Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1081
View
26
Reply

Macam mana nak handle partner yang narcissitic?

[Copy link]

Author: julielapadite    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-2-2020 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Macam mana nak handle partner yang narcissistic?
Jenis kalau dia buat salah
Dia kata dia tak buat salah
Kalau dia tau dia buat salah pun
Dia rasa tak bersalah
Kalau dia rasa bersalah pun
Dia akan blame org lain (eg you deserve it / you made me do it)

Orgnya baik la... tapi mmg jenis takkan mengaku kalah langsung. Takkan sebut perkataan maaf tu, dan takkn mengaku dia buat salah tak kira kecik ke besar. Bila kenang byk jasa dia tu aku boleh ignore je tp kadang rasa geram jugak org mcm ni. How to handle?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 09:04 PM | Show all posts
ok i mintak maap ok atas salah silap i
iols mintak maaf..bukan ape selama ni iols terpengaruh dgn elton john

sorry seems to be the hardest word
maapkan i walau belum aidilfitri lg ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 9-2-2020 09:09 PM

Geng ni kalau buat fitnah memang mati2 orang percaya. Dia je suci

You kena belajar jadi pemberani buat aduan/laporan dengan bukti. Kalau dia pukul, mau tau akta apa nak buat aduan balai. Kalau dia fitnah, report majikan/JPA untuk tindakan tatatertib. If dia ulang2 lagi, adukan pada hospital unit psikiatri. Kalau bermukah, report jabatan agama

Kena tau bersabar dan tau control keadaan. Bersabar tu satu kegiatan yang panjang. Sabar datang dengan consequence. Jangan lama sangat teragak2 untuk ambil tindakan mengawal risiko e.g bahaya, fitnah, kerugian peribadi

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
iols confuse ni masalah laki bini ke or masalah collegue?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Partner tak pernah, tapi pernah serumah,berkawan dgn org camni.hoi, tak tahan asik dia je tau segala.buat salah terang2 tak akan mngaku.serik oi aku cabut lari
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
partner tu partner apa ye? kerja?

kalau orang tu takde apa2 kepentingan ataupun jenis yg takde pun takpe, maka jauhkan la diri... kalau rasa2 nak sound tu sound je sbb kadang tu ada jugak orang yg tak sedar yg diorang ada perangai macam tu, kot la kalau ditegur dia nak/boleh berubah... tapi kalau dia aware ataupun sengaja dgn niat, maka tinggalkan je la dia

kalau partner kerja, cakap dgn boss nak mintak tukar partner lain

jangan biarkan diri sendiri terseksa dalam hubungan toksik.... tak kira la hati dia baik ke, terhutang budi ke, in the end yg boleh selamatkan diri ko adalah ko sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 10:06 PM | Show all posts
bagi makan corona virus je dik
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Partner akak camni
Bukan dia je.. mak dia pun camni.. kak ipar dia pun camni ... Abang dia pun camni.. mak sedara sepupu sepapat pun cemgini
Jangkit pulak kat anak dara meols
Kdg Allah bayar cash.. dah tak mampu nak doa baik2 sebab selalu teraniaya
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2020 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Don't take it personal. Tu jer
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2020 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Maksud narcissist apabila diterjemahkan kepada bahasa Melayu ialah seseorang yang suka diri sendiri.

Sebenarnya tak salah untuk kita suka diri sendiri kerana itu memperlihatkan kita bertanggungjawab pada diri.

Tetapi ia kelihatan salah apabila begitu ekstrem menyukai diri sendiri hingga ia dikaitkan dengan masalah psikologi seseorang iaitu Narrcissist Personality Disorder.

Seseorang itu dikatakan narcissist apabila terlalu hidup di dalam lingkungan diri sendiri dan kurang bersosial dengan orang lain.

Ini boleh terjadi kepada mereka yang sering terluka perasaan atau rasa dipergunakan oleh orang lain.

Hasilnya, dia membawa diri dengan pengasingan dari masyarakat akibat trauma-trauma seperti itu kerana merasakan dirinya lebih baik berbanding orang lain.

Anda Narcissist Di Facebook apabila anda.....
~Mempunyai ramai rakan di Facebook, terutama yang tidak dikenali
~Tidak berfikir dua kali sebelum menerima friend request dari orang yang tidak dikenali
~Terlalu kerap memuatnaik status di Facebook
~Suka tulis komen, dan bilangannya terlalu banyak di wall post orang lain
~Selalu tukar gambar profil
~Selalu memeriksa bilangan likes dan komen di status sendiri
~And is more likely to use first-person pronouns such as I and me on Facebook

Berdasarkan kajian Facebook: Self-Promotional and Anti-Social Behavior yang telah dilakukan oleh Chris Carpenter di Western Illinois University, didapati semakin banyak seseorang melakukan engagement di Facebook, semakin tinggi potensi dirinya sebagai seorang narcissist.

Puncanya hanya satu iaitu mahu menjadi daya tarikan kepada orang lain, mahu orang menyedari kehadirannya di alam maya dan lebih penting, seseorang yang menyukai dirinya sendiri secara terlampau ini akan menggunakan Facebook untuk menampilkan dirinya yang sempurna dan bagus-bagus sahaja.

