Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
895
View
24
Reply

[Pelbagai] dilema gaji rendah environment ok dan gaji tinggi environment xbrapa ok

[Copy link]

Author: Alyazahra    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-1-2020 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
hi all..sja nk minta pendapat..I tgh dlm dilema samada nk resign from my current employment atau x..

the main reason nk resign sebb I rasa gji I skang x setimpal lgsg dgn years of experience I dan my capability.company I big company, tp gaji memg pressed down hbs.bolh perabis duit ambil staff bru wpun xde keperluan (amik sebb kabel) n hbskn kat annual dinner company berpuluh / beratus ribu, but yet, gji staff dh few years xde increament. the good thing is, environment department I ( not the whole company) sgt bgs..bos so far tolerate dgn staff bwhn die, ek ckit sana sni tu biasala, staff pun hormat kt wpun I muda dr diorg. staff jns xsuka nk dragged sgt bad issue bhari2, sehari drama ckup, besok move on..tp tula..xdela indah sgt, sebb bos x brapa nk appreciate pun I ni..i rasa cm susah nk develop ..smpai bla nk thn..ntahla, tp I kja sebb nk cari duit..I tau stakt mna kebolhn I ( xdela bgs sgt, tp I pun bukn kategori trok kja)

tp yg buat I dok fikir2 lgi nk berenti is I keep.on fikir, klau dpt company offer gji tgi, tp environmnt x bgs, susah cuti, xde toleransi etc, mcm mna??nk2 jns pkerjaan I ni kna monopoli olh org cina..

I tau slagi x cuba, kt xtau..hurmm..ntahla..I dlm dilema sebb end of dec last year, I memg dh nekad nk resign, tp tetba dua 3 plak..dh brapa kli jd mcm no..nk kata I hepi kt tempt kja skang, xjugak..

so pndgn u guys mcm mna?  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2020 10:47 AM | Show all posts
pada pendapat i, if you dah mula berfikir-fikir pasal kerjaya u kat sana, then its time..
mula la job hunt masa u masih berpeluang ni..
jangan tangguh-tangguh coz one day bila umur meningkat peluang u nak jump ke company lain jadi terhad..
tak usah difikir sangat kerja company baru environment tak best ke apa..
yang penting, kalau u pandai bawa diri sure u boleh suaikan diri kat mana-mana..
kalau u nak gaji setimpal dengan kelayakan dan pengalaman, pergi je..
kalau u nak selesa tapi gaji dan pengalaman tahap tu, stay..
but percaya lah, kalau u stay, one day u akan rasa menyesal..
macam i



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2020 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 31-1-2020 10:47 AM
pada pendapat i, if you dah mula berfikir-fikir pasal kerjaya u kat sana, then its time..
mula la j ...

huwahhh..serius ke? boleh crita x knapa u myesal?
I ni jns mls nk amik pot pasal org..org usik I, bru I naik hntu..I buat kja I jer, jnji deliver the best..cuma tula, kt dh brank pinak ni, akn ade time ank sakit, kt sakit..tu yg hrp sgt jumpe company yg bolh fhm..so far, bnda2 gni la yg buat I berat hati..tp gaji tu xsetimpal..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2020 11:28 AM | Show all posts
aku lebih pentingkan environment kerja. lagi2 macma kau kata, dah beranak pinak.

boss ok, colleague ok, kau buat kerja pun tenang. walau gaji sikit.

selalu org cakap, biar tak kaya tapi bahagia...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2020 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 31-1-2020 11:28 AM
aku lebih pentingkan environment kerja. lagi2 macma kau kata, dah beranak pinak.

boss ok, colleag ...

