Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
436
View
22
Reply

Masalah anak lelaki nak naik remaja ..

[Copy link]

Author: tomiko_haza    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-2-2020 12:05 PM | Show all posts |Read mode
Edited by tomiko_haza at 13-2-2020 12:09 PM

Hai semua,

Sis nak tanya parents kt sini ada tak yang hadapi masalah anak lelaki yang sedang meningkat remaja.  

Anak sis ni lelaki, homely type, tak suka bersosial tak macam adik dia yg pompuan lagi ligat beraktiviti and kt sekolah pun aktif.
Tapi, anak laki sis ni dia lebih suka menjadi pemerhati je, unless cikgu kata wajib amek bahagian, then baru dia join.  kalau kat umah, weekdays mmg buat homework je lah, and bila hari cuti dia suka duk umah je, petang2 pun tak pg main kat padang mcam budak2 lain.

Risau la plak tknak bercampur.  Tapi dia bukan tkde kawan, hp dia ada je group wasap geng2 dia. group games pun ada, and dia tk la kemurungan ke apa cuma dia lepak dgn circle dia je. once in a time ada la pegi lepak kt mcd dgn kwn2 dia, pg tgk wayang..budak2 zman skang dh pandai tgk wayang ko kecik2 pun hehe.  tak bagi kang susah juga kan.

Jadinya, anak sis ni kalau tak buat homework masa dia habeskan dengan tgk tv, main lego, main pubG, ML, tgk utube (lagu2 sbb dia suka smbil buat homework sambil dengar lagu2) .   Risau tu risau juga tapi rase selamat plak dari pengaruh anasir2 yang tak baik kt luar sana tu kan.  

Cumanya baru2 ni, kantoi kt history hp dia search gmbar2 tk senonoh tu.  Anak sis tahun ni umo 15 tahun.  Hp sis start bagi dia pegang dari form 1 and sis mmg bole access hp dia, tak bagi dia buat password, sebelum2 ni tkde la terkantoi tgk benda2 cmtu. Camane cara terbaik untuk sis tegur dia ye? takut salah tegur nanti tersentap or dia malu  and adakah normal benda macamni?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Bab hp mmg ramai parent kena pantau, sila pasang app utk monitor.. masalah ini agak taboo utk dbincangkan terbuka Kan

Masalah anak lelaki bila balir Ni mcm2, subjektif
Screenshot_2019-11-27-09-41-36-756_com.facebook.katana.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam. Sy pun ada anak laki umur 15. Mmg remaja umur ni bnyk cabarannya.
Anak sy pun pernah kantoi tgk benda tak elok. Mmg saya nasihatkan terus. Sy tak marah sbb kalau marah nanti lg dia sorok dari kita. Sy cuma bgtau sy faham umur mcm dia mmg dh ada keinginan tapi benda tu berdosa & dia kena pandai kontrol.
Baru ni ayah dia pun bg nasihat. Direct je ckp jgn melancap. Benda tu x elok untuk kesihatan. Lg pulak dia aktif sukan.
Bab kesihatan & kebersihan pun sy cakap direct. Sy bgtau semua bulu2 kemaluan tu kena gunting @ cukur. Mula2 dulu mmg segan nak ckp tapi lepas discuss dgn suami kami rasa mmg tanggungjawab kami kena bgtau.
Tak tau la dia ikut nasihat ke tak. Dia duk asrama tapi tiap kali jumpa sy selit2 nasihat dlm santai2 gitu.
Pasal dia slalu kat rmh tu sy rasa bagus sgt dia tak keluar. Try la suruh dia ajak kwn dtg rmh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba ko takut2 kn die tentang melancap ni..aku dgr org kate lelaki kalo dr remaja suka melancap nnt dh umur 30an tenaga batin dorg dh xkuat..ntah la..tp cuba la mane tau die tkut
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2020 12:52 PM | Show all posts
Mama3 replied at 13-2-2020 12:31 PM
Salam. Sy pun ada anak laki umur 15. Mmg remaja umur ni bnyk cabarannya.
Anak sy pun pernah kantoi ...

tq Mama3.