Sekiranya ada orang yang komen negatif tentang dirinya atau tidak sependapat, dia akan mengeluarkan kata-kata jahat/negatif dan mencari kesalahan orang tersebut.
Baginya, Im always right! dan Im good at everything!.

Oleh itu, narcissist ini akan sentiasa memantau penampilan dan cara pembawakan diri mereka di alam maya dengan menonjolkan diri dan kehidupan mereka yang akan dikagumi oleh semua orang di Facebook.

Mahu rakan-rakan cemburu dengan kehidupan anda?

Tampilkan status-status berserta gambar anda yang sedang bergembira di majlis grand atau berada bersama orang ternama atau terkenal?

Mahu rakan-rakan tahu anda berjaya dalam kehidupan ini?

Tampilkan rumah, kereta, pakaian berjenama dan gadget terbaru di Facebook

Mahu rakan-rakan merasai kasih sayang yang melimpah ruah di dalam kehidupan anda?

Tampilkan status dan gambar anda bersama orang tersayang dengan aksi loving

Jika tiada semua itu, narcissist akan mereka-reka cerita seakan-akan ianya benar!

Sekiranya tidak mendapat sebarang like/komen, mereka akan rasa tidak senang hati.

Di dunia realiti, narcissist ini kurang mendapat perhatian dan rasa rendah diri.

Maka mereka dahagakan perhatian dan mahu membuatkan diri mereka ini penting bagi orang lain.

Semasa anda membaca artikel ini, pasti hati anda tertanya-tanya:

Narcissist kah aku?.

Jangan risau sekiranya anda bukanlah seseorang yang low-esteem atau memiliki kehidupan realiti yang sememangnya aktif dan sosial.

Kadang-kadang update status yang gah atau berkongsi kegembiraan apabila terima penghargaan atau dapat memiliki sesuatu yang diidam-idamkan selama ini adalah tidak salah.

Ia jadi salah apabila itu semua terlalu kerap walaupun ianya benar, fake dan gambar photoshop!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2020 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
yonq replied at 9-2-2020 10:06 PM
partner tu partner apa ye? kerja?

kalau orang tu takde apa2 kepentingan ataupun jenis yg takde pu ...

Laki aku & my sister. My sister tu aku ignore je sbb bukan dok serumah. Dah bertahun kawin baru semlm aku terfikir laki aku ni probably narc. Small incident je semlm, obviously his mistake la, on the road. Tp dia tetap tak nampak salah dia, as always. My goddd
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2020 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 9-2-2020 09:08 PM
Geng ni kalau buat fitnah memang mati2 orang percaya. Dia je suci

You kena belajar jadi pemberani ...

Laki aku la kim.k. Benda kecik2 aku ignore jela tp semlm aku mcm annoyed gila like ko ni mmg tak pernah rasa bersalah ke gitu... Small incident je semlm tp buat aku terfikir mungkin laki aku ni narc. Pastu flashback balik la bertahun punya pergaduhan and it all make sense now. Mmg dia tak nampak dia salah walaupun salah dia tu obvious.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2020 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 9-2-2020 09:04 PM
ok i mintak maap ok atas salah silap i
iols mintak maaf..bukan ape selama ni iols terpengaruh dgn e ...

Ko mintak maap mcm ni kompem ko bukan narcissist. Ko tahap buas2 je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2020 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
namr replied at 9-2-2020 09:54 PM
Partner tak pernah, tapi pernah serumah,berkawan dgn org camni.hoi, tak tahan asik dia je tau segala ...

Delusional ke depa ni eh? Ke dia tau dia salah tapi dia ego tak mengaku salah. Agak2 buat dosa depa rasa berdosa tak eh? Hadoii
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2020 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 9-2-2020 10:06 PM
bagi makan corona virus je dik

Kejamnya kaka... hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2020 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
VespaSilbe replied at 9-2-2020 10:22 PM
Partner akak camni
Bukan dia je.. mak dia pun camni.. kak ipar dia pun camni ... Abang dia pun camn ...

Anak meols pun jadi gitu. Kita marah dia, dia boleh terima. Tp nak suruh minta maaf, punya la sampai menggigil2 badan dia mmg jenis tak boleh mintak maaf & admit his mistake walaupun mmg la dia tu baik tapi kadang buat silap meols ajar la juga utk say sorry kan. Dah jadi penyakit keturunan pulak. Double pening.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2020 09:16 AM | Show all posts
jns manusia yg plg aku x suka
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2020 09:26 AM | Show all posts
julielapadite replied at 10-2-2020 09:04 AM
Laki aku & my sister. My sister tu aku ignore je sbb bukan dok serumah. Dah bertahun kawin baru se ...

He got a big ego sis!
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2020 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
julielapadite replied at 10-2-2020 09:12 AM
Anak meols pun jadi gitu. Kita marah dia, dia boleh terima. Tp nak suruh minta maaf, punya la samp ...

Yes sisthur.. Kita dulu buat jahat ada gak le hati rasa bersalah kan
Nanges2 mintak maaf
Ni wat salah dah le tak ngaku nak say sorry pun tak de
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2020 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
julielapadite replied at 10-2-2020 09:07 AM
Laki aku la kim.k. Benda kecik2 aku ignore jela tp semlm aku mcm annoyed gila like ko ni mmg tak p ...

Iols paham apa u rasa
Kdg benda simple je boleh jadi perang besar

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082223s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list