I tau...actually, my work overload..tu yg buat rasa x setimpal..n kalau compny I kecik je n xbuang duit ke pkara xbfaedah, I might be stay sna kot..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2020 11:56 AM | Show all posts
Alyazahra replied at 31-1-2020 11:17 AM
huwahhh..serius ke? boleh crita x knapa u myesal?
I ni jns mls nk amik pot pasal org..org usik I ...

i menyesal sebab masa muda tak berani nak keluar dari kepompong selesa..
memang kerja kat company sekarang gaji banyak cuti apply anytime masuk lambat janji kerja siap je..
memang selesa la tapi perkembangan kerjaya tu tak ada..
sampai satu masa i jadi bosan sebab hadap benda yang sama..
jadi tepu rasa malas nak gi kerja..
tu yang lead ke masalah masuk lambat ikut suka hati mak nenek i..
so disiplin diri memang out..
now dah terlambat i nak cari company baru untuk perkembangan kerjaya..
sebab faktor gaji and umur..
i know perempuan kalau kerjaya mesti dibataskan oleh masalah anak..
but dalam dunia ni bukan kita je ada anak sampai takut masalah itu ini..
kalau company tak nak masalah staff beranak anak itu ini, dari awal dorang akan amik pekerja bujang and takkan select untuk interview u pun..
so tak perlu takutkan or beratkan diri u dengan masalah anak..
kalau u jump company lain, automatic u akan suaikan masalah anak dengan kerja u..
like bergilir dengan suami untuk cuti ke apa..
and trust me, zaman ni duit adalah penting..
nak besarkan anak pun perlu duit yang banyak..
unless kalau u satu family zuhud macam ss, then gaji memang tak penting..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2020 03:31 PM | Show all posts
tah la TT, aku pun sama cm ko tahun lepas nekad nak benti siap tender surat resign last2 aku xbenti2 pun..bila da kawen da ade anak plus da ade list of hutang ni terasa cm payah nak benti unlike b4 kawen selamber je aku keja benti keja benti kalu xtahan ngan ofis tu..

benda2 cmni better ko mnta pendapat family especially pasangan..kadang dorang punya advise lagi bernas walaupun benda simple je sebab kita skang ni tgah konfius nak buat keputusan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2020 05:01 PM | Show all posts
I pon ada pengalaman macam u. Company pertama i kerja environment sangat lah ok. benefit pon banyak juga, bos ok. Senang cerita work life balance dia baguslah. Tapi serius memang takde career development. Mula mula i ok. I pikir malas lah nak carik lain. Walau kerja tu lari bidang dari apa yang i belajar. Tiba sampai satu tahap i bosan. Buat kerja rutin. Pastu tak mencabar ketajaman akal fikiran. I bosan gila masa tu. Bila bosan macam asik buat salah je. Tapi hal kecik lah. I terpikir, i tak boleh terus macam tu. I cuba keluar dari zon selesa tu. I kena keluar. Dalam beberapa bulan cuba jaya hantar resume akhirnya ada jugak company lain nak amik i kerja. Sebelum terima tu i berbelah bagi juga. Company tak well known pon, environment kerja pon tak tahu macam mana. Tapi i nekad. Tawakkal dan positif je. Alhamdulillah.Kat company tu lah i belajar macam macam. Walau benefit tak banyak, nak cuti susah, tapi i suka sangat dengan kerja yang buat. Start from that baru lah career development i macam warna warni sikit. Takde lah i stuck dengan apa yang buat dulu.

Buat TT, doa dan tawakal banyak2. Fikir positive. Insyaallah nanti yang datang semua baik baik saja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2020 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 31-1-2020 11:56 AM
i menyesal sebab masa muda tak berani nak keluar dari kepompong selesa..
memang kerja kat company ...

x zuhud beb..haha ...zamn ni sume perlu duit...tu yg I nk tukr kja..nk merasa gak bli aset atas nma sndiri, byk duit dlm bnk etc..

ill take note ur opinion pretty..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2020 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 31-1-2020 03:31 PM
tah la TT, aku pun sama cm ko tahun lepas nekad nak benti siap tender surat resign last2 aku xbenti2 ...

