Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
643
View
17
Reply

[Falsafah] JENIS KAWAN

[Copy link]

Author: arinn       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-2-2020 02:48 PM | Show all posts |Read mode
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 04:26 PM | Show all posts
Friend is not about quantity, it is about quality.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 07:26 PM | Show all posts
A friend in need is a friend indeed
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
A friend is someone who gives you total freedom to be yourself - Jim morrison

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
10 jenis sahabat
IMG_20200211_234304.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
aku baca ni kat depan so aku nak kata kawan aku semua tak boleh pakai! nak perabih beras. lepas kawen aku cut all tie. Kawan aku is my family. Pronto!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Prinsip saya senang dalam berkawan. Semua orang adalah kawan saya, tak kira yg tua, muda atau sebaya, takda istilah sahabat dalam kamus hidup saya, susah ada sahabat ni sebab terikat dgn banyak benda, takut kalau kita susah atau dia susah tp masing-masing tak dapat membantu antara satu sama lain mula la sentap.
Jadi semuanya saya layan sama rata takda lebih takda kurang. Yang penting buat baik dgn semua orang, jangan bergaduh jangan berdendam. Tak rugi pun baik dgn semua orang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Berkawan la dgn sesiapa je. Tak kira usia, jantina. Lagi ramai kawan lg byk benda kita boleh pelajari melalui pengalaman masing2. Waktu susah belum tentu saudara mara yg dtg dulu utk bantu kita. Kawan2 di sekeliling kita lah yg selalunya org pertama yg hulurkan bantuan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambalberapi replied at 12-2-2020 01:30 PM
Berkawan la dgn sesiapa je. Tak kira usia, jantina. Lagi ramai kawan lg byk benda kita boleh pelajar ...

You are so right, jadi macam my dad, bila dia meninggal dunia, smua kawan2 dia tolong, ramai sngt kawan2 dia, tak pernah jumpa & kenal pun ramai. Dulu i slalu wonder, siapa la yg my dad asik kenal & panggil kawan sana, kawan sini ni, allahuakbar, bila dia dah tiada, Allah tnjukkan pd i, ini la smua rahmat bila kita baik berkawan dgn ramai org. Kawan2 dia tolong settle kan smua hal pengkebumian & kenduri kendara, seorg pakcik ni announced jika my dad ada hutang tak tertunai, jgn minta dgn family dia, sila dtg cari dia

I terkilan smpai sekrg, apa la my dad buat msa hidup dia dgn kwn2 dia, smpai mcmtu rahmat nya. Slalu bising2 dgn my dad sbb asyik nak jumpa kawan je kerjanya, now i sngt terkesan, moga Allah merahmati my dad & smua kawan2 dia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
72A314F8-0246-4712-95D7-5987B148E313.png

Love this quote!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawan yang baik adalah mereka yang berani menegur kita ketika kita membuat salah. Dia membetulkan kita supaya tidak terus hanyut.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 10:25 AM | Show all posts
dah masuk umor 40 akhirnya hanya ada 3 orang kawan..yg lelain hanya boleh dikategorikan sebagai kenalan sahaja..kenalan di ofis, kenalan di universiti dan sekolah..hmmm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawan makan kawan n yang mg paling ramai. Mula2 nak cerita i mean nak membawang, last2 pi buka rahsia kawan sendiri..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagusnya kalau ada kawan rapat dan mesra dari muda hingga ke tua.
Kawan2 rapat akak adalah keluarga dan saudara mara. Entah kenapa akak tak pandai bergaul mengekalkan persahabatan. Reunion ke lepak2 dengan bekas kawan sekolah memang tak pergi walaupun namaku diseru-seru. Setakat tegur2 tanya khabar saja.
Khariah masjid jumpa dimasjid, dijemput datanglah khenduri kahwin tapi akak lebih ikut suami saja sebab dia kenal hampir semua orang di daerah ini.
Dengan rakan sekerja walaupun mesra bila dah tak kerja bersama lama2 hilang begitu saja.
Suami selalu geleng kepala bila cerita tentang orang itu orang ini akak tak kenal pun. Dah akak remaja lagi keluar merantau, balik mengemas rumah sepanjang cuti pun tak siap, masa bila nak kenal2 orang.
Dahlah merata tempat pergi konon nak kahwin orang jauh, sudahnya berjodohan dengan orang daerah sendiri.
Tapi ramai orang kampung kenal akak sebab walaupun tak mesra alam, akak ni baik orangnya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 01:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Cerita pasal kawan..

0E7AC785-2F34-4538-BEDA-064FEA682461.png
40E9178E-88BE-4F5B-B224-D794564A7EFE.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 05:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang yang suka berkawan dengan kita,  kita hilang seminggu  dua pun dah rindu kt kita.. Rindu teman temanku..  Maafkan aku tak dapat keluar berjimba,  huhu



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
A friend....
a-friend-who-understands-your-tears-is-much-more-valuable-4265149.png
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2020 09:13 AM | Show all posts
aku tak ramai kawan. memang sejenis memilih kawan .

tapi yang pasti semua kawan aku berkualiti...ha gituuuu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105091s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list