Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
1723
View
62
Reply

Antara Kesalahan Yang Sukar Di Maafkan, Tunggu Di Akhirat Kelak

[Copy link]

Author: ifanonline       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-1-2020 08:59 AM | Show all posts |Read mode
Edited by ifanonline at 16-1-2020 09:20 AM

Salam forumers, pernah dengar tak apabila manusia berada di saat perpisahan, dia akan memohon maaf kpd semua di atas kesalahannya? baik zahir atau batin? Walaubagaimanapun, for me, ada beberapa kesalahan yg sukar saya maafkan, dan perlu diperhitungkan di akhirat kelak. Antara kesalahan-kesalahan yang sukar saya maafkan:

1. Manusia tersebut telah menyebabkab masa saya terbuang dan di bazirkan dgn begitu lama. Maksud lama di sini adalah bertahun-tahun lamanya.
2. Manusia tersebut telah menyebabkan pendapatan, periuk nasik, rezeki saya di sekat, di kurangkan atau tiada sama sekali.
3. Manusia tersebut telah menyebabkan kematian ahli keluarga kita.
4. Manusia tersebut telah menyebabkan kecederaan fizikal yg kekal, cacat, atau penyebab kpd kematian
5. Manusia tersebut telah menjatuhkan maruah diri dan keluarga

perkara2 di atas adalah antara dosa2 besar hubungan saya dgn manusia lain yg tidak boleh di maafkan. Para forumer mcm mana pula?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 09:11 AM | Show all posts
saya sampai skrang tak boleh maafkan orang yang selalu kcau arwah mak saya sampai akhir hayat die, lpas kjadian die buat kt arwah mak saya trus mak saya terbaring sakit & meninggal. Lepas mak saya mninggal pn die ttap aibkan mak saya sampai malu kami adik beradik. Sampai bila2 hati ni tak dapat terima, tengok muka pn tak boleh
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 09:15 AM | Show all posts
org yg aku buat baik dgn dia...dia balas dgn taik
smpi mampos la aku x maafkan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2020 09:24 AM | Show all posts
Aku buka tred ni bukan ape, baru lepas semayang jenazah seorang ahli kariah...apabila salah seorang ahli keluarga mereka kehadapan dan memohon supaya di maafkan kesalahan arwah, ada hutang piutang, etc...aku terfikir sejenak...walaupun arwah tiada kaitan dgn saya, tetapi sebagai hubungan yg dijalinkan sesama manusia, ada benda yg sukar kita maafkan...

just sharing my thoughts in human relationship...boleh dikategorikan sebagai cinta dan emosi jugak la...
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 09:37 AM | Show all posts
betul you.. kadang2 cuba untuk jadi pemaaf agar kita boleh 'move on'. tapi perbuatan atau perkataan dari orang yang kerap mengguriskan hati menjadikan hati kita keras untuk jadi pemaaf. orang kata, sekali dia buat kita, yes boleh dimaafkan, ni kalau dah berkali2, susah gak kan?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 09:48 AM | Show all posts
Edited by mimi_mimpi at 16-1-2020 09:53 AM

masa zaman kat uni pernah hampir dirogol dengan orang yang kite ingat kawan baik.
hampir... sebab tetiba orang tu bleh berpikir dengan kepale yang betul.
tak jadi rogol.

berbulan die cube nak mintak maap.
I forgive but I don't forget.
maapkan die pun sebab terpikir mungkin ade salah I sdiri sampai die jadi gitu.
tapi I dah tak kawan die lah.
I suruh die move on dan jangan dekat dengan I lagi.
putus sahabat.

walaupun dah maapkan tapi luka tetap ada.

edit:
family die merayu I tarik repot polis.
family die salahkan I sebab seksi.
family I tetap nak die masuk lokap.
banyak drama, tapi hujung2 I tarik repot.
die stakat kene buang uni.


Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 09:49 AM | Show all posts
boleh ke kita x memaafkan kesalahan org?

sedang kan ALLAH ampun kan kesalahan? i takot utk tidak memaaf kan org.....

tp dlm hati sakit jgk.....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2020 09:53 AM | Show all posts
kiyudi replied at 16-1-2020 09:49 AM
boleh ke kita x memaafkan kesalahan org?

sedang kan ALLAH ampun kan kesalahan? i takot utk tidak  ...

Betul...Allah swt itu maha pengasih lagi maha penyayang...

tetapi siapakah kita? cuma manusia kerdil yg penuh dosa dan kesalahan...


Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 09:57 AM | Show all posts
ifanonline replied at 16-1-2020 09:53 AM
Betul...Allah swt itu maha pengasih lagi maha penyayang...

tetapi siapakah kita? cuma manusia k ...

tp ada tak kesalahan yg kalau manusia tidak memaaf kan, Allah juga x akan maaf kan....

kna tnya ostat......


Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 09:59 AM | Show all posts
kesalahan paling utama harus disalahkan diri sendiri
kenapa meletakkan diri pada keadaan yang mungkin kita sudah ketahui semasa dgn orang jahat tersebut
kedua..pengalaman untuk mengetahui niat seseorang dan risiko yang bakal kau dapat dan kenapa bodoh2 masih meneruskan utk diperbodohkan
ketiga..tak perlu berdendam terlalu lama. selagi dia bernama manusia akan tetap mendapat balasan cash dari tuhan.
diri kau juga akan dapat cash atas setiap kesalahan.


Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Ikut individu. .yang hati kering mcm syaitan mmg susah nak maafkan. ...yang hati lembut macam nabi dan Allah...mudah memaafkan. .

Tepuk dada tanya diri....
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku teringat seorang bapa yang memaafkan pembunuh anaknya di mahkamah. ..seorang ibu pun ada juga kes macam ni....hati mereka sangat lembut...sedangkan aku sendiri pun entah mampu entah tidak...

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 10:28 AM | Show all posts
kalau aku jenis tak bole memaafkan sudah lama aku palaukan manusia-manusia itu
yang sorang tu hidup2 aku diniaya semasa susah dulu..aku sanggup tak bergaji keja dengan mak masa tu aku kekeringan nk pegi interview pun takde duit..aku mintak kat mak..alih2 dia pulak lebih sudu dari kuah..dicampaknya duit kat aku bertaburan kat lantai.."nah amik duit kau" panjang lagi kata2 dia tak sanggup aku ingat..aku menangis mengutip duit tu lalu malam itu aku pergi meninggalkan mak selamanya.

kini orang tu sampai sekarang masih aku tolong..tapi sekadar saja. aku masih ingat apa yang dia buat kat aku dulu.

sorang lagi tu kalau diingat seperti luka yang sedia berdarah dia perah limau dan pijak2..begitulah pedih aku r asa. tapi kemanisan hidup dan hikmah Allah beri..membuat kita lupa dan teruskan hidup dengan senyuman.

the end..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 10:30 AM | Show all posts
kalau aku maafkan je semua tp aku tak lupa kan/ abaikan terus..
aku sentiasa beringat supaya tak berulang (cth jarakkan diri dr org tu ke apa)
aku maafkan utk senangkan hati aku, and aku harap org lain pun maafkan aku..

nak cerita sikit, masa lepas bapak aku meninggal, mak mertua pakcik aku (adik bapak aku), dtg jumpa mak aku mintak maaf ckp cucu dia (anak pakcik aku tu) fitnah mcm2 pasal bapak aku.. mula2 dia percaya, lama2 dia pun mcm tersedar tu semua tipu.. padahal budak tu dr kecik bapak aku yg tolong bela keluarga dia pasal bapak dia miskin.. bila da besar buat fitnah.. tp nak salahkan dia pun tak boleh, bapak dia perangai pun mcm tu.. dgn adik beradik sendiri semua dia gaduh.. adik beradik lain sabar je sbb nak jaga hubungan keluarga.. anak2 dia pun ngikut perangai dia..

sampai skrg pakcik aku tu perangai mcm tu.. anak dia ni dah berubah sikit.. aku nak berdendam ke apa pun takde rasa dah, sbb dr kecik hadap perangai dorang camtu.. tp selalu terfikir "ada jugak manusia tak kenang budi mcm ni".. aku maafkan je cuma aku harap Allah gantikan semua tu dgn pahala la..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 10:52 AM | Show all posts
kiyudi replied at 16-1-2020 09:57 AM
tp ada tak kesalahan yg kalau manusia tidak memaaf kan, Allah juga x akan maaf kan....

kna tnya ...

kesalahan yg Allah takkan maafkan adalah syirik kepadaNYA..ni mmg neraka paling bawah sekali..kecuali sebelum dia meninggal dia sempat bertaubat Allah pasti ampunkan hambaNYA..so nampak kan Allah akan ampunkan hambanya jdi siapalah kita untuk tak maafkan org, bukan apa kat mahsyar lama sgt kehidupan kat sana..tp terpulang pada pemikiran masing-masing, kalau nk senang urusan kat mahsyar maafkan la kesalahan org..sbb Allah yang akan tentukan bagaimana selayaknya seorang hamba itu dibalas.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 10:52 AM | Show all posts
aku maafkan semua orang atas semuanya..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
maaf mmg berat.. tp usaha la utk maafkan.. sbb bila disimpan, jadi dendam.. boleh membusuk dlm hati
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 11:06 AM | Show all posts
ok..itu machiam kalu......maaf kan semua salah org.....sbb kita pn memerlukan maaf dr org lain jgk...

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
I ade geng zaman skolah dlu,  ended up kene back stab,member sailang pakwe pastu couple tu tabur fitnah merata play victim bagai kat kwn2 sampai i hilang semue member dr zaman tu.  Zaman gelap,  i moved on,  i forgave but i dont forget.  nak kawan balik? I dont think so,  even after i moved on pun ade lagi bertebaran couple tu mencari kawan matriks, kawan uni i nk bgtau i ni pompuan jht.  Haha
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 12:44 PM | Show all posts
buat masa ni ...kalau i takboleh berdepan dgn orang tu i cuma pujuk hati, maafkan dia dlm hati., berdepan? NO.
taknak cakap apa pun..taknak jumpa langsung , mengelak seboleh mungkin
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091204s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list