Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2023
View
60
Reply

Daging Kelawar Haram Dimakan - Mufti

[Copy link]

Author: CARI-MAMS    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 14-2-2020 08:06 PM | Show all posts
tak penah dgr lagi Quran ada tulis kelawar haram di makan ..  bkn iols minat nak try,  cuma nak bagitau semua daging sebelum masak pon ada bakteria dan parasit,    tu je,  sekian
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Pteropus vampyrus : vampire kot
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
zjen replied at 14-2-2020 08:06 PM
tak penah dgr lagi Quran ada tulis kelawar haram di makan ..  bkn iols minat nak try,  cuma nak bagi ...

Tp x semestinye bakteria & parasit tu mati bile daging tu dimasak..what if bacteria& parasit yg reside kat daging tu jenis yg tahan suhu tinggi....bukan salmonella yg mcm daging biasa..& Protein pd daging tu mungkin could be jd toxic bile extremely denatured....xyahlah makan bende pelik2...pilih jelah yg toyyiban
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 08:38 PM | Show all posts
Guccibamboo replied at 14-2-2020 08:23 PM
Tp x semestinye bakteria & parasit tu mati bile daging tu dimasak..what if bacteria& parasit yg re ...

kene vegetarian cam sami buddha latu ...  org Islam mazahb lain pon ada yg vegetarian,  dulu dgr citer raja Arab pon ada ahli keluarga deols vegetarian

nak ckp pelik mazhab weols pon tak kurang hebat nye,  bomoh boleh jadi halal sampai ramai ustaz pon pakar bomoh ...  ada je tafsiran deols pasal naper bomoh boleh halal dlm Islam

dulu iols masa sekolah menengah debat dgn budak India Kristian pasal agama,  deols salah faham dan terus ejek Islam adalah 'agama bomoh'

iols rasa dah tiba nye masa org politik kene pikir haramkan bomoh,  punca ramai Cina dan India tak minat Islam pasal deols salah faham Islam tu bomoh



Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
sebab pengharaman yg sebenar benarnya ,sebab orang arab tak makan kelawar .pandang jijik( tak lalu makan) pada kelawar.sama la macam siput babi hukum nya sebab orang arab pandang jijik tak makan.kelawar bukan nya tangkap mangsa pakai taring ke kuku ke
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Austranesia replied at 14-2-2020 09:02 PM
sebab pengharaman yg sebenar benarnya ,sebab orang arab tak makan kelawar .pandang jijik( tak lalu m ...

sapa ckp kelawar tak guna taring n kuku die utk mkn.. kelawar byk jenis.. yg diet buah lun sde.. yg mkn katak, mkn serangga,  hisap darah lg...  antara yg halal dimakan yg bertaring.. kuku tajam..

so takyah kait dgn budaya pak arab bagai
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 14-2-2020 09:16 PM
sapa ckp kelawar tak guna taring n kuku die utk mkn.. kelawar byk jenis.. yg diet buah lun sde.. y ...

sy bukan rasis dengan arab.synpon islam.sy ambik rujukan dari laman web mufti wp .awak boleh cek sendiri.    .         

Maksudnya : Semua jenis burung itu adalah halal (dimakan) kecuali kelawar. Dan diharamkan kelawar ini kerana ia dianggap kotor (jijik) serta masyarakat Arab tidak menganggapnya baik dan juga tidak memakannya. (Lihat al-Mughni, 9/410-411)
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 14-2-2020 09:16 PM
sapa ckp kelawar tak guna taring n kuku die utk mkn.. kelawar byk jenis.. yg diet buah lun sde.. y ...

https://muftiwp.gov.my/ms/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/4098-irsyad-al-fatwa-siri-ke-397-hukum-memakan-daging-kelawar
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Ewwwwwwww....
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila Islam sebut haram, ia merangkumi semua manusia

tapi ada yang tak terima dan pandang rendah Islam, maka jadi la perkara buruk seumpama Covid 19
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 12:13 PM | Show all posts
Banyak lagi daging halal yg sedap dan boleh dimakan..kelawar juga yg dicarinya

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 14-2-2020 04:54 PM
apsal gemok2 ea kelawar deyollss ni?kelawar ni memang diternak ke?

itu keluang laaaa
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Austranesia replied at 14-2-2020 09:02 PM
sebab pengharaman yg sebenar benarnya ,sebab orang arab tak makan kelawar .pandang jijik( tak lalu m ...

ininskaah satu sebab dia.. betul

bika arab oandang jijik.. dan pandang tak berkualiti pd sesuatu haiwan... kwmungkinan akan jd haram
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 14-2-2020 09:16 PM
sapa ckp kelawar tak guna taring n kuku die utk mkn.. kelawar byk jenis.. yg diet buah lun sde.. y ...

dia ckp tu betul dino...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Haritu iols predict incubation time covid lebih panjang, rupanya betul

Ada can tak orang yg makan kelawar ni paling cepat trigger bila covid merebak?

Tiap2 makhluk ada genetik yang boleh dimanipulasi. Contoh tembakau paling mudah jadi kilang buat antibodi/protein complex. Nak tuai antibodi takperlu ternak bakteria sebab boleh suntik pada tembakau dan ekstrak banyak2

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 15-2-2020 12:29 PM
dia ckp tu betul dino...

kan kena refer byk ayat.. bkn sepotong auat tu je... ok kena tanya pakar haha
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
zjen replied at 14-2-2020 08:38 PM
kene vegetarian cam sami buddha latu ...  org Islam mazahb lain pon ada yg vegetarian,  dulu dgr c ...

Vegan ni bagus juga dapat firsthand energy sources. Protein pun banyak. Bab performance no.1

Plasma darah vegan ni bersih tapi kita yang makan daging plasma cloudy
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 15-2-2020 12:40 PM
kan kena refer byk ayat.. bkn sepotong auat tu je... ok kena tanya pakar haha

aku pun ada baca jugaoenjekasan tu dlu

memg selain binatang tu takde kuku... bukan 2 alsm bla bla bla.. pandangan bangsa arab juga diambil kira

bangsa arab tgok sesuatu haiwan tu jijik.. takda kualiti.. rendah tarafnya dll.. memang akan jd haram tu tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Austranesia replied at 14-2-2020 09:38 PM
sy bukan rasis dengan arab.synpon islam.sy ambik rujukan dari laman web mufti wp .awak boleh cek s ...

Kalau dalam agrikultur pun dia berkepam dalam gas najis dia. Gas ammonia tu kuat pedih mata. Sepanjang hidup duduk dengan fermented dung
Bat guano biasa org buat baja sebab nutrien tinggi. Meaning dia makan buah tapi fermentatiin bertahun
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 14-2-2020 05:58 PM
kluang besar mcm ni..kelawar kecik mcm burung

Wauu ni kalau dpt kat puak2 tu, kenduri besarrr
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list