I dh pernah tender few times, tp boss reject n pujuk..mslh compny besar ni, bos I xde kuasa nk naikkn gji I tanpa psetujuan bos2 yg lain..n bos I ni bukn jns yg fight for staff punya salary walau bgs mna pun ko..tu yg rasa x diappreciate tu

dh bncg dah dgn sume, sume let me decide..huhuhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2020 05:09 PM | Show all posts
I pernah jugak kerja sampai 5 tahun, company nama je gah, nama besar
Tapi gaji staff sikit, malah nak mampos.. sikit nak mampos ye
I keje macam tu multitask.. Iols lah receptionist, iols lah admin, iols lah sales & marketing, sebab semua sibuk nak mencampak kerja.. Tapi still bertahan 6 tahun sebab masa tu bengap sangat dengar orang cakap, kalau ko benti mana nak cari keje, nanti ko tak keje mana nak dapat duit.. Atleast ko keje sini adalah duit untuk belanja ko..

Hello, takde duit belanja pun ye.. dapat gaji seciput tu, bayar itu ini habis macam tu jelah.. Takde pun nak beli apa.. Nak beli lisptick kat shoppe tu siap buat wishlist, kalua ada duit lebih barulah beli kalau tak ko tunggu jelah gaji next month..

Pastu sekarang I dah berhenti dah tempat tu, sebab rasa macam dipergunakan sangat.. keje 6 tahun, gaji tak naik pun 1 sen.. Bonus jgn cakap lah..  Keje banyak, tak setimpal dengan gaji... blah jelah, adalah rezeki tempat lain utk ko.. Percaya je dengan Allah..

Nekad gila masa resign tu, siap orang tu cakap tak menyesal ke resign? Macam mana u ada kerja lain? I cakap je, ye dah ada kerja lain and gaji alhamdulillah lebih beratus-ratus and yang penting takde macam dulu gaji cukup2 makan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2020 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak ni jenis yang takda Comfort zone masa muda2 dolu. Semua akak cuba, take risk, menyesal ada tapi akak gain so many experience. Akak kalau bab risiko, akak live in the present. Contoh, akak penah berhenti keja. Akak rasa job baru tu lebih baik dari current job. Akak tak timbang langsung keburukkan new job. So I resigned, bila start new job. Akak menyesal, yelah.. Job A ngan job B memang tak sama. Akak cuba 3 bulan je. Pastu quit. Cari lain. Tak suka berhenti, cari lain. Org memang la kutuk especially sedara mara belah ayah, cakap kita ni hati tak kental. Bukan tak kental, keje takda feel mcm mana ko nak present celah sisi terbaik ko? Bukan mati pon keluar comfort zone. Comfort zone tp depressed buat apa? Bukan takat tu je, akak penah drop u jugak tau ha.... Sib baik boleh transfer credit time tuh.. Semuanya dari hati ko dek, nak terima risiko ke tak. Kau duduk kat opis lama tu pin ada jg risiko dia. Lagi satu nak keluar dari kelompok kesusahan ni kena  tukar your circle of friends.. Kalau kawan2 jenis otak satu pattern tak ke mana kau dek.. Ko kena keluar and take the risk. Tak mati pon berhenti keje, cari lain. Tapi kalu hati tak kental, ko kena ada plan b lah.. Putus tunang pon akak penah dek.. Hampir masuk icu mak cik kau

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2020 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 31-1-2020 09:09 AM
I pernah jugak kerja sampai 5 tahun, company nama je gah, nama besar
Tapi gaji staff sikit, malah n ...

Satu jek, yang penting jangan jadi biawak. Tukar keje tak kisah, yg penting ada duit sendiri. Bukan duit mak apak.. Ni rokok pun kena minta duit mak.. Makan apak tanggung. Keja takda, jual harta mak apak. Gadai emas mak. Dah takda keje berangan pula nak usik anak dara orang. Ehhh.. Akak tak paham orang yg takut cuba benda baru ni. Paling allergic ngan biawak. Dah lari tajuk dah akak ni. Sorry.. Conclusion: Learn something new everyday.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2020 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by pichee at 2-2-2020 11:29 PM

Klu muda, tukar utk naik gaji je...lps tu, kje cr pengalaman tempat baru, then if x blh bertahan, cari kje lain...

