Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2332
View
91
Reply

[Tempatan] Cuepacs minta gaji minimum penjawat awam dinaikkan ke RM1800

[Copy link]

Author: Boomibulat       Show all posts   Read mode

Post time 15-1-2020 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 15-1-2020 09:35 PM
16 tahun lepas harga barang mcm sekarang ke? Nak dengki kenapa ya 1800 tu nak sewa rumah pun dah h ...

Habis yg gaji 2400 mcm kami xyah sewa rumah ke? Srkg pun tgk yg baru2 masuk  kerjja dah boleh beli rumah  1200 sebulan, beli motor baru. So xde la teruk sgt gaji skrg..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
800214 replied at 15-1-2020 10:35 PM
Habis yg gaji 2400 mcm kami xyah sewa rumah ke? Srkg pun tgk yg baru2 masuk  kerjja dah boleh beli ...

betul sgt tu bro

reply bodoh dr penjawat awam lupa daratan yg masih tk  reti bersyukur.. kufur nikmat

padahal 10,000 pekerja swasta dh kn buang kerja sejak 1 Januari 2020
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
ikankeringmurah replied at 15-1-2020 09:42 PM
jgn nk gebang la

kau sewa kondo area sebelah Jalan Tun Razak yg dekat dgn KLCC ke? area belak ...

Kau ni bodoh ke? Area klcc tu mau 3-4k. Area kl mostly 2k. Flat je pun dah 1k kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
800214 replied at 15-1-2020 10:35 PM
Habis yg gaji 2400 mcm kami xyah sewa rumah ke? Srkg pun tgk yg baru2 masuk  kerjja dah boleh beli ...

Untunglah eh? Kwn2 iols takde pulak baru masuk keje terus beli rumah 1200 sebulan. Penjawat awam apa tu? Sepupu iols ptd pun xde sampai beli rumah harga tu. Ke uol nak gaji penjawat awam kekal 1200 je sampi bila2? Inflasi tak kira pulak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
ikankeringmurah replied at 15-1-2020 10:41 PM
betul sgt tu bro

reply bodoh dr penjawat awam lupa daratan yg masih tk  reti bersyukur.. kufur  ...

Aku keja kerajaan gak. Tp merasa susah survive ngan gaji  xbyk mana. Ngan hadap tol hari2. So skrg ngan gaji masuk elaun 3000 lepas 16 thn keja, aku rasa cukup sgt dah. Kang naik gaji mininum nak kena buat pelarasan gaji org lain lg...naik gaji mmg la seronok. Tp pikir la  dr sudut org lain sama
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ikankeringmurah at 15-1-2020 10:50 PM
armin replied at 15-1-2020 10:44 PM
Kau ni bodoh ke? Area klcc tu mau 3-4k. Area kl mostly 2k. Flat je pun dah 1k kat sini


aku x bodoh bro. aku kenal org yg sewa situ area tepi Jalan Tun Razak tu

kau la bodo. org keje  Putrajaya yg desperate sgt blh je sewa kt Cyberjaya dgn sewa kondo 900 sebulan

kau sembang kencang je bro
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
ikankeringmurah replied at 15-1-2020 10:49 PM
aku x bodoh bro. aku kenal org yg sewa situ area tepi Jalan Tun Razak tu

kau la bodo. org kej ...

Huh??? Memangla dah gaji 1.2k kau xkn nk sewa tumah 2k? Kau yg bodoh kata aku sembang kencang. Mana nk cukup duit hbs kt sewa je. Kau cite putarjaya hulu sana aku cite area kl. Bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ikankeringmurah at 15-1-2020 11:10 PM
armin replied at 15-1-2020 10:52 PM
Huh??? Memangla dah gaji 1.2k kau xkn nk sewa tumah 2k? Kau yg bodoh kata aku sembang kencang. Man ...


TBH... seriously kau tk penah dgr highway MEX ke? tu la route dr Putrajaya/Cyberjaya ke Jalan Tun Razak

habis takkan xblh sewa murah  kt Cyberjaya & keje KL dgn ikut highway MEX  yg terus masuk Jalan Tun Razak?  
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 15-1-2020 10:52 PM
Huh??? Memangla dah gaji 1.2k kau xkn nk sewa tumah 2k? Kau yg bodoh kata aku sembang kencang. Man ...

Putrajaya hulu? ke kau yg bengong xpnh naik highway MEX yg direct dr Jalan Tun Razak betul2 dpn Zouk, terus ke Cyberjaya & Putrajaya
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 15-1-2020 10:47 PM
Untunglah eh? Kwn2 iols takde pulak baru masuk keje terus beli rumah 1200 sebulan. Penjawat awam a ...

Baru2 masuk kerja. 4-5 tahun. Bkn tahun pertama. Xyah bitter sgt la beb. Gaji tiap2 tahun naik 100 kalau kerani cabuk mcm aku ni. Elaun lagi. Kadang2 dgn bersyukur tu jadi cukup. Jgn lupa sedekah selalu. Mmg la seronok gaji naik. Tp jenguk2 sama org keliling.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
800214 replied at 15-1-2020 11:17 PM
Baru2 masuk kerja. 4-5 tahun. Bkn tahun pertama. Xyah bitter sgt la beb. Gaji tiap2 tahun naik 100 ...

