Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2713
View
68
Reply

Mentaliti "seniority" di sekolah asrama penuh

[Copy link]

Author: addved    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-2-2020 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
ank i yang sulong stay hostel. selalu pesan kat dia..nak selamat..kena berbaik ngn manis muka ngan kak senior. tapi ikut ajaran yg baik je.

walaupon i dulu sekolah dok hostel ngan macam2 hal senior..tapi i tetap percaya duduk hostel jadikan kita berdikari dan menghargai ukhuwah kekeluargaan. baru ko tau...rasa rindu ngan mak..ayah..adik beradik. selama depan mata..dok melawan je ckp mak ayah..huhuhu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 12-2-2020 05:58 PM
aku plg benci bab2 mggu orientasi ni
paling jijik dan geli bila fasiliatators terdiri drpd acik2 ke ...

masa orientasi sepatutnya ajar benda2 yang berguna masa hidup asrama. ini tak, suruh menari lah menyanyi lah. pastu ada yang acah2 garang suka denda tahpape. kejadah lah perangai faci yang acah bagus ni.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
So far,ai x pernah dibuli lagi laa..ada cubaan nak membuli drpd org y setahun tua drpd ai,tp ai balas balik jela..maybe sbb kt sekolah ai jenis y senyap,muka baik,sopan santun,dorg igt senang dibuli kot..

Bila ai naik marah,reti plak masing2 nak kecut perut..pstu mula nak pasang geng yadayada..tp ego ai tggi,sifat jahat menebal dlm diri,ai tak kesah last2 naik form5,akak2 y umur tua setahun tu jd my frenz..

Budak2 kelas belakang y acah2 gengster kt semua org kt sekolah pun x pernah kacau ai...sbb ai budak baik kot kt sekolah and ada sorg dlm geng tu kwn ai..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 10:39 PM | Show all posts
Senior iols dulu poyo betul, selisih je kena bagi salam, kalau tak bagi kena jeling. Iols dan lah sejenis introvert, tak suka tau. Sampai homesick dibuatnya. Nasib baik batch kitorang bila jadi senior tu, kitorang stopkan culture senority yang poyo ni. Aman damai je kehidupan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Guna after n last tu apa??
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 12-2-2020 05:58 PM
aku plg benci bab2 mggu orientasi ni
paling jijik dan geli bila fasiliatators terdiri drpd acik2 ke ...

Kat tempat aku dulu akak2 kepam tudung labuh busuk dgn lebai2 mpp yg facilitator tu pulak yg kena tangkap basah beberapa tahun kemudian.. Haha
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat masa orientation kt U dulu.. Kena p setiap dorm utk sesi perkenalan. Ntah mana ada sorg senior Part 2 tetiba meroyan ckp ada LG yg x perkenal diri/tegur dia.. Sampai marah3, smpi dia nangis x silap.. Kitrg semua senyap.. Kot yer pon ada yg lupa bersalam ke apa, perlu ke nak emosi smpi mcmtu.. Smpi skng aku x leh lupa.. Baru part 2, dia dh meroyan mcmtu.. Klu dah masuk part 5,6 ntah mcmana lah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Baik2 je senior2 sekolah aku dulu. Dorang la ajar mcm mana nak pakai kain batik masa form 1.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 02:47 AM | Show all posts
patut ada satu lagi.

#SolatOnTime
#JanganJadiMacamLepat
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 05:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya perangai ni dibawa smp orientasi uni juga la. Bukan semua tapi certain uni
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 07:28 AM From the mobile phone | Show all posts
iols rasa acceptable je. cincai jela kira. tak boleh nk tolak mentah2. msuk la institusi mana2 pn. asrama ke, u ke kerja ke keluarga ke. mmg kte kena hormat yg lebih tua. kt dlm porom yg online ni pn newbies tak hormat poromer senior kne lahar as newbie. tp dulu aiols kt asrama nyampah btl bila btembung dgn senior kne bg salam dgn nama dorg skali. dh la jln sepintas tu nk bg slm nk sebut nama. pastu xdgr pn deyols jawab
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagi aku tu pesanan biasa je
Dos n donts di asrama..respect each othr..
Stengah budak masuk asrama blank tak tahu nak buat apa..mak bapak pun tak ajar main tinggal je anak..
ada guidelines mcm tu barula terbukak sikit mata tu..hehe
Bukan suruh cuci baju senior ke..masakkan megi ke..haa yg tu memangla tak patut
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Itu sekadar peraturan. I am okay with it. At least ia mendisiplinkan pelajar.

p/s: I like the rule of "jangan kepam"....hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
kaishi replied at 12-2-2020 04:09 PM
Risau gak aku ni nak hntr anak aku masuk asrama, haaaaiiiihhhhh....

