Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1203
View
43
Reply

Kos Majlis Perkahwinan makin tak masuk akal

[Copy link]

Author: DatinAxia    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-2-2020 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by DatinAxia at 11-2-2020 11:36 AM

Kos Majlis Perkahwinan yang makin tak masuk akal aka scam business?

Hi uols... dah lama persoalan i ni bermain di minda... based on borak2 dgn kengkawan, ofismet, dan jugak based on pengalaman i sendiri kawen 2X...  dulu benchmark majlis kawen back in 2006, is 20k (luar bandar), bandar pulak sekitar 80-100k...  nowadays year 2020, majlis luar bandar dah naik 50k... bandar plak shoots ke 200k in total...

Kos mahal tak masuk akal ni membebankan tau dakkk.. sedangkan duit nak pakai utk.start up life family tu jauhhhh lagi penting.. takkan laa nak berhabis beribu riban within 1 week? (Majlis akad nikah, kenduri, bertandang)... lepas kawen nak masuk rumah baru... nak beli perabot, lelaki kena fikirkan nafkah family etc etc.. yeah some people say duit tak menjamin kebahagiaan, tp takde duit, mcmana nak rasa bahagia??

Sebagai contoh:-
1. Iols nak tempah baju nikah simple2.. bila ckp kat tailor nak buat baju nikah, terus sheols quote upah jahit rm1300... then i gi approach another tailor, i ckp nak baju cantik2 buat attend kenduri... jadi upah sheols kenakan cuma rm150 jeaaaaaaa...

2. Mekap tebai2 cantik average cost cuma RM150 jea... tp bila untuk tujuan kawen, automatic rega sky rocketed ke RM2000 ... end up, i mintak best pren i sejak.kecik je mekapkan for just RM150

Tu baru dua contoh yang iols sendiri alami masa earlt last year utk majlis akad nikah.. Mcm gampang kannn diorg amek kesempatan atas marhaenn...

Jom diskas korang... adakah wedding ni dah jadi scam business???

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Selagi ada.demand and willingness untuk bergolok gadai nak bermegah di hari bahagia, selagi itulah wedding planner ambil kesempatan naikkan harga service depa. Tak sanggup hanguskan berpuluh2 ribu RM just in one day. Sayangnya duit...majlis.kawin adik2 i semua takde hutang and habis merely 30k, banyak yang depa buat sendiri ie : gubahan hantaran and make up by our cousin mmg MUA. Kumpul duit dalam 2 tahun untuk majlis kawin tak usik their savings. So lepas nikah happy2 aje both husband and wife sbb takde hutang.

I kalau ada jodoh, reception nanti i jemput immediate family and a few bunch of friends and colleagues aje, 200-300 pax maximum. Yang penting hidup lepas kawin tu. Tak cukup duit maunya rumahtangga berantakan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 11:54 AM | Show all posts
lebur duit ribu riban hasil saving bertahun2

buat personal loan ikat bertahun tahun

yg jangkahayat jodoh nye belum tentu sampai setahun



hanya utk naik pelamin selamat 10 minit

bkn takut pd tuhan tp lebih takut org mengata

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 12:20 PM | Show all posts
setuju....asal benda nak kawen je terus harga jd berlipat kali ganda. pelik iols. alasan sbb profesional fee n skills la kononnya MUA, photographer bagai tu sbb dorang tau kebanyakan bakal pengantin skang sanggup byr semua tu walo dengan loan. sebab utama nnt nak upload kat social media. tu belum lagi nak kena tanggung kos hotel n duit minyak kalo tempat majlis tu agak jauh.

padahal benda2 tu x perlu pun. byk benda boleh jimat sebenarnya...cth: baju sedondon utk semua sanak saudara. kalau nak buat pun hanya yg terdekat je. then baju sedondon utk bridesmaid. bridesmaid tu xde pun xpe. semua tu sbb nak nampak cantik dalam gambar utk upload ig je. utk org like.

kek kawen xmain la secret recipe nak yg bertingkat2. pastu siap candy booth, photo booth. segala jenis booth nak ada padahal tu pun x perlu.

tapi ye la...skang semua nak upload. berlumba2 nk jd yg plg grand or plg bajet....hhmmmm.

