Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
1520
View
64
Reply

Roti Wholemeal Vs Roti Canadian Purple Wheat : Mana Yang Lebih Baik?

[Copy link]

Author: PDOT777       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-1-2020 11:32 AM | Show all posts |Read mode

Roti Gardenia Wholemeal vs Roti Gardenia 100% Wholegrain with Canadian Purple Wheat : Mana Yang Lebih Baik Untuk Diet?






Ramai orang kita yang cuba untuk berdiet, dan ramai orang kita yang berdiet dengan hanya memakan roti. Tetapi, tidakkah mereka tahu bahawa roti ialah process food? Process food membantu dalam diet atau tidak?


Process food ialah makanan yang diproses, seperti roti, biskut, keropok dan juga bijirin. Berbeza dengan solid food seperti ayam, ikan, daging dan sayur-sayuran yang mentah tanpa ditambah kuah. Process food mengandungi tepung, di mana 1g tepung bersamaan dengan 4 kalori. 2 keping roti gardenia putih mengandungi 153 kalori. Sedangkan purata manusia dewasa hanya memerlukan 2000 kalori sahaja sehari. Sekiranya anda makan melebihi kalori yang diperlukan, kalori lebihan tersebut akan bertukar menjadi lemak.



Processed Food

SUMBER : 4 Reasons Why You Should Stop Eating Processed Foods, thecandidadiet.com







Solid food

SUMBER : Makan Ayam Atau Ikan untuk Lauk Nasi:Mana Yang Lebih Bergizi?, hellosehat.com




Jelas roti bukanlah idea yang baik untuk diet. Tetapi, sekiranya anda adalah seorang penggemar roti. Anda masih boleh makan roti, tetapi tukar jenis roti anda. Dalam konteks diet, anda perlu menggantikan roti putih biasa anda dengan roti wholemeal.

Roti Wholemeal
Roti wholemeal ialah roti gandum penuh yang tinggi dengan serat makanan. Roti ini mampu membuat seseorang berasa kenyang dengan cepat. Bagi anda yang ingin diet dengan cara yang sihat tanpa meninggalkan roti, terdapat dua jenis roti Gardenia di pasaran yang anda boleh beli, iaitu roti Wholemeal with Sunflower Seeds (paket hijau) ataupun Roti 100% Wholegrain with Canadian Purple Wheat (paket ungu). Roti mana yang lebih baik sebenarnya?


Kalau mengikut ranking, sudah semestinya roti putih biasa Gardenia yang terbawah, diikuti dengan roti Wholemeal With Sunflower Seeds, dan yang pertama sekali, 100% Wholegrain with Canadian Purple Wheat. Kenapa Canadian Purple Wheat adalah roti yang terbaik untuk dipilih? Anda boleh lihat berdasarkan indeks pemakanan di bawah:
  
Nutrisi Pemakanan roti Wholemeal (With Sunflower Seeds)
Jumlah Sajian: 2 keping
Kalori                                         148         
Natrium                                266 mg
Jumah Lemak                              2 g         
Potasium                                  0 mg
Lemak Tepu                                1 g         
Karbohidrat                               22 g
Asid lemak poli tak tepu               1 g         
Serabut Diet (Serat)                    9 g
Asid lemak mono tak tepu            1 g         
Jumlah gula                                0 g
Trans                                          0 g         
Protein                                        9 g
Kolesterol                                 0 mg                     
Vitamin A                                    0%         
Kalsium                                       0%
Vitamin C                                    0%         
Zat besi                                       0%
  
Nutrisi Pemakanan roti 100% WholeGrain (with Canadian Purple Wheat)
Jumlah sajian : 2 keping
Kalori                                          145         
Natrium                                 249 mg
Jumlah lemak                               2 g         
Potasium                                   0 mg
Lemak tepu                                  1 g         
Karbohidrat                                21 g
Asid lemak poli tak tepu                1 g         
Serabut Diet (Serat)                     5 g
Asid lemak mono tak tepu             1 g         
Jumlah gula                                 0 g
Trans                                           0 g         
Protein                                        9 g
Kolesterol                                  0 mg                     
Vitamin A                                     0%         
Kalsium                                        0%
Vitamin C                                     0%         
Zat besi                                        0%
  
Untuk diet, kita perlu manjaga kalori pemakanan kita. Selain itu, makanan yang tinggi serat membantu proses penghadaman dan mengelakkan sembelit, juga baik untuk diet. Makan yang baik untuk diet juga perlu tinggi dengan vitamin. Canadian Purple Wheat lebih tinggi seratnya berbanding Wholemeal with Sunflower Seeds, serta kalori lebih rendah. Selain itu, nilai Glycaemic Index (G.I) untuk Canadian Purple Wheat lebih rendah, iaitu 46 berbanding Wholemeal, iaitu 55.



