Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
11212
View
328
Reply

[Tempatan] Update! 8 kes di Malaysia positif nCoV, sume mainland chinese. Mati kini 170 or

[Copy link]

Author: Tinot7       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 25-1-2020 05:20 PM | Show all posts
Kurex replied at 25-1-2020 05:18 PM
terima kasih kerana sudi baca


ni gambor sape pulak ni kurex? gambor ko ker? aku dah lama tak masuk porem.. almaklumlah, sibuk keje...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
aku dengar dekat berita nasional fm, kerajaan takkan hentikan visa dari china.. cibaii la
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 25-1-2020 05:20 PM
ni gambor sape pulak ni kurex? gambor ko ker? aku dah lama tak masuk porem.. almaklumlah, sibu ...

ni gambar irfan hariz.. ensem kan? tapi aku pun hensem jugak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2020 05:24 PM | Show all posts
Kecian virus tak mengenal usia atopon jantina..

3 coronavirus cases in Malaysia include 2-year-old boy

https://www.nst.com.my/news/nation/2020/01/559584/3-coronavirus-cases-malaysia-include-2-year-old-boy


By New Straits Times - January 25, 2020 @ 1:13pm

PUTRAJAYA: Health Minister Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad told a news conference here today that three confirmed cases of Novel Coronavirus (2019-nCoV) have been detected in the country.
The three are Chinese citizens who were among eight quarantined at a Johor Baru hotel over the past few days.
The individuals are relatives of a 66-year-old coronavirus patient from Wuhan who is currently being treated in Singapore.
They comprise the man's 65-year-old wife and their two grandsons, aged 2 and 11.
This morning, the trio was moved to the Sungai Buloh Hospital in Kuala Lumpur, where they have been placed in isolation and are being closely monitored.
They are reportedly in stable condition.
The 36-year-old mother of the two kids, though having tested negative for the coronavirus, was also admitted to keep her children company.
The family was part of a group of 10 Chinese nationals from Wuhan who had flown from Guangzhou to Singapore on Jan 20, before entering Malaysia.
While in Singapore, the 66-year-old man and his son (the father of the two boys) began presenting with symptoms of the virus and were admitted to hospital.
On Jan 22, Singapore health authorities announced that the duo had tested positive for 2019-nCoV.
The remaining members of the group, which includes a family of four who are close friends of the first family, tested negative for the virus.





Health officers screen arriving passengers from China with thermal scanners at Changi International ...

Health officers screen arriving passengers from China with thermal scanners at Changi International  ...

Health Minister Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad speaking to the media on the coronavirus outbreak duri ...

Health Minister Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad speaking to the media on the coronavirus outbreak duri ...

Malaysian Health Ministry staff using a thermal scanner to scan passengers arriving at the Kuala Lum ...

Malaysian Health Ministry staff using a thermal scanner to scan passengers arriving at the Kuala Lum ...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau airborne . Mungkin satu flight dah kena. Mungkin kebanyakan orang di airport dah kena. Kemungkinan body fluid? Perkongsian makanan. Aku lihat tebiat mana2 org suka celup celup makan dengan sudu garfu sama.

Kalau di rumah mak aku. Kena ceduk masuk plate lain. Setiap lauk ada sudu. Boleh simpan makan tak rosak. Kalau demam sorang2 je demam. Takde satu rumah demam kalau sorang demam
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Wabak coronavirusni cepat merebak bukan sahaja melalui manusia tetapi di udara dan setakat ini tiada lagi vaksin yg mampu menyembuhkan pesakit coronavirus, sangat kecewa dgn menteri tidak tegas isu besar ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2020 05:32 PM | Show all posts
Kurex replied at 25-1-2020 05:22 PM
aku dengar dekat berita nasional fm, kerajaan takkan hentikan visa dari china.. cibaii la