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 12:34 PM | Show all posts
it is up to you sebenarnya nak buat weddingyang mahal ke murah.

baju bridesmaid tu tak yah pun xpe..drg bogel pun ko kawin gak, but the limelight will go to them la kan..ahaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 12:51 PM | Show all posts
aku kawin semua amik yg paling murah
deal dgn butik pon xsmapi 30min dah setel semua
mak andam dah dtg nk solek pon aku masih tido x mandi lagi
kalo bole sbnrnya aku nk solek sendiri je
gigi pon berkarat xde pegi buat whitening pon apetah lagi mandi bunga
gmbr photoshoot pon semua aku suruh snap je, tacap2 semua aku buat sendiri
nk pegi photoshoot pon aku req nk tido dulu
mmg jenis telinga tebal xkisah sape2 nk kata itu ini
kalo diorg byk bunyi sila buat majlis sendiri
mmg jenis x amik port sgt majlis2 ni

tapi...makanan aku mmg aku bykkan hampir 2 kali ganda
semua bole tambah byk kali, ada lebih bole bawa balik
makanan sampingan pon byk jenis
seronok tgk semua org seronok lagi2 budak2
dah hbs majlis pon semua tetamu xnk balik siap masing2 buat meeting lagi
sbb dah mcm warong order pape je sume ada
itu pon makanan byk lagi lebih

mmg sblm tu dah kata kat kedua2 family
xnk lebih bajet kat pengantin
biar lebih kat tetamu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah kami kawin sederhana tapi tidak berhutang..even sederhana tetap rasa kemeriahan majlis...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy x minat kenduri, attend kenduri pun x minat. Panas la. Kalau kat hotel ok la. Tu pun tetap x minat.

For me nikah kawin is an intimate event. I want my loves one je yg dtg. Org lain i x minat nk jemput. Even i beranak pun, i x bg org visit, because i need rest.

So point being, i wont waste my money on a wedding reception. I nk kawin je.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 02:24 PM | Show all posts
kena pandai survey uols baru dpt harga yg betul2 padu.
point 1 - kalau nak murah tak payah la tempah baju nikah. sila beli yang dah siap. banyak je orang jual skrg lawa2 lagi and dgn lace bagai. harga around rm350 boleh dpt

point 2 - makeup survey sapa sampai 2k tu uolssss. iols dulu around rm700 untuk nikah dan sanding. kawan2 yg cari lagi murah boleh dapat rm400 untuk dua sesi tu. yang penting kena rajin survey


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2020 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
rolypoly replied at 11-2-2020 02:24 PM
kena pandai survey uols baru dpt harga yg betul2 padu.
point 1 - kalau nak murah tak payah la tempa ...


I tempah kain je.. belah atas beli baju online from dyana RM69 hahahahaahaha

Mekap iols RM150 jea...

Majlis nikah (3 in 1 : nikah, kenduri & bertandang) 4 jam je settle sume
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2020 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
rolypoly replied at 11-2-2020 02:24 PM
kena pandai survey uols baru dpt harga yg betul2 padu.
point 1 - kalau nak murah tak payah la tempa ...

Kawan2 iols nak MUA yg well known.. sbb tu rega gitu... mind dah set kot, money no 2
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by yonq at 11-2-2020 05:02 PM

aku rasa boleh je cut cost kalau ada contact atau pandai/sanggup mencari... bagi aku la, benda2 macam wedding photog tu kurang perlu kot? sedara mara ramai masing2 ada kamera... n lagi syiok kalau sedara mana n kengkawan yg ambik pastu share2 gambar, takde la lepas majlis terus senyap masing2 bawak haluan diri masing2

doorgift pun tak payah la beriya2 sangat... doorgift macam barang2 perhiasan tu terus terangnya (sbg tetamu) aku rasa macam buat semak rumah je (macam mug, magnet)... kalau doorgift tu makanan memang aku ambik la... contoh doorgift yg simple - beraneka gula2, kuih bahulu, mini pretzel celup coklat, biskut2 kerepek2... yg bukan makanan rasanya pernah dapat hand towel, sapu tangan, coin pouch... contoh macam tu la

boleh je kurangkan kos... kakak aku kawin dulu (2007) total 15k termasuk katering, photog, makeup, hantaran, hiasan, khemah & ada retis jemputan kumpulan nasyid lagi; ni buat kat rumah, n rumah kami kat bandar shah alam... katering 2 jenis nasi & 6 jenis lauk melayu termasuk lemak tempoyak, segala ulam dgn rendang tok

