Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
368
View
13
Reply

Hukum mengambil gambar semasa menunaikan Umrah?

[Copy link]

Author: satriamisae       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-2-2020 09:57 AM | Show all posts |Read mode
Salam pagi member - member sekalian,

Aku baru - baru ni tertarik pulak dgn topik pelaksanaan umrah, pasal ade topik hangat haritu pasal umrah tapi taknak la cakap pasal tu. Tgk orang buat umrah pon rase happy weh, apa lagi kalau pergi. Tapi tertanya jugak aku, boleh ke amik gambar time buat umrah tuu? Lagi satu kalau mak pak pergi umrah, macam mana kalau tersesat? Ade ejen yg jaga ke kat sana?


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2020 11:40 AM | Show all posts
Hukumnya harus..

Selagi tidak menganggu para2 Jemaah lain.. ketika melakukan tawaf atau sebagainya..
dan niat sebagai kenang- kenangan dan berkongsi pada saudara mara/rakan-rakan..

Hukum berukar jadi haram, sekiranya timbul utk riak atau menunjuk2..

Sepanjang sy pergi umrah sblm ni..biasenye utk pertama kali di masjidil haram,mutawif akan terangkan dan tunjuk jalan laluan pada Jemaah.. pintu yg terdekat, utk senang.. nak ulang alik dr hotel ke masjidil haram.. dan di nasihatkan pergi secara berkumpulan... utk ziarah2 yg lain..
mmg mutawif sentiasa ada..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2020 04:09 PM | Show all posts
Noraniza_Iblis replied at 7-2-2020 11:40 AM
Hukumnya harus..

Selagi tidak menganggu para2 Jemaah lain.. ketika melakukan tawaf atau sebagainy ...

Oh gitu, sbb mmg seronok tgk gmbr org buat umrah, tpi takut bila post kat socmed nanti jadi riak pulak org kata.

Hopefully kalau sesat pon kita pandai cari jalan balik. Hehe. Sbb ada plan nak pergi sana.


Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2020 04:28 PM | Show all posts
satriamisae replied at 7-2-2020 04:09 PM
Oh gitu, sbb mmg seronok tgk gmbr org buat umrah, tpi takut bila post kat socmed nanti jadi riak p ...

risiko utk sesat tu mmg ade..
sbb masjidil haram tu.. ade byk pintu.. tp dgn bantuan/arahan mutawif..
mmg takkan sesat la.. yg penting jgn buat2 pandai..
kalau hotel sekitar masjidil haram..mcm Sfwah,Hilton ke..
mmg senang la nk jmpe..
tp kalau yg jauh dlm 200m ke 300m tu..
biasenye..ade disediakn bas..sbb jauh..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 04:31 PM | Show all posts
satriamisae replied at 7-2-2020 04:09 PM
Oh gitu, sbb mmg seronok tgk gmbr org buat umrah, tpi takut bila post kat socmed nanti jadi riak p ...

itu pentingnya phone dekat sana kalau sesat boleh calling calling

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 04:34 PM | Show all posts
Noraniza_Iblis replied at 7-2-2020 11:40 AM
Hukumnya harus..

Selagi tidak menganggu para2 Jemaah lain.. ketika melakukan tawaf atau sebagainy ...

kalau macam sajat tu dah jadi menunjuk nunjuk la kan...dahla berpakaian wanita sedangkan lelaki
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
waciko replied at 11-2-2020 04:31 PM
itu pentingnya phone dekat sana kalau sesat boleh calling calling

Tu pasal phone kena siap siap tukar sim senang boleh guna

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
waciko replied at 11-2-2020 04:34 PM
kalau macam sajat tu dah jadi menunjuk nunjuk la kan...dahla berpakaian wanita sedangkan lelaki

Sajat tu taktahu nak cakap apa dah. Sedih tengok dia
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by waciko at 18-2-2020 05:55 PM
milolatina replied at 12-2-2020 04:29 PM
Tu pasal phone kena siap siap tukar sim senang boleh guna

Yg line laju kat sana celcom, nak best pakai plan celcom umrah tu.. tak penah drop dr 4g pastu coverage kat mana - mana pun ada laa.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2020 11:45 PM | Show all posts
waciko replied at 13-2-2020 02:07 PM
Pakai celcom umrah best gila line 4g

tengokla celcom dekat malaysia kan line laju, bukan macam telco lain
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 06:28 PM | Show all posts
milolatina replied at 12-2-2020 04:29 PM
Tu pasal phone kena siap siap tukar sim senang boleh guna

Kat luar boleh guna jugak tapi mahal laa caj nye.

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2020 06:29 PM | Show all posts
ladygoosebump replied at 13-2-2020 11:45 PM
tengokla celcom dekat malaysia kan line laju, bukan macam telco lain

Emmm ye ke? Boleh laaa, sama je semua line, ada tempat ok ade tempat tak ok. Pakai wifi je klu kat umah cukup.

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
ladygoosebump replied at 13-2-2020 11:45 PM
tengokla celcom dekat malaysia kan line laju, bukan macam telco lain

Ye ada kawan pakai digi dekat mekah line slow terukk. Nak load gambar pun tak boleh
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2020 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by milolatina at 18-2-2020 06:02 PM
tgoku replied at 14-2-2020 06:29 PM
Emmm ye ke? Boleh laaa, sama je semua line, ada tempat ok ade tempat tak ok. Pakai wifi je klu kat ...

Celcom coverage luas la nak compare dengan telco lain. Telco lain klu ade coverage pun harge mahal weh, berbaloi la dpt RM68 utk 2 minggu, nak roaming hari -  hari boleh kalau kaya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090431s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list