Eh, tak boleh mcm tu...
china dah sekat rakyat sendiri drp keluar bandar2 tu. diorang sedang berusaha utk membendung penyakit ni drp merebak. wabak ni kira bagus dapat detect awal. jadi, ada byk usaha dpt diambil utk kawal wabak ni.
hubungan antara negera kena jaga. kiranya kalau sakit berasal dari negara kita, tetapi dari satu bandar shj di mesia, mahukah kita disekat sepertimana yg ko nak skang ni? mesti tanak, kan? ni la yg dinamakan hubungan diplomasi.
langkah terbaik ialah ambil langkah berjaga2. kalau terdedah kat tmpt atopon org dr situ yg terjangkit, kena terus pi spital dan dptkan rawatan. skang ni, dunia nak tgk sapa yg transparen dlm menjlnkan tugas. kiranya kena ada inisiatif utk mengawal penyakit tu drp berjangkit di negara sendiri, bkn dgn cara batalkan visa sbb kalau kita batalkan visa, besok lusa pastinya giliran kita pula org lain batalkan visa. tak syok kan bila kena profiling dgn aussie? mcm tu la kekdahnya.
iols tak masuk campur dgn perbalahan dlm topik ni. sbb benang ni utk tambahkan info je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2020 05:33 PM | Show all posts
Kurex replied at 25-1-2020 05:23 PM
ni gambar irfan hariz.. ensem kan? tapi aku pun hensem jugak

iols tak kenal la irfan hariz... ok la comel.. kena dgn gaya u yg muda2 giteww...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2020 05:35 PM | Show all posts
jejarihalus replied at 25-1-2020 05:31 PM
Wabak coronavirusni cepat merebak bukan sahaja melalui manusia tetapi di udara dan setakat ini tiada ...

iols tak dpt nak komen ttg cara dia merebak ttp hanya boleh bg saranan langkah berjaga2 oleh kementerian kesihatan mesia.

tapi, terima kasih sbb sudi komen dlm benang ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2020 05:36 PM | Show all posts
munchkin replied at 25-1-2020 05:27 PM
Kalau airborne . Mungkin satu flight dah kena. Mungkin kebanyakan orang di airport dah kena. Kemungk ...

kalau airborne, dok serumah hirup udara yg sama juga boleh dpt.. you know, mcm tuberkulosis @ batuk kering/berdarah.


terima kasih sbb sudi komen dlm benang ni.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 25-1-2020 03:44 PM
Satu jah aku nak.ckp.. dah tau hangpa sakit buat ape dtg.. babi betulll

Dorang memang mcm babi sbb pemakan babi.....

Yg msia knp tak sekat dorang dari masuk...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 05:46 PM | Show all posts
makan minum semua free kerajaan MALAY  sia tanggung


Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo tinggal kat semenanjung tu elakkanlah pegi ke epot tu. Terutama klia. Kat sedara iols sendrik dah pesan sesiap to take precaution, guna mask etc.

Btw, iols rengsa sungguh lah yg lelain tu sempat berpolitik dlm benang informative camni. Bagi iols, bila orang tu mula bercakap pasal politik, iols trus lost interest sbb iols rasa org camtu berlumba-lumba nak tunjuk pandai.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 25-1-2020 05:36 PM
kalau airborne, dok serumah hirup udara yg sama juga boleh dpt.. you know, mcm tuberkulosis @ batu ...

Itulah kan.

Terima kasih juga sudi baca komen i yg ntah betul ntah tidak.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 25-1-2020 05:40 PM
Dorang memang mcm babi sbb pemakan babi.....

Yg msia knp tak sekat dorang dari masuk...

Yg sibabi tuu dah sah laa.. yg sibengong ph aku tak tau nak ckp ape dah... harap anak.menteli kena
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Pagi tadi pi outing kt Tugu Negara. Potong betul lah dtg 2 busload of PRC tourists, masing2 with topeng muka siap ada amoi2 pakai full face topeng nmpk sepasang mata jahh. Yg locals x pakai mask.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa singapura tak kuarantin 1 famili atok tu awal2? Ahli keluarga yg lain masuk Malaysia melalui jln darat/udara?
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 25-1-2020 05:32 PM
Eh, tak boleh mcm tu...
china dah sekat rakyat sendiri drp keluar bandar2 tu. diorang sedang beru ...

Susahnya nak cari orang rasional. Semua pikir ikut emosi.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by akusukaq at 25-1-2020 08:13 PM
fair_iza replied at 25-1-2020 06:56 PM
Kenapa singapura tak kuarantin 1 famili atok tu awal2? Ahli keluarga yg lain masuk Malaysia melalui  ...


kalu kita yg masuk bawak kuman bahaya ni kt negara China mesti awal awal lg dah diqurantin dan dibiarkan mati. dah tu mayat dibakar je utk pastikan virus tidak tersebar...faham 2 je dah nama pun negara komunis
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2020 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Amat membimbangkan.. dah terlepas ke dalam Malaysia rupanya.. semoga dijauhkan segala bencana.. aminn
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list