Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4861
View
100
Reply

[Tempatan] Menjelang Perang Besar - Sinar Harian

[Copy link]

Author: tobby    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-2-2020 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Menjelang Perang Besar

AWANG dengar begitulah, menjelang bulan Mei ini akan berlaku perang besar di negara kita. Kata yang empunya cerita, ia melibatkan Tun Perdana Menteri dengan Tuk Seri Anwar Ibrahim. Khabarnya kem Tuk Seri Anwar dah siap sedia nak isytihar perang ke atas Tun Perdana Menteri. Berundur atau kami akan buat sesuatu, begitulah lebih kurang.

Awang dengar masing-masing dah bersiap sedia. Dah ada kiraan berapa ahli Parlimen yang akan sokong Tun Perdana Menteri dan yang sokong kem Tuk Seri Anwar. Khabarnya dua kem itu ialah Pakatan Nasional yang sokong Tun Perdana Menteri dan Pakatan Harapan yang sokong Tuk Seri Anwar.

Bukan rahsia lagi bahawa kerja melobi ahli-ahli Parlimen dah lama berjalan. Tuk Seri Hishammuddin Hussein bekerja di belakang tabir untuk dapatkan sokongan orang UMNO. Pas pula memang tak mahu ada undi tak percaya atau perubahan pimpinan sebelum pilihan raya umum akan datang.

Sehari dua dulu khabarnya kem yang sokong Tun Perdana Menteri ada 121 orang dan yang sokong Tuk Seri Anwar 101 orang. Khabarnya semua 42 ahli Parlimen DAP sokong Tuk Seri Anwar. Mereka tahu Tun Perdana Menteri tak selesa dengan DAP dalam pakatan sekarang. Macam jadi liabliti saja.



Parti Gabungan Sarawak (GPS) mulanya hampir sepakat sokong Tun Perdana Menteri tapi dalam mesyuarat majlis tertingginya pada malam Khamis lepas, ketua gabungan itu, Datuk Patinggi Abang Johari yang juga Ketua Menteri Sarawak kata, mereka tak sokong mana-mana pihak. Mereka akan bergerak sendiri dan jadi pemerhati.

Nampaknya sekurang-kurangnya seramai 16 ahli Parlimen GPS (daripada 18 semuanya) tak bersama Pakatan Nasional Tun Perdana Menteri. Kem Tuk Seri Anwar tambah 16 lagi, jadi 117. Kem Tun Perdana Menteri tinggal 105.

Inikah kerja orang politik?

Awang cuma sedih sikit, belum pun habis demam PRU14, kita dok bertelagah lagi. Kali ini nak rebut pula tempat nombor satu. Awang dah jangka hal ini akan berlaku. Selagi Tun Perdana Menteri tak buat pengumuman bila beliau berundur, selagi itulah politik kita tak stabil.

Memang Tun Perdana Menteri kata dia nak berundur dan serah pada Tuk Seri Anwar tapi cakap itu banyak makna berlapis. Tak jelas. Oleh sebab itu, Tuk Seri Anwar rasa gelisah. Dia pun makin tua. Nak juga pegang jawatan PM.

Lagi pun rakyat dah tak senang dengan kerajaan PH. Janji macam-macam tapi tak ditunaikan. Ekonomi makin teruk. Harga barang tak turun. Pekerja banyak kena buang. Kes wabak koronavirus akan jejaskan ekonomi kita yang memang dah teruk.



Dari segi politik pula, kerajaan PH pimpinan Tun Perdana Menteri macam dah hilang kepercayaan rakyat. Lima kali dah kalah pada pilihan raya kecil. Tuk Seri Nuar pandai gunakan rasa tak puas hati rakyat untuk tujuan itu.

Oleh sebab itu dia sasarkan ahli Parlimen. Ahli Parlimen didesak oleh pengundi. Mereka mahu kehidupan yang lebih baik di bawah PH. Bila tak ada tanda perubahan, mereka mahukan perubahan.

Awang cuma nak ingatkan orang politik, buatlah kerja untuk rakyat. Baiki hidup rakyat. Kalau asyik nak berkonspirasi dan jatuh menjatuh satu sama lain, bila nasib kami di bawah ini nak dibela?


KOLUMNIS, SINAR HARIAN



FB_IMG_1581216850935.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 11:32 AM | Show all posts
bang non xkan menang...ingat tun sebarang ke
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Bubarkan la parlimen.. Bak kami ngundi semula
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Ala.. 10 Mei 2020 tok aku jaga kena follow up.. Tak sempat la aku nak membawang.. Huhu
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini madeyyyyyy laaaaaa.... 20thn dlm penjara pun tak blajar ape2 ke..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Pilihanraya Umum Malaysia ke15 pada june 2020
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
harap sangat PRU 15 terjadi . aku nak tebus kesilapan undi PH dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 12:47 PM | Show all posts
bola pun kalo ko nak score gol ko kena attack.ko kena move forward lah maksudnya.jauh di sudut hati sebenarnya aku harap sgt umngok terima je offer firaun tua tu.baru ada akal.ini bertahan...bertahan ...bertahan .mcm celaka je acah2 perang besar bagai.drama!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
xpdckelate replied at 9-2-2020 11:32 AM
bang non xkan menang...ingat tun sebarang ke

tun dah standby hancurkan muafakat nasional

pas standy undi percaya, nanti ade grup dlm umno .. tgk skrg zahid komedi mabuk tu.. dgn lokman kena pecat.. mmg sampai hujung nyawa atuk tua tu pecahbelahkan melayu

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
siap buat countdown, seriously?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Bangsat ni nak.dijadikan perdana menteri
Otak kat jubor hmmmmm
Elok2 tanah melayu esok jadi tanah china sekere
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Bangsat ni nak.dijadikan perdana menteri
Otak kat jubor hmmmmm
Elok2 tanah melayu esok jadi tanah china sekere
1581224826056.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
perang besar= Putrajaya
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
makin jahanam tanah melayu ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2020 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
semoga DSAI berjaya dgn jayanya
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Anuar ni nak gali lubang kubur sendiri ke mess up dgn ton...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 9-2-2020 01:15 PM
semoga DSAI berjaya dgn jayanya

bubar parlimen awal la haha
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
alesandra replied at 9-2-2020 12:47 PM
bola pun kalo ko nak score gol ko kena attack.ko kena move forward lah maksudnya.jauh di sudut hati  ...

Terima bersekutu dengan mahafiraun untuk apa?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Isteri jadi tpm pun tak cukup. Aku tak paham apa tamak sangat nak jadi pm
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 9-2-2020 01:31 PM
bubar parlimen awal la haha

Doh drama 3.0..bamboo river..i'm coming ke gane ? Politik makan keliling..rakyat kena game tak habis2...#sayatakmasukcampur
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089792s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list