Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
3103
View
68
Reply

Mentaliti "seniority" di sekolah asrama penuh

[Copy link]

Author: addved       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-2-2020 03:16 PM | Show all posts |Read mode


Biasalah, sekarang ni macam-macam orang nak kongsi di 'whatsapp'.
Baru-baru ni, ada ahli keluarga kongsi coretan ini daripada pelajar 'junior' yang baru sahaja masuk ke sekolah asrama penuh.
Sekolah pon bukan calang-calang sekolah, malangnya, mentaliti 'seniority' dikalangan warga asrama penuh masih ditahap yang sama iaitu 'semua perasan bagus'.


Luahan 1

Luahan 1


Luahan 2

Luahan 2


Bagi murid-murid yang baru masuk sekolah asrama penuh, terutamanya pelajar tingkatan 1 yang berusia 13 tahun, perasaan nak masuk asrama penuh mesti berbelah bahagi tetapi kebanyakannya mesti teruja, gembira & berasa puas hati kerana diterima masuk ke sekolah asrama penuh, yelah, setelah berhempas pulas belajar dan mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan. Malangnya, ramai juga yang akan menjadi trauma terutamanya dalam minggu orientasi bila 'senior' akan memberi peringatan dan amaran kepada 'junior' seperti apa yang tertera di lampiran di atas. Tak sampai seminggu dua, ramai adik-adik kita yang akan menagis mahu pulang kepangkuan keluarga dan masuk sekolah harian sahaja.

Kes-kes 'ragging' ini kita biasa dengar hingga melibatkan kematian keatas mangsa buli.

Kemeterian Pendidikan patut amik tindakan sewajarnya agar warden dan guru-guru dapat pantau 'senior' yang terlalu kemaruk mahu diri mereka dihormati oleh adik-adik 'junior' sehingga bertindak keterlaluan sehingga menyebabkan tekanan perasaan dan perasaan takut kepada adik-adik junior ini.

Fokus belajar sudah, tak payah la 'over' sangat.

"Treat others as you wish to be treated".



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 12-2-2020 03:52 PM | Show all posts
Budaya yang akhirnya akan mengakibatkan tingginya gejala buli di sekolah
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Undang2 asrama kot. Belajar menghormati org yg lebih tua kekdahnye. Mana2 asrama pun sama kat Meleis nih
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Risau gak aku ni nak hntr anak aku masuk asrama, haaaaiiiihhhhh....

Aku pon dl sekolah asrama gak, tp x kene buli pon, just selalu dengar block sebelah yg selalu membuli junior,

Moga dilindungi selalu la anak2 kita
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku x pernah kena buli.. Maybe sbb aku garang kot
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
AFTER tu bahasa asrama sgt. Ter-mengimbau pulak

Kalau perempuan, senior sebenarnya mintak hormat je. Kitorg kena bagi salam tiap kali bertembung senior. Takde la yg pelik2.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Pembuli ni deyols tengok mangsa jugak. Kalu dah depa bole tekan mmg abihla... Budaya buli ni patut kerajaan ambik berat. Bukan disembunyikan
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 04:36 PM | Show all posts
tu la penting nye adik2 sume masuk silat.....masuk mrsm ka masuk u ka....masuk kolej tepi jalan ka....kita takdak sapa berani ketuk ka soh itu ini...kalau dia nak rasa gak kau bawak bengkong cula 5 tu pi ikat kat leher dia ....
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan kepam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2020 04:45 PM | Show all posts
Kakalongmu replied at 12-2-2020 04:08 PM
Undang2 asrama kot. Belajar menghormati org yg lebih tua kekdahnye. Mana2 asrama pun sama kat Meleis ...

Memang it's an "unwritten rules". Hormat menghormati itu budaya kita tapi tak perlulah berlebihan sampai tak ingat nama "senior" pon kena hempuk. Nak juga kena beri salam guna nama penuh ... "assalamualaikum kak Noraini (tak boleh cakap kak Aini je walaupon semua orang panggil dia Aini)". One of the examples la.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2020 04:46 PM | Show all posts
Kakalongmu replied at 12-2-2020 04:28 PM
Pembuli ni deyols tengok mangsa jugak. Kalu dah depa bole tekan mmg abihla... Budaya buli ni patut k ...

Setuju sangat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2020 04:47 PM | Show all posts
lasagnaklcc replied at 12-2-2020 04:22 PM
AFTER tu bahasa asrama sgt. Ter-mengimbau pulak

Kalau perempuan, senior sebenarnya mintak horm ...

Memang tak pelik, tapi ada juga yang over kan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2020 04:48 PM | Show all posts
sarah82 replied at 12-2-2020 04:14 PM
Aku x pernah kena buli.. Maybe sbb aku garang kot

Tapi mesti pernah kena "chop rude" kan dengan senior tapi jenis buat dek je ... hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2020 04:49 PM | Show all posts
kaishi replied at 12-2-2020 04:09 PM
Risau gak aku ni nak hntr anak aku masuk asrama, haaaaiiiihhhhh....

Aku pon dl sekolah asrama gak ...

Kalau tak risau bukan "parents" la. Masih ada senior yang baik-baik.
Kita doakan, amen.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
addved replied at 12-2-2020 04:48 PM
Tapi mesti pernah kena "chop rude" kan dengan senior tapi jenis buat dek je ... hehehe

Pernah.. Senior lelaki.. Plan nak buli aku... Sekali aku jeling terus diam.. Lps tu acah2 samseng dgn aku bila dgn kwn2 dia... Puii.. Ni citer zaman matriks.. Hahahahaa.. Zaman sekolah menengah pun tak ada sapa pernah buli aku gak.. Korang x nak kawan.. No hal.. Aku makan seorg2
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 04:52 PM | Show all posts
ada lagi ya senior ni, mungkin girls dorm kot

zaman aku sekolah dulu (form 5 2008) xde dah benda gini

semua lantakkan je, jangan kurang ajar je. tapi kat luar pon camtu kan
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 05:07 PM | Show all posts
zmn ios dulu masa time orientation je kena ingat nama2 senior..itupun dia suh ingat beberapa nama je...lps abis orientation ios bolayan..janji hormat dorg ..senior2 ok je..yg lain2 dlm list  tu iols nmpk more to peraturan asrama...tp ada juga yg merepek..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Alahhh... hierarchy ni kan mmg dlm Asian culture. Bukan I nk menangkan senior2 asrama ini - kat tempat kerja pun sama; especially Malaysia. Asal ada newbie yg kurang senyum sikit, terkurang manis mulut kat senior - mula la nk label org begitu begini.

Kalau ada rasa bimbang & tak nak anak2 subjected to this experience; rasanya sekolah harian adalah yg terbaik. Boleh jumpa anak hari2, masakkan sedap2 & terhindar drp ditindas senior2 yg dinyatakan. Sekolah harian sekarang pun mantap2 akademik & ko-kurikulum nya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
aku plg benci bab2 mggu orientasi ni
paling jijik dan geli bila fasiliatators terdiri drpd acik2 kepam tudung labuh kepam dan lobai kepam janggut sejemput dgn salam perkenalan berdialog seperti Hai, NAMA DIBERI...yuckkkk ZIIZIKKKKKKSSSS
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 12-2-2020 05:58 PM
aku plg benci bab2 mggu orientasi ni
paling jijik dan geli bila fasiliatators terdiri drpd acik2 ke ...

Haha.. ni sama
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list