Aku pon dl sekolah asrama gak ...

Kalau perempuan tak pe lagi
Stakat mcm list manja2 dekat atas ni jelah..
Kalau lelaki ye mmg risau..
dgn vape pod? rokok..g..
Moga dijauhkan..
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
kucingTomey replied at 12-2-2020 04:36 PM
tu la penting nye adik2 sume masuk silat.....masuk mrsm ka masuk u ka....masuk kolej tepi jalan ka.. ...

Haku baru antar ank g belajar silat nak masuk taekwando giler mahal yuran nyer...silat je la yg mampu, sbb dekat sekolah die cerita selalu Kene buli Ngan kakak besar mungkin darjah 3 rasa nyer n anak Haku baru darjah 1 n sejenis soft n lembik sikit... Jd solution nyer pg belajar silat n cikit2 Haku ajar kat dia cara nak elak biler Kene buli kat sekolah...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 09:09 AM From the mobile phone | Show all posts
I suka yang malu bertempat tu
Budak budak sekarang menggatal kuat sungguh..
lepas sebulan dua mesti tukar partner, lepastu gaduh-gaduh
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 09:30 AM | Show all posts
acikhan replied at 13-2-2020 08:38 AM
Haku baru antar ank g belajar silat nak masuk taekwando giler mahal yuran nyer...silat je la yg ma ...

Samalah.
Anak bungsu aku baru masuk Kindergarden+5 years old. Dier ni mmg manja skit. Tapi bab pi skolah ni dier rajin +  suke sgt.
Baru2 ni adalah sorang kawan dier yang "poyo"2 gertak dier ... tunjuk penumbuk macam kuat --- perangai budak2. Aku tanya takut ker? Dier btau tak. Tapi tak suke.

Last2 Aku btau anak Aku. Kalau dier buat lagi. You tunjuk penumbuk + cium muscle you - niat aku bergurau jer.
Sekali semalam lepas balik sekolah dier btau. Babah I tunjuk penumbuk + cium my muscle....that kid terus lari....ahahahah.


Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 09:36 AM | Show all posts
Masa mula masuk u dulu ada aura2 begini. Especially senior faci etc masa orientation. Dalam seminggu aku ikut je sebab nak merasa pengalaman gitu. Lepas tu ku whoareyus kan saja senior yg cuba nak tunjuk seniority. Ko melalak mcm mana pun, aku bagi middle finger je. Nasib jarang jumpa peel begini. U aku senior elok and baik je. Siap boleh geng sampai arini.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 09:37 AM | Show all posts
skolah iols dulu yang handle orientasi bukan acik2 kepam ok,,yg handle orientasi semau hat jenih hyperactive, mesra, kemas, gila-gila,,wakil mpp yang jadi pun bukan hat asyik bagi tazkirah je,,,time aku f1 pun lagu tu bila aku dah jadi senior pun lagu tu..


waktu tu la ramai peminat di kalangan adik2,,,nama biasa,,bagi salam salam kak konah,,,hah gitcheew,,,
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Ladybird910 at 13-2-2020 09:41 AM

Benda2 yang aku baca kat atas macam nothing wrong je pun..its all about manners and courtesy aka AKHLAK

Minggu orientasi mmg patut didedahkan do n dont sbb background adik2 junior xsama..in making them better in future tak salah pon bg few in formal guidelines..plus ini lama2 akan jadi habit baru and later good product end result bersekolah kat sana.

Isu SENIORITY yg TT dok ckp rsenye mcm xde pon..list tu not about potential to do bully or budaya ragging.but its about adap kepada yang lebih tua/dewasa. Aku rasa relative TT ni yang paranoid xbertempat..benda gini pon nak whatsapp..padahal kalau memang jenis dah biasa beradap, benda2 ni xde apa pon..kici punya hal..

TT sendiri mesti suka kalau org muda hormat pada orang lebih tua kan..Unless mmg budaya kt rumah TT jenis lain lah..so mmg jadi culture shock kejap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list