tetapi malu sebab di gelakkan ....di mana mereka mahu belajar english if bukan di sekolah.... lebih kasihan pada budak yang parent sendiri tidak tahu ber cakap orang putih ...dan remember bukan semua mampu hantar anak ke english class ?...

professor sendiri belajar local saja or overseas ?....if so di mana beliau belajar cakap orang putih ? jangan pula nanti ada macai tolong jawab beliau struggle belajar cakap orang putih ..... jangan jadi ridiculous sebab ada cara untuk kurang kan masa membazir untuk hanya belajar english sedang kan sudah ada intiative dari kerajaan untuk all in ..... selalu nya ada news pelajar cemerlang di forum ...bagaiamana pelajar cemerlang bm syllabus di malaysia struggling belajar di overseas tetapi gagal ? .....my answer ..BANYAK!

btw bidang i masih english di utama kan ...dont count on textbooks yang guna bahasa sendiri .... kerana itu kerana ilmu yang ada pada seseorang itu perlu di sampai kan akan limit.....or else skill bakat hanya di malaysia tidak boleh pergi jauh ..
biar sakit sekarang boleh enjoy kemudian tanpa fikir masalah lain terutama new graduate yang cari kerja .....
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
panjang nyaaaaaaa LOL
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 15-2-2020 07:37 PM
Jerman Jepun tu dah lengkap teknologi mereka sendiri, so buku2 sains dlm bahasa mereka dah lengkap ...

ini aku agak setuju. sebab buku2 mereka..manual kebanyakan dah dalam bahasa mereka. kita kena majukan teknologi kita dulu..kena jadi pioneer ke..buat buku..baru boleh guna bahasa sendiri.

cuma jadi tak kena skrg ni..pada aku yg jadi gagal sebab cikgu maths sains tu reti tak berbahasa english. nak ajar tu maybe tak pandai. so..improvekan dulu bahasa cikgu2 ni..atau maybe tukar method kaedah pengajaran ke.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:36 PM | Show all posts
ada yang kata ni cara TUn untuk buang vernacular school. sebab even mereka sjkc or sjkt, mereka kena guna english as medium.

tapi, tak kisahlah, saya memang tak setuju pun ppsmi sebab ni sangat tak adil untuk murid2 luar bandar yang kurang pendedahan dengan English.

Saya rasa kita perlu pemimpin kuku besi dulu yang betul2 berani mati untuk buang sjkc dan sjkt. then baru boleh fokus untuk dasar pendidikan yang betul.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 15-2-2020 03:37 AM
Jerman Jepun tu dah lengkap teknologi mereka sendiri, so buku2 sains dlm bahasa mereka dah lengkap ...

pyro u tahu kenapa ummah salah faham tentang german ..japan ..france bila ada yang bercakap di conference guna bahasa mereka seperti menteri mereka ..or ceo ? guna interpreter or translator bukan maksud mereka tidak tahu cakap english ...tetapi mereka tidak pasti apa yang mereka cakap akan ter salah cakap ...but di luar stage mereka communicate dalam english ....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2020 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 15-2-2020 08:01 PM
Mat saleh pon xde laa terer math sains walaupon english tu bahasa depa...kan

yg pandai math ni bangsa jerman & jepun serta student dari Asia.  tak perlu english pun
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Menarik bila mahathir sebut pelaksanaan ppsmi on tak on bergantung keputusan kabinet dan bukan keputusan dia.

Sebab kabinet PH ni jauh bezanya, sebantal tapi mimpi lain2.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 15-2-2020 08:42 PM
pyro u tahu kenapa ummah salah faham tentang german ..japan ..france bila ada yang bercakap di co ...

setuju..negara2 macam ni teknologinya dah maju dan proven. mereka guna bahasa apa pon..even dok diam membisu tak bercakap pon..orang luar tetap respect malah org tu mungkin juga akan belajar bahasa mereka untuk dapatkan ilmu tu.

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 15-2-2020 08:57 PM
yg pandai math ni bangsa jerman & jepun serta student dari Asia.  tak perlu english pun

Kan...bila dah berkerja ni n deal ngn mat saleh ni ...depa ni nampak mcm pandai sbb depa cakap guna bahasa depa plus asian kan slalu agung2 kan mat saleh...padahal xde lah bijak mana
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 15-2-2020 07:37 PM
Jerman Jepun tu dah lengkap teknologi mereka sendiri, so buku2 sains dlm bahasa mereka dah lengkap ...

Ya paham i xmenolak terus BI cuma diperingkat sek shj.. Masuk U boleh teruskan dlm BI mcm skrg.. Isu PPSMI adalah isu dasar bukan isu perlaksanaan.. Klu perlaksanaan xbetul kita bleh bawa bincang tp klu dasar dah salah kita hentikan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 15-2-2020 08:06 PM
Tujuan ppsmi bukan utk fasih BI, tapi utk student lebih cakn

Kenapa PPSMI dilaksanakan? Kerana dasarnya pelajar kita lemah BI.. Adakah pelajar2 kita akan memahami konsep2 sc n math yg diajar dlm bahasa yg dia xmahir?

I admit yg kebanyakan buku rujukan dlm BI namun sekurang kurangnya diperingkat asas(sek bkn U) kita dah ada rujukan dlm BM

Nak lahirkan bijak pandai dlm math n sc.. Konsep asas kena kuasai baru bleh study yg lebih mendalam.. Sape yg nak study lebih mendalam ni? Bukan seluruh pelajar lepasan spm semua masuk U.. Yg terpilih saja

Adalah xadil nak salahkan bahasa pengantar dlm hal ni.. Faktor lainnya diri kita sendiri

Apa akan jd dgn BM.. Sudah tentu terpinggir.. Sc n math adalah asas kpd ilmu lain spt perubatan.. Kejuruteraan.. Komputer dll
Kalau kita xguna BM utk ilmu2 ni kat mana lg kita nak guna? Di pasar2 atau di jalanan?
Just my 2 cent
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list