Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
24131
View
633
Reply

[Dunia] Wuhan virus: Mortality rate naik kpd 3.43%. Jumlah: 83,664 kes | 36,474 recovered | 56 negara | negara baru: New Zealand, Belarus, Nigeria

[Copy link]

Author: baghal_bortuqal       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-1-2020 02:15 PM | Show all posts |Read mode
Edited by baghal_bortuqal at 28-2-2020 03:06 PM

  • Dah sampai brazil, greece, timur tengah, austria, romania, macedonia, norway. Italy saw explosion of cases.
  • Perkhidmatan keretapi cross border Europe dihentikan.
  • Armenia tutop sempadan dgn iran.
  • Saudi stop visa umrah.
  • Singapore dakwa di mahkamah org wuhan menipu sejarah pergerakan, dah lucutkan PR org china yg tak self kuarantin di rumah.

Terkini (credit gbam):
  • The Taizhou Government in Zhenjiang, announced the discovery of a drug to cure corona patients.
  • Favi-Lavir (produced by Zhenjiang Hisun Pharmaceutical company) is claimed to be an anti-virus from Covid-19. Approved to be marketed by China's national medical product administration.https://www.pharmaceutical-techn ... r-testing-approval/
gbam: Chloroquine pun boleh juga, ni ubat anti malaria zaman dulu punya, harga murah sikit

Pautan terkait:
US CDC:ketik sini
WHO: ketik sini(credit @ctaf)
Contagion live:  ketik sini utk rujuk dari sesawang semata2 utk penyakit berjangkit
Live camera in China:  https://www.insecam.org/en/bycountry/CN/ (credit @gbam)
The Lancet (medical journal):  https://www.thelancet.com/coronavirus
realtime count: https://thewuhanvirus.com (credit @junkmail)










Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2020 02:19 PM | Show all posts
utk millenials; someting to ponder:


favorite classic:



absolute classic:

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 02:36 PM | Show all posts
ngape penyakit banyak datang dari prc?
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 23-1-2020 02:36 PM
ngape penyakit banyak datang dari prc?

Depa pengotoq????
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 23-1-2020 02:36 PM
ngape penyakit banyak datang dari prc?

Selain negara depa ni ramai penduduk, kebersihan pun teruk, sy percaya depa dah ada teknologi senjata biologi.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 02:58 PM | Show all posts
balasan atas uyghur...


habes org lain pun terpalit sama
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni mcm citer Containment. Satu daerah kena perintah berkurung siap tutup dgn barricade. Siapa cuba keluar akan kena tembak dgn askar dlm citer tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
arasham replied at 23-1-2020 02:40 PM
Depa pengotoq????


Makan kelawar, ular dsb yg bawak virus ni katanya. Mcm sars dulu pun salah satu sbb ialah makan binatang mcm musang kecik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 03:11 PM | Show all posts
Edited by Boomibulat at 23-1-2020 03:12 PM
fliphair8 replied at 23-1-2020 02:36 PM
ngape penyakit banyak datang dari prc?

sebab org sana mkn macam2..

BEIJING - Ular dipercayai menjadi sumber asal virus korona seperti Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) yang kini merebak di China.

Spesies banded krait (bungarus multicinctus) itu merupakan ular elapid paling berbisa yang biasanya ditemui di tengah dan selatan China serta Asia Tenggara.

Wabak yang menyebabkan pneumonia atau radang paru-paru itu pertama kali dilaporkan pada akhir bulan lalu di Wuhan dan kini telah menular ke beberapa negara di Asia termasuk Amerika Syarikat.

Hipotesis yang menyatakan virus 2019-nCoV tersebut disebarkan daripada haiwan di pasar terbabit turut disokong menerusi laporan diterbitkan dalam Journal of Medical Virology.

Kajian yang dilakukan ke atas kod genetik virus itu mendapati ia mempunyai persamaan rapat dengan sampel virus korona seperti SARS dari China.