Memang anak sis pun asalnya dpt duk asrama.  tapi tiap2 hari call tknk duk asrama. pagi ptg siang malam call and merayu2 smpai ada masa dia tak sempat call sis plak yang jadi mcm org putus cinta..tak keruan kenapa dia tak call haha.  Dia smpai tension tkle belajar sbb tak sesuai duk asrama.  last2 bertahan smpai pertengahan tahun je, terpakse rela bwak duk sekolah harian.

Alasan dia rindu umi, mcm2 pikir umi buat apa, nak tido ingat umi segalanya umi adehh anak bujangku.

Sis ada juga tegur dia aritu, lps kantoi. Cakap baik2, dia macam malu2 tapi dia ngaku tk buat dah.. ni skang hp dh seminggu sis simpan. denda sis kata kat anak tu.  Dia pun cam tau salah dia and takde la dia memberontak minta hp dari sis. Sis ingatkan dia, yang dia pun ada adik2 perempuan. Fening juga la kan.

Dari luaran nampak ok la, tapi tak tau belakang sis dia cane.  minta2 la dia sedar and dijauhkan lah.  Bukan apa takut tkle kontrol, lain plak jadinya.. nauzubillahminzalik

MMg cabaran, besarkan anak2.  sekarang baru paham kenapa dulu2 mak selalu marah bile kita balik lambat, bila kita pegi main kat padang dsb.  Bila dah ada anak sendiri baru tersedar sbb syg sgt kat anak2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2020 12:54 PM | Show all posts
NurAlia14 replied at 13-2-2020 12:35 PM
Cuba ko takut2 kn die tentang melancap ni..aku dgr org kate lelaki kalo dr remaja suka melancap nnt  ...

tulah nnt try. nak slow talk lagi dgn dia.

Kene sentiasa ingatkan dia apa dia buat tu tk betol kan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2020 12:58 PM | Show all posts
manehnya replied at 13-2-2020 12:29 PM
Bab hp mmg ramai parent kena pantau, sila pasang app utk monitor.. masalah ini agak taboo utk dbinca ...

henpon sis start bagi masa dia form 1 and dpt pegang sepenuhnya pun masa weekend je.  weekdays mmg tk dapat hp.

Sis bukan jenis bagi anak hp supaya tak kacau idup sis.

even adik dia umo 6 thn pun sis tk bagi hp..sama gak weekend baru dpat.

and setiap kali dia main hp, dia lepak sekali dgn kami depan tv, bukan dia sorok2. lately je, thn ni baru nmpk dia lain skit

dah makin dewasa kot huhu

bkn nak besar2kan perkara ni, tp as parents sy terkejut je and risau. mak2 kan. cuma sis tk bgtau lagi kt ayah nya apa yg sis jumpa.  nnt nak kena bgtau juga.  Sbb dia lebih rapat dgn sis,  masih manja2 tgk tv baring atas riba sis semua, manja ngeee

bab lain2 dia anak yang baik, rajin tolong sis jage adik2 and buat keje umah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
tomiko_haza replied at 13-2-2020 12:54 PM
tulah nnt try. nak slow talk lagi dgn dia.

Kene sentiasa ingatkan dia apa dia buat tu tk betol  ...

Ko kumpul info bnyk2 nnt lg 10 thun aku dtg balik check in thread ni..sbb aku pn ade anak lelaki jgk ramei plak tu huhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2020 01:19 PM | Show all posts
NurAlia14 replied at 13-2-2020 01:04 PM
Ko kumpul info bnyk2 nnt lg 10 thun aku dtg balik check in thread ni..sbb aku pn ade anak lelaki j ...

hehe..choi taknk la 10 thn hadap masalah sama..nehi2haa masa tu anak sis pun dh 25 tahun, kalu taime tu dia buat juga aku hempuk je dgn setereka

tapi kalau ada mak2 nak share silakan..at least bole berlapang dada sikit, jgn simpan sorang2 mslh tu