tu kisah kakak aku dulu la.... berhabis jugak tu utk benda2 yg kurang perlu sbb kakak aku yg 1st kawin dalam family belah mak, so all the aunties excited lebih sikit pastu ada mak sedara pernah tanya, kalau aku kawin nak buat kat mana/macamana... disebabkan kawin takde dalam my to-do-list, maka aku jawab "eh buat potluck ala2 bbq nak?" aku serius

tapi aku setuju la dgn TT.... kalau kita approach satu2 bisnes tu dgn ayat "utk wedding", harganya memang mencanak2... pernah kena bila tanya total cost doorgift, kawan aku tanya harga utk event biasa katanya RM800, esok lusa aku pulak tanya harga utk wedding katanya RM2500... benda yg sama, kuantiti yg sama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 05:22 PM | Show all posts
plg anti majlis yg over2 nih...

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 05:29 PM | Show all posts
DatinAxia replied at 11-2-2020 02:47 PM
I tempah kain je.. belah atas beli baju online from dyana RM69 hahahahaahaha

Mekap iols RM150 ...

terrer uolss
iols punya wedding dulu total hbs 24k. i tak tau nak kata banyak ke sikit jumlah tu or mmg standard. itu pun banyak benda iols cut sana sini taknak membazir.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
kahwin kat pjbt kadi jer..yg wajib je.
tapi makesure maskawin hantaran ke nilainya mau sebijik umah atau sebidang tanah dan seangkatannya dan di hibahkan atas nama istri.
biarlah uncle aunty onion nak cakap apa..lantak ler. janji hari ni nikah..esok dah stay umah banglo..ko mampooo..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2020 01:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by DatinAxia at 12-2-2020 01:16 AM
rolypoly replied at 11-2-2020 05:29 PM
terrer uolss
iols punya wedding dulu total hbs 24k. i tak tau nak kata banyak ke sikit jumlah  ...


If i am not mistaken, i dgn husband berhabis rm16k jugak total dalam 1 majlis since i combine nikah, reception (kenduri) & bertandang (sambut menantu) for 200 pax, majlis 4 hours

1. Pakej nikah 9kedondong rm9k dah cover catering, photographer, pelamin and hall tempat nikah, bilik pengantin, sewa banglo, dewan makan, emcee & jurunikah..

2. Baju iols (tempah kain, blouse online total rm150), set baju melayu husband RM 90.. iols sponsor baju bridesmaids 12 pasang beli masa ariani sales (RM80 je sepasang)...

3. Mekap artis i RM150 je...

4. Additional foods (cakes and kuih muih) rm500. Kek hantaran free je kawan sponsor... doorgift pun free ada hamba Allah  ni kasi free sbb dia tak jadi kawen...

5. Gubahan hantaran fresh flowers kawan buatkan....

6. Videographer rm1k.. sbb iols teringin nak rakam kenangan manis ni professionally.. mmg cantik kejadian video tu...

7. Cincin kawen rm2k... mas kawen rm2k... takde hantaran langsung, sbb i dgn husband sama2 tanggung kos pakej 9kedondong tu...

I rasa i dah habis jimat dah tu.. sbb i nak wedding yang cantik and betul2 meraikan family and close friends... 200 pax from both side is reasonable number...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2020 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada kawan2 i cuba laa menghina dan mengetawakan majlis weols tu... diorg ckp.. ape laa level kau ni majlis ringkas camtu jea... mula2 tanya sapa mekapkan i sbb cantik je nampak natural and sweet... bila i ckp rega MUA tu RM150.. terus diorg diam je ubah topik...

Pada yg ketawakan majlis yg ringkas and budget ni.. i jawab je.. dah ini je seikhlas aku sanggup spend, sukati la kan.. byk lagi keperluan duit aku nak pakai
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2020 01:21 AM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 11-2-2020 05:49 PM
kahwin kat pjbt kadi jer..yg wajib je.
tapi makesure maskawin hantaran ke nilainya mau sebijik uma ...

Wowwww.... sebijik rumah tuueeee... too good to be true nak demand benda camtu sedangkan iols level marhaen je... kalo retis tu lain citer la...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2020 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts
yonq replied at 11-2-2020 05:00 PM
aku rasa boleh je cut cost kalau ada contact atau pandai/sanggup mencari... bagi aku la, benda2 maca ...

OMG doorgift je pun nak charge harga yahudi.. bungkus sendiri je laaaaa kan....
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 10:59 AM | Show all posts
survey dan terus survey...
ukur jugak kemampuan diri...
ada je yg murah dan cantik, cuma kena pandai cari la..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.117971s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list