Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1524
View
41
Reply

BUAT MAKANAN KERING

[Copy link]

Author: KIM.K    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 9-2-2020 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 9-2-2020 09:25 AM
Oh Sarah awal dah bagi info dry fruits. Semalam sy search lepas sis share video ni

Salai pun boleh buat makanan tahan lama..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 9-2-2020 12:36 AM
Iols ckp kat anak2 iols..korang abis skolah mak hantar belajar pertanian.....Paling2 ada kebun kal ...

setuju! unless kalau zombie apocalypse yg tanah pun terjejas, itu payah jugak (mungkin boleh jadi kalau bio weapon dalam bentuk missile/bomb)

selain drpd tu, belajar jugak basic knowledge pasal survival... contoh boleh tengok youtube ni - https://www.youtube.com/channel/UCAL3JXZSzSm8AlZyD3nQdBA

n aku tak segan nak ngaku yg aku tgh kumpul barang2 untuk my "survival bag".... "just in case"

banyak sangat main game zombie ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 9-2-2020 01:33 AM
Sumpahang ikang asdang?

wait, what, who?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
wah smpi habis iols tgk vid ikan masin ni.. gemok2 ikannya.. tak penah tgk ikan masin mcm tu lg.. kalau yg kurus2 tggal tulang tu ikan kering eh.. apa beza ye? tp kalau tgh kuarantin hari2 mkn ikan masin mau kena darah tinggi ye dak?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 9-2-2020 09:17 AM
Makanan kisar serbuk tu iols pun terfikir. Tak sempat tuai serai belakang rumah zombie dah tokak o ...

dehydrated pun ok.... mana2 yg sesuai & yg aku fikir macam senang nak simpan, senang nak bawak, & paling kurang risiko utk rosak la kot... teringat dulu2 ada mak sedara kisar ikan bilis goreng buat serbuk makan dengan bubur nasi, masyukkkkk!
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by bintangct at 9-2-2020 10:11 AM
KIM.K replied at 9-2-2020 09:23 AM
Ada banyak tutorial. Sis search 'dried fruits' kat youtube. Ramai ajar pakai oven. Tak ramai o ...


mak oiii 6 to 8 hrs  nak kena ovenkan.. agak2 bil letrik naik tak? oven kecik2 tu boleh ke tahan pasang berjam2.. masalah gak ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2020 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
yonq replied at 9-2-2020 10:01 AM
dehydrated pun ok.... mana2 yg sesuai & yg aku fikir macam senang nak simpan, senang nak bawak, &  ...

Sedap tu. Kazen iols pun buat serunding bilis
Iols teringin nak buat chicken floss sis
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 9-2-2020 10:10 AM
Sedap tu. Kazen iols pun buat serunding bilis
Iols teringin nak buat chicken floss sis

serunding pun ok

ataupun simpan je belalang goreng banyak2.... PROTEIN tu

kerepek jangan simpan, nanti kembung perut kalau makan
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
good read/info, maybe - https://thepreppingguide.com/foods-with-longest-shelf-life/
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
yonq replied at 9-2-2020 09:57 AM
setuju! unless kalau zombie apocalypse yg tanah pun terjejas, itu payah jugak (mungkin boleh jadi  ...

Hahaha.. Ada geng rupanya aku ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 9-2-2020 12:34 PM
Hahaha.. Ada geng rupanya aku ni

hahahaha halo sarah! 82 babies ke? lagi satu point boleh buat geng n ada sorang my cousin (also 82 babies) juga ada "just-in-case survival bag"

kami tgh usha macamana nak buat water filter guna poncho & tong (utk tadah air hujan)
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
yonq replied at 9-2-2020 12:39 PM
hahahaha halo sarah! 82 babies ke? lagi satu point boleh buat geng  n ada sorang my cousin (a ...

Hahaha.. Betul tahun 82..skrg tgh dok cari layout utk rain collector dan water filter.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 9-2-2020 12:40 PM
Hahaha.. Betul tahun 82..skrg tgh dok cari layout utk rain collector dan water filter.

bahahahaha sep 2x utk 82 & water filter

dah berbulan jugak ni fikir macamana nak buat yg portable & kukuh, & of course - yg muat utk disumbat dalam beg

sbb kalau tak makan tu boleh tahan lagi kot... tapi bab air (bersih) penting oooo... stay hydrated adalah penting.... takmoh la diri sendiri jadi ikan masin atau dried mango
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sarah82 at 9-2-2020 12:51 PM
yonq replied at 9-2-2020 12:46 PM
bahahahaha sep 2x utk 82 & water filter

dah berbulan jugak ni fikir macamana nak buat yg  ...


Tgk kat utube geng survival.. Ramai bg komen positif produk ni

Screenshot_20200208_224407_com.shopee.my.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 9-2-2020 12:50 PM
Tgk kat utube geng survival.. Ramai bg komen positif produk ni

tahan sampai 5 years or 4000 litres, not bad (itupun kalau nasib baik tak dimakan zombie sebelum straw tu expired)

tapi kalau plan utk memasak, mungkin kena tadah jugak ayor hujan kot... macam yg ni sesuai utk minum direct

thanks utk perkongsian, rasanya dah pernah usha yg ni dulu, tapi entah kenapa tak beli... mungkin boleh dipertimbangkan utk alternatif
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
yonq replied at 9-2-2020 12:59 PM
tahan sampai 5 years or 4000 litres, not bad (itupun kalau nasib baik tak dimakan zombie sebelum s ...

Ada yg boleh direct utk simpan dalam bekas air..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni psl kes coronaviruskan? Hehe..
Rajinnye u all, manja x brape lebih pd conveniece so stok sardin & baked bean dlm tin je..buah dlm tin blum beli lg..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
yonq replied at 9-2-2020 09:57 AM
setuju! unless kalau zombie apocalypse yg tanah pun terjejas, itu payah jugak (mungkin boleh jadi  ...

Ada pakcik tu quite religious la..beb minggu lepas dia ckp kt hasben mcm dia nak buat persiapan apocalypse ni...like simpan makanan...aku kata kt hasben dlm suasana skang tak pelik...tuptupmorg singapore dulu yg bergegas beli stok...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2020 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 9-2-2020 04:01 PM
Ada pakcik tu quite religious la..beb minggu lepas dia ckp kt hasben mcm dia nak buat persiapan ap ...

bukan je sbb kemungkinan wabak penyakit, tapi elok simpan jugak untuk faktor lain, macam darurat ke, peperangan ke (mintak jauh); atau apa2 bencana alam jugak.... ni dah nak akhir zaman, maybe akan jadi banyak perubahan cuaca ataupun bencana macam banjir, gempa bumi, atau ribut taufan ke

bukan la paranoid, tapi beringat... mana la tau, "just in case"

bagus jugak kalau ajar anak2 camana nak uruskan diri sendiri, kalau la terjadi apa2.... ni kalau zombie datang menyerang rasanya bibik dah cabut lari dulu
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2020 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
oh best ni... nk tau jgk
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list