Skang ni cara sis yelah, suruh dia jd imam setiap solat magrib, baca yassin setiap malam jemaat, pehtu hari jumaat baca kahfi, suruh dia hafal kahfi, al mulk and surah2 lain..bio dia sebuk buat benda2 lain, cuci balik otak dia keh2.  Sis pecaya apa dia buat tu atas norma2 normal sbgai budk laki yg nak transform jd lelaki gitu, and saport dari kawan2 seangkatan dia. sbb sis kdg2 buka hp dia bace wsp2 gruop dia..bkn nak cari apa just nak tau sejauh mana sikap anak kita..kdg depa ngan kita lain, ngan kawan2 lain..

TBH anak sis umur 12 tahun tk pandai mncaci maki, or mencarut2 , tp skang dh besar dah pandai sikit tapi depan sis still cover kdg2 terlepas sbb masa tu tgh online main ML ke apa ntah..ni lagi satu, bile main online bercakap2 dgn kwn dia tu, aku ingat cakap dgn aku..rupanya aku yang perasan hahah

Apa2 pun ko didik anak ko kalau kecik2 lagi sebaiknya..ikut cara ko la. Macam sis anak dh remaja so kene ikut rentak depa tkle kasar2 tkle lembut sgt . kene banyak timbang taranya.

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 01:55 PM | Show all posts
sbg sorang yg penah berusia 15 tahun, bnda tu normal bila mengenal usia....tapi ni la masa ibu bapa kena ada dkt anak2, aktif berkomunikasi, buat sesi curhat....sebab masa ai berumur 15, komunikasi kurang sebab both parent i kerja...bila kurang komunikasi, perasaan nak berkomunikasi tu bila berusia ni jadi ralat, sebab nya tak dijadikan kebiasaan masa kecik...ni just apa yang ai lalui lah masa dulu, yang memang impactful pada ai usia skrg ni...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2020 02:22 PM | Show all posts
kentel replied at 13-2-2020 01:55 PM
sbg sorang yg penah berusia 15 tahun, bnda tu normal bila mengenal usia....tapi ni la masa ibu bapa  ...

tq kentel share experience..appreciate sgt sbb mmg nak tau normal ke tidak je..kalau normal tkde la sis nk gelabah sgt, cuma nak tau cara nasihat je la kan..so btol la kentel cakap tu komunikasi penting..tackle hati aank2 kan..tq2

jadi kiranya cara sis betol la ye
sis dgn anak2 mmg sentiasa berkomunikasi walaupun sis and ayahnya bekerja jgk

cth mcm blk keje sis akn tanya anak2 sis. how's your day..ada homework tak, semua ok ke camtuh dari they olls kecik2 lagi

and anak2 sis pun jenis semua nak citer..apa jd dia ngan kwn2 pun citer, kadang sis plak ermm kan aje sbb tkle bayangkan apa yg jd wlpun pada anak2 kejadian tu kelakar sgt..alhamdulillah la kt situ. tkde berahsia la.

so ok sis take note. benda normal..ayahnya pun kata gitu tp sis tkut dia terbawa2 sgt..tu la kene stop kan sblum melarat yedak..



Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 02:38 PM | Show all posts
tomiko_haza replied at 13-2-2020 02:22 PM
tq kentel share experience..appreciate sgt sbb mmg nak tau normal ke tidak je..kalau normal tkde l ...

yup....communication is the key...sebab bila tak diterapkan masa muda, nanti bila nak berkomunikasi bila anak2 dah besar jadi ralat...up till now, ai ada masalah nak berkomunikasi with both my parent, my siblings and ai tend to make my own way, holiday dgn kwn2 instead with them, hangout dgn kawan insted of them....tak salah kot kalau dia jadi homeboy, which is normal sebab awok xpnah paksa dia stay rumah or paksa dia keluar bersosial...biarkan dia discover sendiri perasaan duduk rumah, perasaan bersosial...tapi kalau most of the time dia duduk rumah, mungkin dia ni jenis introvert....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 09:14 AM | Show all posts
suspennye....i ada anak age 12y skrg ni, upsr2020...heboh nk masuk asrama