Penyelidik juga mendapati urutan genom virus tersebut menunjukkan virus kelawar mengalami mutasi sebelum menjangkiti manusia.

Sebelum ini, virus SARS dan Sindrom Pernafasan Asia Barat (MERS) diklasifikasikan sebagai virus zoonatik yang bermaksud kumpulan pesakit pertama yang dijangkiti secara terus daripada haiwan.

Virus tersebut dikatakan boleh mengalami siri mutasi genetik yang membolehkan ia kemudiannya disebarkan antara manusia.

Dalam kes wabak terbaharu itu, kumpulan pertama yang dimasukkan ke hospital terdiri daripada pekerja dan pelanggan di Pasar Borong Makanan Laut Huanan di Wuhan yang turut menjual pelbagai haiwan hidup termasuk unta, kambing biri-biri, khinzir dan ternakan.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Bulan 3 aku kena ke sana..... Nak ngamuk dgn boss lah.... Aku tanak pegi... Biar dia pegi sorang2
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 03:16 PM | Show all posts
Katanya Wuhan ni kawasan orang cari makanan exotic.  Segala haiwan liar ditangkap & makan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 03:23 PM | Show all posts
Punca dari ular katanya.  US dan UK masing2 pun dah ada satu kes.  Harap Malaysia terhindar darinya dahlah vaksin pun belum ada.  Hari ni di Wuhan mulai pukul 10 oagi tadi  semua perkhidmatan bas dan train diberhentikan utk mengelakan pergerakan penduduk.  Mereka semua tak boleh keluar dari Wuhan.  Tak boleh balik kg ler masing2 nampaknya akibat menularnya virus ni.  Dah macam pilem The Flu lak jadinya.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 23-1-2020 03:11 PM
sebab org sana mkn macam2..

BEIJING - Ular dipercayai menjadi sumber asal virus korona seperti  ...

Katanya mungkin asal kelawar gak.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 03:31 PM | Show all posts
macam pelik je... ular tu diaorg baru jumpa dah makan ke?..... bukan dah dolu2 lagi dah lahap ular nie??

atau ular tu sekor je memang dah terjangkit??.... dia tak transfer ke ular2 lain?....
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 03:35 PM | Show all posts
matamata replied at 23-1-2020 03:14 PM
Bulan 3 aku kena ke sana..... Nak ngamuk dgn boss lah.... Aku tanak pegi... Biar dia pegi sorang2

kalau wuhan biar kena buang kerja jangan pergi
nyawa tu
kalau part lain china kau consider betul2 la


Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 03:57 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 23-1-2020 03:23 PM
Punca dari ular katanya.  US dan UK masing2 pun dah ada satu kes.  Harap Malaysia terhindar darinya  ...

menangis dibucu katil menjelang CNY kalau x dapat blk kg..
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 04:03 PM | Show all posts
Market kat Wuhan

wuhan.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 23-1-2020 02:36 PM
ngape penyakit banyak datang dari prc?

Sbb pengotor. Makan semua benda.. Kalu kayu n batu boleh makan dah laam deme ngap. Sbb tue islam ada larangan makan certain binantang. Berak tak basuh.. Sakit ati ngan pengotor. Kalu vulirus tue kena kt negara deme sahaj takpa nie sebar kt org lain or negara la.. Band jer pelancong cina pengotoe dr masuk malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
darkharis replied at 23-1-2020 03:31 PM
macam pelik je... ular tu diaorg baru jumpa dah makan ke?..... bukan dah dolu2 lagi dah lahap ular n ...

sebelum ni depa. makan yg sihat sihat agaknya.. kali ni ular tu sakit dan depa makan.. kenala  pd depa...
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 04:19 PM | Show all posts
Rasa nyesal betul keluar negara kali ni..
Nanti nak lalu Hong Kong pula...
Influenza kat Malaysia lepas ni ini... Nak nangis rasanya. Kalau tahu duduk diam diam kat rumah aje.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096850s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list