Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1044
View
12
Reply

"Takpa Zina Kalau Tak Tahan, Tapi Kena Pakai Kondom, Takdalah Buang Bayi"

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-1-2020 11:37 AM | Show all posts |Read mode





Pemodenan dan liberalisasi dalam masyarakat masa kini seakan tidak dapat dibendung lagi. Jadi, apa yang salah dan berdosa selama ini dineutralkan oleh segelintir puak ini seperti bersetuju bahawa zina adalah haram tetapi jika mahu melakukannya juga perlu mengambil langkah keselamatan seperti kondom untuk mengelakkan mudarat yang lebih besar kata mereta.

Hal ini dibantah oleh alim ulama dan warganet lain yang memandang serius tanggapan salah ini. Apatah lagi menyatakan "Kempen Jauhi Zina Tak Berkesan" seolah-olah menyatakan betapa susahnya untuk anak muda masa kini mengelakkan zina. Senipis itu kah iman generasi sekarang?






Twitter




Bagi pakar motivasi, Hilal Asyraf ayat seperti "Zina diharuskan jika tak mampu mengawal nafsu, asalkan menjaga diri dari penyakit kelamin serta tidak mengandung." adalah stigma songsang semata-mata. Jadi, pengenalan 'safe sex' itu sendiri sebenarnya lebih memudaratkan berbanding kebaikan. Ianya menyumbang kepada keruntuhan institusi keluarga dan moral masyarakat itu sendiri.




Google



Menurutnya lagi memang sukar untuk menjayakan Kempen jauhi zina. Ia mendapat ancaman dan tentangan segenap arah seperti kehidupan artis yang langsung tidak membantu kempen ini. Baru menegur soal pakaian sikit, dah ada geng melompat cakap fasal patriarki, slut shaming dan lain-lain.

Jadi, apa yang perlu dilakukan ialah perlu mengekang dari awal seperti keluar berdua-duaan, pergaulan tanpa batas dan bukannya mengajar mengenai 'safe sex'.




google



Berlaku perdebatan antara dua golongan ini yang merasakan 'safe sex' masih bagus untuk mengekang masalah yang lebih mudarat. Dan ianya mendapat perhatian daripada Ulama Wilayah Persekutuan sendiri.

Twitter



Google




Begitu lah, bila ada yang cuba 'menghalalkan' zina dengan pelbagai alasan membuatkan kita tertanya adakah anak muda sekarang sudah terlibat dalam kancah sosial ini hingga begitu tega mempertahankan yang haram ini? - CARI


Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 01:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 15-1-2020 01:30 PM

Apa maksud hilal ni. Endorse condom ke
There's this nice man met on occasion, bagitau dia pesan kat anak buah dia jangan buat buat penetration. Safe sex dulu katanya

Too shocking. Not seeing his safe ass ever again
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 05:26 PM | Show all posts
Org promote safe sex bukan nak suh menormalisasikan sex bebas,tapi mencegah dari perkara yg lebih memudaratkan, cth anak luar nikah yg belambak2 tu. Terang2 la sex bebas mmg da jadi budaya sekarang ni, jgn in denial la..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 06:26 PM | Show all posts
betulll student aku ramai dah terlanjur n dah beranak...
nak bgatau pasal hukum depa pon dah tau...
last2 ak bgtau depa, klo dah x tahan sangat, pakai lah protection....
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 06:41 PM | Show all posts
it's true. pakai lah kondom jugak pd pasangan yg berkahwin kalau dah tahu tak mampu nak membela anak, tapi sibuk nak memantat x menahan lepas kt dalam.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
kukukatablog replied at 15-1-2020 06:26 PM
betulll student aku ramai dah terlanjur n dah beranak...
nak bgatau pasal hukum depa pon dah tau... ...

Betul tu kuku, nak larang pon bukan nak ikut. Cuma kalau bdk2 ni tahu kesan zina pada diri sendiri wpon tak keluar baby tu lg hazab nak tanggung. Tp ada je yg berzina x kene balasan kt dunia.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 08:46 PM | Show all posts
sebenarnya kt Malaysia ni..yg terlanjur tu, bukan nya xtahu hukum.. tp tu la hurmmm,,
aku pun ade kawan yg terlanjur ni..dtg dari family baik2..
masa dia ckp dia mengandung, aku tak ckp pun ko xtau hukum agama ke (of course la dia tau kan)..
tp aku tnya, nape tak pakai protection huhu ntah la..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Main kan sedap.. org yg terlanjur ni rata2 mmg tau zina tu dosa besar.. tp benda dah sedap.. mana nk ingat tuhan...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:15 PM | Show all posts
Org islam having sex takpakai condom- terlanjur,.
Tapi kalau dah terlanjur tu lagi kesian kalau pregnant ada anak..dah anak pi buang merata lah plak.
Yg safe sex memang nak enjoy sex je
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:16 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 15-1-2020 11:18 PM
izzah_ok replied at 15-1-2020 08:46 PM
sebenarnya kt Malaysia ni..yg terlanjur tu, bukan nya xtahu hukum.. tp tu la hurmmm,,
aku pun ade k ...

Unplaned..terpegang tersentuh terlanjur.takbawak condom mcm bawak pad.
Camtulaaa kot
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak jauhi zina haponya dah ngesek tu sodap. Helok la promot kondom. Ngkorang bukan tak tahu remaja sekarang sexually active tak kira Moslem ka non.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 08:57 AM | Show all posts
BOLEH BERHUJAH DENGAN 10 ORG CERDIK PANDAI TP BILA DTG SATU ORG YG JAHIL KITA SUKAR MEMBETULKAN KEJAHILANNYA YG BTL2 KONAR BARING NI.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2020 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak kira la ko nak pancut dalam ke luar, yg pasti jangan sebok nak buang anak merata2... time sedap tak ingat!!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.410591s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list