Kwn2 iols kerja 4 tahun mampu beli tanah kat kampung jah 100k. Tu pun makan bercatu, takde keluar berjalan ke apa. Tu pun ot manjang semata2 nak bayar loan kereta. Masa dgn family xde, rehat langsunG xde. Senang je kan, lepas tu suruh bersyukur. Lol.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ikankeringmurah replied at 15-1-2020 10:59 PM
Putrajaya hulu? ke kau yg bengong xpnh naik highway MEX yg direct dr Jalan Tun Razak betul2 dpn Zo ...

Hulu la dr kl. Bukan kl city pun. Harga rumah pun jauh beza kot dgn bandar. Gaji ciput blh la survive duk sana
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ikankeringmurah at 15-1-2020 11:34 PM
armin replied at 15-1-2020 11:26 PM
Hulu la dr kl. Bukan kl city pun. Harga rumah pun jauh beza kot dgn bandar. Gaji ciput blh la surv ...


kau je yg  bitter gila babi kecoh tk tentu pasal konon2 susah sgt la access Putrajaya dr KL.. kau pnh ke tk drive dr Jln tun Razak ikut MEX ke Putrajaya? dlm 30-40min je, or less

padahal org lain yg dh berbelas thn keje pun duk rumah kt Seremban hari2 pg keje kt KL naik komuter

aku seriously tk blah dgn statement kau pasal sewa 1800 tu.. kt Cyberjaya bersepah dh kondo blh  dpt 900 sebulan, org keje KL tkde masalah langsung nk tinggal situ, &  nk drive ke KL hari2 sbb entrance highway MEX yg besar gedabak tu lg dekat ke Cyberjaya & tembus direct ke Jln tun Razak

nak atau tknk je
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Kitty_catz at 15-1-2020 11:41 PM
iwan007 replied at 15-1-2020 09:22 PM
Kan. Mcm cilanat.  Company iols ni terlebih bayar kat satu agensi gomen ni. Nak tuntut balik tu ke ...


Tu lah sbb byk sgt org atas2 kena sign maka tersekat2 la..

Bab gaji depa naik barang pun naik pun ye

Dah la depa2 ni ghamai nk mampuih, mn tidak nya.. yg mc 7 tahun pun simpan, gaji jalan.. tu kes yg ank murid nk saman cikgu sbb mc 7 donkey years.. kalo private.. up to 120 days jah kalo company nk hold ikut budi bicara.. tu pun gaji dah x jln taw.. or bye bye je lah...

Tu blom masuk kes2 displin beso2 mcm rasuah ke sexual assault ke, depa demote or pindah transfer unit lain je.. still retain.. ni pun meols refer headmaster yg buat sexual grooming kat student.. in d end pindah buat desk job kat moe..

dats y la our civil servants is the biggest & bloated  in d world , x padan dgn population... patot atuk trim down la ye., sila cantas je yg underperforming or mmg ada discipline issues. then baru buleh revise balik salary scale tu.. buat mcm private co.. u dont perform, thats the door. U MIA for 3 days in a row with no valid reason(s), u r fired.. 3 memos & show cause letter.. out you go. Boleh ke ceupacs??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2020 08:20 AM | Show all posts
pyropura replied at 15-1-2020 09:29 PM
Dah dapat naik gaji 1.8k, main henfon kat kaunter, atau biarkan kilang mencemar Sungai Kimkim

satu masa dulu..


Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
nak naik tinggi mana pon...tapi tarik balik segala mak nenek elaun. kena ada kpi..tak payah ada skim pencen..potong kwsp cam swasta..baru adil...
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 08:32 AM | Show all posts
aku sbg penjawat awam TAK SETUJU...gaji sektor awam skrg ni pun dh lebih byk dr sektor swasta...walaupun org rumah aku keje swasta dpt bonus 2 bln lebih thn lpas, still gj bln2 tu xsepadan dgn keje dorg yg mcm zombie...dan xsemua org swasta dpt benefit mcm tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2020 08:33 AM | Show all posts
lurve82 replied at 16-1-2020 08:32 AM
aku sbg penjawat awam TAK SETUJU...gaji sektor awam skrg ni pun dh lebih byk dr sektor swasta...wala ...

betul sgt tu..xdpt bonus langsung pun ada..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 10:35 AM | Show all posts
armin replied at 15-1-2020 09:33 PM
Masalahnya 1800 tu pun kategori miskin.. skrg 1200. Are you kidding me..

hbs tu takde elaun lain ke? harap kan gaji pokok terus meninggi
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 10:38 AM | Show all posts
800214 replied at 15-1-2020 03:13 PM
Ai olls start keja gaji rm 656 campur elaun tolak kwsp 800 je. 16thn keja gaji basic xsmpai pun 3k l ...

yess tu la yg meols maksudkan. tp ade plak puak sendu yg tak phm
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.238340s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list