Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12
Return to list New
1304
View
32
Reply

Masalah anak lelaki nak naik remaja ..

[Copy link]

Author: tomiko_haza       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 14-2-2020 03:37 PM | Show all posts
kentel replied at 14-2-2020 12:21 PM
ok sis tenks for suggestions

your most welcome
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
tomiko_haza replied at 14-2-2020 03:34 PM
oo tq lady..
ermm kan. siap berchatting dlm online tp tula mmg trend skang budak2 ni pubg la dgn  ...

Sama la anak sy kenduri mmg x ikut dah. Balik kg pun tak nak lama2 dah. Kalau pegi mall bli brg dia ok sgt lagi.
Pasal hp mmg sy x blh kontrol dah. Kat asrama pun blh bawak hp. Sy cuma pesan je la jgn lalai sgt. Tu pun sy bli hp biasa yg gb sikit. Tak bnyk game blh download. Nak rampas terus mmg tak blh dah. Nnti dia mmberontak. Kat asrama kebnykan kawan semua bawak kan. Tu yg dia pun rasa dia kena ada gak.
Duduk asrama ni mmg kawan2 la yg dekat dgn dia. Sy mmg cuba kenal kwn2 dia. Kalau cuti depa nak keluar sy cuba hantar. At least sy tau depa ke mna
Dulu masa kecik mak sy slalu bising kalau abg balik lambat. Sy kata biar la abg nak jln2. Mak kata nanti dah ada anak baru rasa mcm mna. Skrg ni baru la rasa
Sy rasa sis bertuah anak masih duk bawah ketiak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2020 09:27 AM | Show all posts
Mama3 replied at 15-2-2020 11:17 AM
Sama la anak sy kenduri mmg x ikut dah. Balik kg pun tak nak lama2 dah. Kalau pegi mall bli brg di ...

hai mama..

btol tu mama. zaman diorng zaman internet, kita tkbole sekat.  kalau tak nanti anak kita rase rendah diri, malu dengan kawan2.
takpe kot, yang penting selalu bertanya..kene pandai main kata2

mcm sis, sis selalu tanya mcm kawan2 dia
best ke along main benda ni..dapat apa kalau menang haa cmtu la
pastu baru selit2 sikit nasihat..sbb depa dh besa tkle nk marah2

itula dia mama, mmg bab itu sis tk bimbang..tkpela kita doakan yang baik2 selalu utk diorng ok..

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2020 04:51 PM | Show all posts
Mama3 replied at 15-2-2020 11:17 AM
Sama la anak sy kenduri mmg x ikut dah. Balik kg pun tak nak lama2 dah. Kalau pegi mall bli brg di ...

mama, anak SBP mana
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2020 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
zaziot replied at 19-2-2020 04:51 PM
mama, anak SBP mana

Mrsm baling
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 11:04 AM | Show all posts
zaziot replied at 14-2-2020 09:14 AM
suspennye....i ada anak age 12y skrg ni, upsr2020...heboh nk masuk asrama

mmg i dh pk bab2 tgk po ...

Anak kita sama umur..
So far cara saya bercakap secara terbuka.. Semalam ada perbualan kami menyentuh tentang GAY.. Saya tanya dia tau tak GAY? Dia tahu dan explain pada saya.. Dalam hati memang terkejut sebab saya tak tahu dari mana sumber maklumat dia dapat. Tapi saya bgtau do and don't dan kaitkan dengan dosa & pahala.

Begitu juga dengan kebersihan (bulu), mimpi basah etc. Dia tanya saya semua tu.. Bab lelaki saya suruh dia tanya ayah dia.

Contoh tentang video lucah. Saya bgtau dia hukum menonton video lucah dan amalan tak diterima kalau tengok porn so sia2 dia solat 5 waktu, puasa etc. selain boleh melemahkan fikiran susah masuk ilmu. Biar dia fikir sendiri. Saya bgtau dia sekarang bukan masanya dia fikir kehidupan orang dewasa. Tunggu sampai masa dan umur yang sesuai.  

Bukan nak kata saya acah2 alim tapi saya tak mahu ada gap antara anak sampai saya tak tahu sikap dia sebenar. Kalau dia nakal lebih baik kita tahu dia nakal dan sebaliknya.