mmg i dh pk bab2 tgk porn ni smua..hsbd dok ckp its normal2

normal2 pun xkan nk galakkan and biarkan je pulak kan...wajib la explen dr skrg bgtau option lain yg ada selain dok hadap porn n melancap tu kan

harap2 dijauhkan la dugaan besar2 dlm mendidik dan mmbesarkan anak ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2020 11:36 AM | Show all posts
zaziot replied at 14-2-2020 09:14 AM
suspennye....i ada anak age 12y skrg ni, upsr2020...heboh nk masuk asrama

mmg i dh pk bab2 tgk po ...

insya Allah moga dipermudahkan urusan anak2 kita...aamiin2

masa ank sis kt asrama ada jgk dia cerita kawan2 dia kunyit hahaha
tp dgn didikan yang elok kat umah insya Allah msalah2 cmtu dapat dibendung

mcm hsbnd sis pun kata normal..yelah deme laki kan lebih tau la
tp pada kita mak2 ni mcm tk elok plak kalau dibiarkan, tkut jadi nanah nnt susah nk buang..so dari awal kene beri kesedaran pd dia..

all the best zaziot..anak perempuan ke anak laki sama je cabaran nya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2020 11:39 AM | Show all posts
kentel replied at 13-2-2020 02:38 PM
yup....communication is the key...sebab bila tak diterapkan masa muda, nanti bila nak berkomunikas ...

introvert maknanya pemalu, tk suka bercerita dgn org

tapi dia bukan pemalu sgt.. cuma dgn orng tak kenal mmg la
kalau kt umah elok je bkn jenis menyendiri pun..

apa pun thanks kentel
wlpun kentel tk dpt berkomunikasi dgn famili mybe kentel bole mulakan or ubah cara tu supaya hubungan famili dpt bertaut kembali..
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 12:13 PM | Show all posts
tomiko_haza replied at 14-2-2020 11:39 AM
introvert maknanya pemalu, tk suka bercerita dgn org

tapi dia bukan pemalu sgt.. cuma dgn orng  ...

susah sbenarnya bila nak mulakan balik komunikasi dgn famili....sebab perasaan dia lain, dgn kawan2 kita boleh nak melayan level kawan2....tapi keluarga tu payah sikit...sebab kita tak tau nak letak level layanan tu dkt mana...hahaha anyway harap perkongsian pengalaman ni dapat membantu sis...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2020 12:19 PM | Show all posts
kentel replied at 14-2-2020 12:13 PM
susah sbenarnya bila nak mulakan balik komunikasi dgn famili....sebab perasaan dia lain, dgn kawan ...

halah..senang je kentel

cth nya sebagai intro kentel belikan makanan kegemaran mak kentel or sibling takpun bwk je blk kfc ke..tkyah ckp byk2 pun..time diorng tgk tv ke apa ltk je bungkusan tu

kalau ada sibling yg dh kawen tggl asing tu, just belikan sesuatu ..sekadar pengganti bicara..slowly

sbb akhirnya nnt sibling la yang akan jage kita..all the best untuk kentel

membantu juga..sis lega sbb tau apa yg melanda anak sis tu normal..cumanya sis kene tackle dia supaya kembali ke jalan yang lurus..heheh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 12:21 PM | Show all posts
tomiko_haza replied at 14-2-2020 12:19 PM
halah..senang je kentel

cth nya sebagai intro kentel belikan makanan kegemaran mak kentel or si ...

ok sis tenks for suggestions
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Bismillahirrahmanirrahim..

