Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1192
View
34
Reply

Lembut, Gebu, Sedap - Jom Cuba Resepi Penkek Ala Jepun Ni, Pasti Jadi!

[Copy link]

Author: natrahn       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-2-2020 01:16 PM | Show all posts |Read mode

Kredit foto: Facebook Puan Ruzita Mohamed Dan Aneka Selera



Kalau makan di restoran, sudah pasti harga penkek gebu atau Fluffy Pancake ala Jepun agak mahal. Apa kata cuba buat sendiri?


Hanya menggunakan bahan-bahan muda dan dimasak di atas kuali non-stick sahaja.





Kredit foto: Gambar Hiasan Ihsan Resepi Malaya Turun Temurun





Untuk resipi Fluffy Pancake ala Jepun yang mudah dan gerenti jadi ini, ikuti perkongsian pengguna Facebook Puan Ruzita Mohamed yang telah dikongsi wargamaya sebanyak lebih 12,000 kali.


Berikut adalah resipi untuk satu adunan. Tak cukup? Gandakan saja!




Bahan A

  • 2 biji kuning telur
  • 40 gm superfine flour
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 25 gm fresh milk full cream

Campur semua bahan A sehingga pekat.




Bahan B

  • 2 biji putih telur
  • 25gm gula kastor
  • Lemon jus 1 sudu teh, tak letak pun tidak mengapa dan boleh digantikan dengan cuka.

Putar sampai kental (soft peak), kemudian satukan dengan adunan bahan A secara berperingkat. Sila rujuk video.








Japanese Fluffy Pancake sedap dimakan ketika waktu sarapan pagi atau waktu minum petang, ditambah pula dengan jem buah, aiskrim dan krim putar. memang terangkatlah!




Kredit foto: Facebook Puan Ruzita Mohamed




Pasti menyelerakan! Selamat mencuba. - CARI


Kredit resipi: Facebook Puan Ruzita Mohamed
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Uish.. Nampak sedap
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru pas melantak nasi kari daging. Tgk je pancake ni terus lapau blk
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 02:20 PM | Show all posts
laparrrrrrrr
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
tqqqq bagi resepiiii. teringat2 pancake kt jepun nuuuun
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 03:44 PM | Show all posts
tengok gambar je dah terliur ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 04:35 PM | Show all posts
Macam senang tapi tak tau jadi ke tak kalau saya buat walaupun sekadar pancake
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 06:19 PM | Show all posts
nak buat malas.. macam tak berbaloi..
takat makan 1-2 keping je..
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
iols penah try sebab geram,tapi hangit sebab dapur murahan iols apinya takleh kecik lagi,nonstick pan pun jebis tak tebal punya,dia kena palai api kecik sgt,patu kena tutup pan. nanti try lagi
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
nampak sedap tp kemalasan meolls melebihi segalanya
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 09:41 PM | Show all posts
Tiba2 rsa nak buat sbb iol mmg minat mkn pancakes.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 10:25 PM | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 13-2-2020 06:19 PM
nak buat malas.. macam tak berbaloi..
takat makan 1-2 keping je..

Resipi dlm video tu mcm boleh utk 6 org.

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 10:41 PM | Show all posts
tunggu aku masuk gaji nanti   
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 10:46 PM | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 13-2-2020 06:19 PM
nak buat malas.. macam tak berbaloi..
takat makan 1-2 keping je..

ye betul. sama je ngan waffle. cepat muak makan sekeping dua je

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
gideoncross replied at 13-2-2020 10:25 PM
Resipi dlm video tu mcm boleh utk 6 org.

boleh dpt dua keping je Iols dh buat
mmg sedhappp
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
sap2 yg malas buat bole g try kat OU.. nama kedai x igt tp kedai tu depan jd sport kot.. anak buah iols penah mkn
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Buat dia agak rumit..hahahah dh perna tgk to worth it laa sbb sedapp
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Gebu nya macam cheese cake depa..
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 10:01 AM | Show all posts
isu nya adalah rumah takde mesen putar tu eh lupa plak nama dia

pastu pernah dlu ada mesen tu tp now da jahanam, buat2 tak jadi. smpai skng merenung je la fluffy2 ni semua.
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
kroit92 replied at 13-2-2020 10:41 PM
tunggu aku masuk gaji nanti

Kau kat sini ke kroit.....

Nanti dpt gaji belanja ok...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list