Harap dipermudahkan urusan kita mendidik anak-anak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2020 12:33 PM | Show all posts
elzy replied at 24-2-2020 11:04 AM
Anak kita sama umur..
So far cara saya bercakap secara terbuka.. Semalam ada perbualan kami meny ...

tq elzy
aamiin atas doa tu

sis pun sentiasa nasihat kan diorang ni..
anak2 zaman ni perlu bimbingan..bukan leteran

sis pun cuba jadi kawan supaya diorng selesa untuk cerita dengan kita apa2 hal pun
zaman sis remaja dulu2 kalau mak ckp jangan tu mmg tkkan buat la..tp zman sekarang kita cakap jangan 10 kali plak dia tanya balik, kenapa, apa kan jadi, itu ini..so pandai2 la explain

cabaran itu kita..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2020 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya rasa dia jenis introvert. Berada dalam circle sendiri baru dia rasa selamat, which is okay lah. Setiap manusia berbeza. Ibu dan ayah pon kena terima anak sifat dia begitu, tak sama dgn sifat anak si Senah dan anak si Milah ahgitchu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2020 09:05 AM | Show all posts
setori_mori replied at 27-2-2020 11:37 PM
Saya rasa dia jenis introvert. Berada dalam circle sendiri baru dia rasa selamat, which is okay lah. ...

itulah..mungkin dia jenis macam tu kot..ntahlah bile jadi macam ni rase menyesal pulak keluarkan dari asrama

kecewa
nyesal
marah
sedih
takut semua cmpur

mmg la rase selamat sebab dia ada depan mata..tp tulah..sis ase macam sis yang bersalah
dh bagi tau bapak dia pun..setakat yeke..ayg la cakap ngan dia bile bab cmni mak kene tanggung sendiri ke...!!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2020 03:10 PM | Show all posts
anak2 aku dibagi hp masa awal 16 tahun dan awal 15 than
untuk yg bongsu dapat hp masa bulan ni la umur 15 jugak
semua hero

anak2 aku bukan outdoor punya orang
bukan spesis lembik tapi jenis lemau kalau benda2 yg diaorg x minat dan bukan dalan keadaan sentiasa bersedia macam tu
so normal lah anak u tu
anak2 y2k

bab porn pulak pun normal juga
nak larang memang x terlarang
tapi kami akan duduk semeja berjamjam memberi peringatan
terangkan kenapa dilarang dan hukuman
sbb nak cecah 18 tahun sekejap jer
kalau dok layan porn nanti naik hantu nak pi lanyak saper? nak kena sebat? nak masuk jail? hatta suka sama suka


so tiada masalah besar pun
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2020 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
aduh... takutnya... anak saya baru darjah dua. and selamba dia kata.. that day teacher teach us about girls.. when girls datang bulan. Ada darah keluar. Why mama dont tell me if its happen to u? saya pening nak jawab... ni baru soklan biasa.. tp darjah 2 ni.. dia xlah bother cuma sikap budak yg suka nak tau.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2020 04:07 PM | Show all posts
anakmak replied at 14-3-2020 03:10 PM
anak2 aku dibagi hp masa awal 16 tahun dan awal 15 than
untuk yg bongsu dapat hp masa bulan ni la u ...

haha mmg normal tapi bagi saya masalah besar

sebabnya takut keinginan dia membuak2..tkut dia nak try btol2
and mcm2 lagi fikir..

tapi saya dah jmpa solution, sya buat family link..so web apa yang dia layari sy akak tau and kalau bukak web adult tu mmg tk bole access la..

lagi satu, masa sy jumpa web tu dulu, sya just delete history..ingat dia tkkan tau dh la web tu..tapi rupanya ada link yang kawan dia bagi bole save kt apps tu..so as long kita tk delete link tu selagi tu dia bole search benda2 tu..sy risau so saya google solution and jmpa la family link tu..selamat dia tkle bukak dh web bukan2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2020 04:08 PM | Show all posts
adila39 replied at 21-3-2020 08:08 AM
aduh... takutnya... anak saya baru darjah dua. and selamba dia kata.. that day teacher teach us abou ...

ye btol2..skang ni darjah satu dah didedahkan fungsi kelamin dua2 boy and girls..
almaklumla kan budak2 kan curious always..mcm2 soklan nak kene jawab,

salah jawab kang mendapat la..lagi panjang soklan dia
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list