Situasi TT ni seolah sama dgn situasi my nephew. Baru ni dpt masuk asrama penuh tp hari2 call my sis sbb x mau duk asrama dan skrg dah skolah agama harian. Mmg rapat dgn my sis dan umurnya skrg 13 tahun. Apepun maaf ye TT sy rasa pengaruh pubG tu pun x brapa bagus. Sbb mcm my nephew tu pun kurg bergaul skrg ni dan asik duk chatting sambil main pubG tu je. Mmg die x keluar rumah tp die keluar secara maya yg sbnrnya lg menakutkan kalau difikirkan. My sister pun tgh pening skrg.and pubG tu rasenye kurg ssesuai utk young teenagers main. Walaupun mende tu satu trend but personally sy sgt kurg gemar jika budak2 main. Die ade efek utk perkembangan otak die kalau bermain dgn kerap. Bagus la TT rapat ngn anak, namun komunikasi tu penting. Galakkan la die bermain diluar dgn TT atau ayahnya. Takpe x main ngan kawan2 skrg ni, spend time kalau boleh utk outdoor activity everyday. Jgn biar die duk sorg2 dan slalu ajak die berada ngan kita selalu. Monitor kawan2 online n offline dan of course byk2 kan berdoa in shaa Allah, semoga Allah lindungi anak kita sepanjang masa dr perkara yg x baik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2020 03:34 PM | Show all posts
ladybugz replied at 14-2-2020 01:31 PM
Bismillahirrahmanirrahim..

Situasi TT ni seolah sama dgn situasi my nephew. Baru ni dpt masuk asr ...

oo tq lady..
ermm kan. siap berchatting dlm online tp tula mmg trend skang budak2 ni pubg la dgn ML pastu apa ke benda lagi tk tau. dah zaman depa zaman internet.  kdg2 parents ni dalam dilema tau..nak bagi takut pengaruh bukan2, tak bagi nnt risau dia rase down plak sbb kawan2 bole je main, mestila jmpa kt sekolah topik psl games terkeluar jgk..haa mcm tu.  sis cuba memahami.  

pada sis kita bole bagi tapi kita pantau rapat.  tu la, mmg btol komunikasi sgt2 pntg. mmg bukan benda yang senang..orang boleh cakap jangan la bagi hp kt anak2 apa semua, tapi yang mengalami masalah je akan faham..anak2 dh remaja ni dia lain. kita sebgai ibu bapa memang kne pandai twist dia, join dia dlm alam dia, jadi kawan dia jgk instead of meleteri mcm mak2 selalu buat.

ada masa kita jadi kawan, ada masa kita jadi guru dia biar dia selesa dengan kita.  jadi dia tak rase takut or malu nak sembang psl perkembangan dia, psl kawan2 dia.  and sis once in a while akan cek beg sekolah, bilik dia tnpa pengetahuan dia la (tkut dia rase tkdipercayai) and selalu igtkan dia psl bahaya rokok, vape apa semua tulah.. tapi dlm pada tu, dah naluri dia kan terlepas jugak..tu yg kdg2 kita ase mcm apa lagi aku kene buat!!!

sis memang manjakan anak2..sebab tu wlpun dh 15tahun dia boleh duduk bwh ketiak sis masa tgk tv..tapi bila bab mcmni sis mmg tegas..mula2 dulu bile sis rampas hp mmg dia memberontak..tarik muka, isolate diri dia..tapi sis tk biarkan sis pg ketuk pintu dia bertalu2 suruh jgn kunci, then dh sejuk nanti baru sis slow talk. kdg2 terpaksa mengalah, kdg2 nanges jgk la bila tk tau mana nk rujuk huhu ( ni masa dia mula2 nk akilbaligh mmg menyentap je kejenya) now dh ok..

dia dh start tknk ikut p kenuri and event2 yg crowd.. tp kalau pg tgk wayang apa semua ok je..jenis jalan2 kt mall dia minat la..ajak hiking ke joging mmg dia baik tido je katanya.

ermm bgtau kt your sis supaya pantau..bia dia marah kan kita skang, nnt dia akan faham kenapa, bia dia nanges skang jgn kita yang menanges nnt, ni mak sis yang pesan. mcm skang hp still sama..weekdays mmg sis simpan kat ofis. sbb kt umah depa tau cari .  malam ni start bagi.  Nak besar kan anak senang, tapi nak bentuk manusia yang helok sgt2 mencabar.  semoga dipermudahkan urusan anak2 kita and parents yg ada maslah cmni. aamiin...


Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.110600s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list