Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
2387
View
70
Reply

[Tempatan] Pendakwah terkenal menegur Tun perihal PPSMI

[Copy link]

Author: tobby    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-2-2020 12:59 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Pendakwah/Ahli Akademik terkenal Dato' Dr Danial menegur Tun M supaya mendengar nasihat orang2 akademik berkaitan PPSMI.

point2 beliau:

1.  selepas 10 tahun perlaksanaan PPSMI kajian telah dibuat oleh pakar2 akademik di bawah arahan Menteri Pelajaran Muhyiddin Yasin  Hasil kajian mendapati PPSMI gagal.  
2. jgn jadikan anak2 kita mangsa experiment kali kedua
3. tak boleh samakan zaman sebelum  merdeka dgn skrg sbb zaman itu dari darjah 1 hingga sekolah menengah medium english utk semua subjek.  
4. Tun M nak ulangi kesilapan yg sama.  Come on man..  

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 05:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya betul tu Dato'. Lihat saja negara2 maju seperti jepun, korea selatan atau german.. Mereka tidak perlukan bahasa asing untuk berjaya dan begitu menitikberatkan bahasa mereka..ppsmi juga telah meletakkan jurang yg tinggi di kalangan pelajar bandar dan luar bandar.. Adakah kita nak anak2 bandar shj yg berjaya? Apa akan jadi pada anak2 luar bandar ni? Kesimpulannya kita tak perlukan ppsmi untuk berjaya
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 05:34 AM | Show all posts
1. ppsmi menyusahkan budak-budak yang tak pandai english untuk belajar sains & matematik. dah mmg sains & matematik susah, kena belajar dlm bahasa asing pulak tu. double fail.
2. kalau nak improve english, kena imrove melalui kelas bahasa inggeris - kena tukar cara mengajar instead of salin balik papan hitam, kena belajar secara lebih praktikal. kena cakap. kena berbual. grammar lexicon apa jadah tu letak tepi dulu. yang penting belajar dulu bercakap then slow-slow masuk grammar & technicalities.

sap sap habis citer.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 05:36 AM | Show all posts
Kryptonius replied at 15-2-2020 05:22 AM
Ya betul tu Dato'. Lihat saja negara2 maju seperti jepun, korea selatan atau german.. Mereka tidak p ...

cumanya perbezaan antara malaysia dengan jepun/germany/korea ni sbb tempat kerja dorg pun guna bahasa dorg sendiri, jadi mmg takde keperluan untuk belajar sgt bahasa inggeris. tapi malaysia ni kan ala-ala british, cakap melayu pun tergeliat r.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 05:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Let say tujuan PM supaya semua org fasih english.. Adakah menjadi tugas guru math n sains utk improve english.. Guru2 math n sains pun english ke lautan dalam(tak semua) so kalau nak improve english adalah menjadi tanggungjawab guru BI la.. Perbanyakkan ambilan guru tesl dan perbanyakkan waktu pengajaran BI bkn menjahanamkan pengajaran math n sains(bg pihak pelajar luar bandar)
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 06:02 AM From the mobile phone | Show all posts
julielapadite replied at 15-2-2020 05:34 AM
1. ppsmi menyusahkan budak-budak yang tak pandai english untuk belajar sains & matematik. dah mmg sa ...

Betul tu.. Hasil kajian pun dah terbukti.. Perlu ke nak ulang kesilapan yg sama.. Harapnya Tun ubah fikiran dan cari penyelesaian lain utk improve BI.. Belajar English tu bagus n byk keperluannya tp matlamat tak menghalalkan cara
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 06:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul .jepun..korea..perancis..budayakan bahasa sendiri tapi tetap cemerlang teknologi dan daya saing. Aku dulu pandai english sbb guru kelas english wajibkan cakap english sepanjang waktu kelas kot tak kena denda masuk tabung. Satu perkataan seposen. Akhirnya semua murid boleh berbahasa inggeris Tun. Praktikal sgt penting. Ada guru sains maths yg teruk englishnye..budak2 pun stress...makin tak paham. X sampai objektif nk belajar subjek sains maths.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:09 AM | Show all posts
Kryptonius replied at 15-2-2020 05:22 AM
Ya betul tu Dato'. Lihat saja negara2 maju seperti jepun, korea selatan atau german.. Mereka tidak p ...

jeng ..jeng... mungkin
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukannye nak dgr nasihat org lain.....die je yg betul
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 10:05 AM | Show all posts
Setuju dengan pendapat Pendakwah/Ahli Akademik itu
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Pemikiran atok so yesteryears
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2020 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Nes3in1 replied at 15-2-2020 10:10 AM
Pemikiran atok so yesteryears

atok masih berfikiran zaman 50an
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Sila tukar jd aliran Inggeris mcm dulu2. Import cikgu omputeh utk ajar bdk2. Ni kalau nak sangat la kan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
fossil tua tu pernah dgr ckp org ke? haha
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian kat pelajar luar Bandar la.....nak improve Kan Bahasa inggeris....buat extra kelas utk belajar English......
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 10:49 AM | Show all posts
me12345 replied at 15-2-2020 06:29 AM
Betul .jepun..korea..perancis..budayakan bahasa sendiri tapi tetap cemerlang teknologi dan daya sain ...

akan tetapi mengapa boleh pula belajar kursus sains dalam english semasa di universiti?
nyatalah pelajar melayu sangat takut dengan bahasa inggeris
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 15-2-2020 10:49 AM
akan tetapi mengapa boleh pula belajar kursus sains dalam english semasa di universiti?
nyatalah ...

Ntah..bg aku persediaan dpd zaman sekolah la penting nak hadap ke zmn univ..brape ramai student g oversea tp balik sesajo sbb x blh ketchup level sana?awal2 nie mgkn ramai yg tergelincir, lama2 cikgu n murid akan bersedia la..nie cikgu pun mls nk ckp bi,elaun dapat tp x ajar gne bi..dh cmno bebdk nk pandai
#donesalahkancikgu
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Dato Dr Danial ni antara individu yang hebat ilmu pengetahuannya

aku cenderung bersetuju dgn beliau dlm isu ini
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
pheonix84 replied at 15-2-2020 11:00 AM
Ntah..bg aku persediaan dpd zaman sekolah la penting nak hadap ke zmn univ..brape ramai student g  ...

Sis Saha guna perkataan ketchup Tu untuk menduga tahap English porumer ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 11:34 AM | Show all posts
Aku bukan budak zaman PPSMI. Tp masuk2 U je bljr dlm BI. Xde lak aku gelabah x dpt catch up Math dgn Sains kat Uni. In fact, aku pandai BI pon sbb aku belajar sendiri main game kat komputer hari2

Tp aku tgk bdk2 zaman PPSMI ni (adik2 sedara aku), udah ler Math n sains so so. English pon so so. SO......?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084729s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list