Perbandingan Antara Glycaemic Index Roti 100% Wholegrain (kiri) with Canadian Purple Wheat dengan Roti Wholemeal Gardenia (kanan)

SUMBER : Kena Periksa GI Kalau Nak Makan Roti Untuk Diet, Doktor Ini Kongsi Cara Pilih Yang Sesuai!, maskulin.com.my




Glycaemic Index ialah ukuran relatif bagaimana sesuatu jenis makanan yang mengandungi karbohidrat memberi kesan terhadap tahap gula dalam darah. Lebih tinggi nilai G.I, bermakna lebih pantas makanan diproses dalam badan menjadi kalori, dan kandungan gula akan meningkat dengan lebih cepat. Kesimpulannya, Canadian Purple Wheat adalah pilhan anda. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg purple susah nak jumpa.. Tapi sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Thanks for the info
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:52 AM | Show all posts
x pernah amik tau..main bedal je..asal kenyang sudah..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:55 AM | Show all posts
good info, walopun hakak belum berangan nak IF or diet whatsoever...sebab masa hakak tengok cermin pepagi hakak rasa besher2 jek.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 12:03 PM | Show all posts
Roti Sommerset Cottage roti diet yang paling sodapppp
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Of course la yg canadian... bkn smue tpt ada jual n dorg letak pn x byk so sy beli wholemeal je
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok iols akan beli roti kaler purple tu sbb kalori dia rendah
Pastu sapu nutella tebal2

Hope iols cepat kurus
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 02:47 PM | Show all posts
suka yang purple tu..sedap bagi i
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
farishaziqi replied at 15-1-2020 12:03 PM
Roti Sommerset Cottage roti diet yang paling sodapppp

i pun suke yg ni sedappp tp payah nak cari
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 03:02 PM | Show all posts
Car Cushion Cleaning  Roti ni memang tak sedap bila kau saja nak makan tapi bila tengah on diet automatik roti ni jadi sedap haha
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 03:58 PM | Show all posts
Victorioussss replied at 15-1-2020 01:56 PM
Ok iols akan beli roti kaler purple tu sbb kalori dia rendah
Pastu sapu nutella tebal2

hahahaha... nak kurus mcm mne klo sapu nutella bebyk
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 04:03 PM | Show all posts
yg purple tu byk betul serat dia huhu tp kalau toast okla bolehla mkn huhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 05:10 PM | Show all posts
Info berguna dalam memilih roti
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 05:13 PM | Show all posts
sarah82 replied at 15-1-2020 11:48 AM
Yg purple susah nak jumpa.. Tapi sedap.

kalau beli barang kat Tescoboleh beli sekali roti purple wheat
saya beli 2 buku untuk 1 minggu lebih
monday to Saturday breakfast 2 keping roti ni - my dad and me ...

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
fly_in_d_sky replied at 15-1-2020 05:13 PM
kalau beli barang kat Tescoboleh beli sekali roti purple wheat
saya beli 2 buku untuk 1 minggu l ...

Nak pi tesco tu mslh sbb tak ada org jaga tok.. Sy berdua saja.. Nanti nak cari runner
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 05:15 PM | Show all posts
roti ni saya selalu makan dengan olive butter less fat
and st dalfour jem marmalade atau blueberry
takde gula ...

minum either kopi essenso mix dengan low fat milk
atau Tesco bold and strong tea mix dengan low fat milk
takde gula ...

sedap
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap roti canadian purple wheat. Lama dah bertukar dari wholemeal pada roti ni. Dulu nilai GI dekat pembungkus roti 46, now 50.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Bran whetgerm.

Lain makan kembung perut.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 06:03 PM | Show all posts
kenapa la aku rasa mcm tak sedap je yg kaler purple tu..... butterscotch jugak yg sedap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.141685s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list