Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
808
View
26
Reply

Beli rumah letak 2 nama dalam S&P

[Copy link]

Author: warnida    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-2-2020 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum, saya dan tunang nak beli rumah sebelum kami berkahwin. Ada persoalan yang bermain kat fikiran saya sekarang

1. Boleh kah kami letak kan 2 nama dalam geran rumah(S&P)(walaupun kami belum berkahwin) dan loan hanya guna 1 nama sahaja. Ini kerana saya juga akan membayar separuh dari bulanan rumah tersebut
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
sama kes ni.nak tau gak
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 07:53 PM | Show all posts
nikah je kt golok dik, lepas tu submit loan settle
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Hr tu ade tnya lawyer katanya mak bapak adik bradik suami isteri blh la..means yg ade ikatan..kalo blm kawen xblh rasenye..kawen la dlu bru buat.. tp kalo mampu beli la sebijik sorg
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau mampu letak 1 nama, letak je satu nama..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Better letak 1 nama, susah rumah 2 nama, dah kahwin pun boleh gaduh apatah lagi belum
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Waalaikumsalam wbt.

Nikah la dulu dik baru beli hartanah. Klu jodoh x panjang, mudah nk lupus hartanah. Ok? Sekian terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 09:41 PM | Show all posts
tak boleh

so kena kawen dulu

even dah kawen pun tak di galak kan utk share

coz kita tak taw jodoh smpai mane

perkahwinan akhir2 zaman ni jgk

satu perjudian mcm biz

untung sabut timbul untung batu tenggelam
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 09:50 PM | Show all posts
nti kalau bercerai mcm mana?
kadar perceraian sgt tinggi...dan anda mungkin bakalan calon calon cerai di masa hadapan
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Takyah la dik. Klau kawin pun dinasihatkan takyah la letak dua nama.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh sangat..

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo loan bank pakai nama sorg je meaning mmg lepas la utk satu nama. S&P utk rumah boleh je letak 2 nama sb nak secure nama wife. Kalo jd apa2 rumah tu dh jd harta sepencarian korg laki bini. Lgpon awk kata awk nak kena tlg byr juga kan. Tp time tunang ni jgn beli apa2 lg la better sewa dulu
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
saya rasa boleh loan satu nama. tapi kalau apply loan dua nama yg tiada hubungan kekeluargaan yang tak leh. sale and purchase agreement takde masalah nak letak nama sapa dan banyak mana pon.

pergi lah tanya bank..better.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh je takde hal pun wlaupun belum kawen..tapi to be honest aku da 3x buat kes jual rumah sebab kapel @ tunang putus ni..ade smpai kena gi terengganu smata2 nk cari ex tunang tu nk mnta dia sain borang 14A sbab dia xnak bgi kerjasama..sabor je la
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
TT kena pkir masak2..letak 2nama kat geran meaning dat impliedly sorang ada hak 1/2 share wlaupun TT sorang yg membayarnye..in case kalu ade pape berlaku (putus b4 kawen), yg sorang lagi tu berhak nak tuntut 1/2 share dia sbb nama dia ade dlm geran wlaupun dia xbyar loan tapi dia msih ade hak sbb dia pemegang 1/2 bhgian..klu btul nk bli rumah skang, better guna nama TT sorang je sbagai pembeli & peminjam..kot r TT ade cash lebih nak setel loan awal, pas buat discharge bank TT buat la pindahmilik balasan kasih sayang bagi half share kt pasangan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Beraninya beli rumah tapi tak kahwin lagi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2020 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 8-2-2020 07:53 PM
nikah je kt golok dik, lepas tu submit loan settle

Uisyyy...nikah kat golok...tidak sama sekali
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2020 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 8-2-2020 07:56 PM
Hr tu ade tnya lawyer katanya mak bapak adik bradik suami isteri blh la..means yg ade ikatan..kalo b ...

I see....okay awk...tu la kalau boleh nak beli sorang sebijik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2020 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
doubleA replied at 8-2-2020 08:16 PM
Better letak 1 nama, susah rumah 2 nama, dah kahwin pun boleh gaduh apatah lagi belum

Betul jugak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2020 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85 replied at 8-2-2020 08:51 PM
Waalaikumsalam wbt.

Nikah la dulu dik baru beli hartanah. Klu jodoh x panjang, mudah nk lupus har ...

Wslm, okay..sedihnya la jodoh tak panjang
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090529s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list