At least, kita dh ada kenaikan gaji basic....semua org pn tahu, klu kita stay kt 1 company, x byk kenaikan unless kita memberi impact kpd company...

X cuba x tau...sblm tu istikarah..moga Allah mengiringi kita...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2020 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 2-2-2020 08:35 PM

Kalau muda bujang boleh lompat kerja utk cari pengalaman dan naik gaji. Kasi resume cantik. Kalau dah tua dah ada rumah famili baik cari kerja dekat2 rumah jah. Aku dulu tukar company setiap 2-3 tahun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2020 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau u dah byk kali pikir psl benda ni, iols rase u mmg ada isu dgn tmpt keje. Kalau u muda dan mampu tukar, dptkan keje dulu, pastu baru benti. Jgn benti pastu harap keje jatuh ke riba. Ni silap sesetengah org, mengharapkan keje jatuh ke riba. You soping keje lain dulu, pi interview apa sume bagai. Lepas dpt apa yg ko nak dari segi gaji apa sumer, baru benti keje.

Sblm u buat cenggitu, u kena pikir apa isu yg u rase kat tmpt keje. Keje dah jadik rutin ke? Keje tak best ke? Keje byk sgt ke? Environment so-so? Gaji sikit utk keje ko yg byk? Tiada bonus? Tiada kenaikan? U kena go thru all possibilities sbb ini la yg ko kena hadapi bila kat tmpt baru.

Apa yg berlaku kalau perkara sama berlaku kat tmpt baru? Pindah tmpt lain pula? Cari keje lain? Pasrah?

Iols lama lagi nak bersara. So iols bkn org terbaik bg nasihat. Tapi iols harap TT pikir plan B, C dan seterusnya sblm tender resignation. TT kena tau apa yg TT mahukan sbb itu la buat TT kekal kat tmpt keje samada baru atopon lama.

Iols doakan yg terbaik utk TT agar jumpa kebahagiaan kat tmpt keje, di mana jua ia berada.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2020 11:26 AM | Show all posts
Kalau ada rezeki tak kemana, in shaa Allah
Lagi satu ada orang cakap ulat dalam batu pun boleh makan, apalagi kita..
Macam tak boleh pakai je ayat tu sekarang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2020 09:20 AM | Show all posts
kerja kau sekarang ada career development tak? ada training x company kasik? ada benda baru x yg ko belajar? kalo ada, ko boleh pertimbang samada nak berenti atau carik keje lain

Pehtu ko kena fikir dengan gaji yg diterima skrg, cukup x utk persaraan ko dan keluarga kelak? kalo x cukup, ko kena cari jalan mcm mana nk kembangkan duit utk masa depan.., samada keje lain atau ko kena buat pelaburan lah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2020 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Kena fikir betul2, buat pros and cons tables baru you boleh nampak berbaloi tak nak resign tapi pada i kalau dah takde hati nak kerja, better resign je la. Tapi pastikan dah secure new job baru resign, lagi2 ekonomi tgh tak tentu sekarang ni. Persaingan sengit sangat. Anyway I doakan semoga dipermudahkan urusan you

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2020 02:14 PM | Show all posts
kdg nk bg pendapat pun xbrp nk bleh sbb x bgtau details.
kalo kite nak tukar2 kerja ni,bkn tgk pada gaji je.tgk pasangan,anak2,status kerja stabil ke x,tanggungan,hutang,etc.

mcm i,mereput lama juga kat company lama sbb environment best gila,bos lex je bagi cuti,wfh kalau anak sakit,benefit power,tapi tu lah xsume yg indah kita dpt.gaji pulak biashe2,increment biashe2.but i still stay cos my spouse stabil n keje jauh.all on me kalau anak xsihat ke ape ke,so flexibility is what im looking for.

for me,kalau nk resign,kene cari yg betul2.biar sepadan ngn pengorbanan u sane sini.jgn main hambik je tangkap muat.kalo i lah,dh beranak pinak ni,my priority is my family.kalo muda2 dulu ye la nak career development bagai.

itu la i cakap,terpulang pada priority dan situation org pun xsama.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list