Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2601
View
27
Reply

Puteri Balqis Sakit Sebab Guna Nama Anak Jin? - Ini Jawapan Mufti

[Copy link]

Author: natrahn    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-1-2020 10:48 AM | Show all posts |Read mode

Kredit Foto - Google






Terdapat segelintir masyarakat masih percaya bahawa angka atau nama tertentu boleh membawa nasib malang atau memberi nasib baik dalam hidup mereka.


Berikutan tular kisah pelakon cilik Puteri Balqis yang sedang menghidap penyakit misteri, ada wargamaya di Twitter mengaitkan hal (sakit) tersebut dengan pemberian nama Balqis itu.


Tweet ini dijawab oleh Ustaz Ad Dien seperti berikut:










Kredit Foto - Twitter Ustaz Ad Dien






Rata-rata warga maya turut bersetuju dengan tweet Ustaz Ad Dien.









Semua makna baik-baik...









Orang dulu-dulu suka percaya...








Nama anak saya Balqis, tapi dia cemerlang dan anak yang taat...










Maksud nama Balqis: Pandangan Allahyarham Ustaz Dr Haron Din dan Ustaz Zaharuddin








Walaubagaimanapun, sememangnya terdapat dalam hadis ada beberapa nama tidak bagus digunakan iaitu



  • Azazil
  • Wiswas
  • Khannas
  • Murrah
  • Harb
  • Soba




Allah SWT Sahaja Yang Boleh Beri Manfaat atau Mudarat

Memetik perkongsian dari Mufti Wilayah Persekutuan, S.S. Datuk Seri Dr Zulkifli bin Mohamad Al-Bakri, secara dasarnya, Islam telah meletakkan dasar pegangan yang kukuh bahawa tiada apa yang boleh memberi manfaat dan mudarat melainkan Allah SWT.


Firman Allah SWT:


Maksudnya: Dan jika Allah mengenakan engkau dengan sesuatu yang membahayakan, maka tiada sesiapa pun yang akan dapat menghapuskannya melainkan Dia; dan jika Ia menghendaki engkau beroleh sesuatu kebaikan, maka tiada sesiapapun yang akan dapat menghalangi limpah kurniaNya. Allah melimpahkan kurniaNya itu kepada sesiapa yang dikendakiNya dari hamba-hambaNya, dan Dia lah yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.


(Surah Yunus: 107)



Larangan Menganggap Sial dan Anjuran Menyebut yang Baik-baik


Kita dilarang sama sekali untuk menganggap sesuatu angka itu memberi sial. Begitu juga hal-hal yang seumpama dengannya.


Hal ini bagi mengelakkan kita terjerumus dalam mensyirikkan Allah SWT.




Daripada Abdullah bin Masud R.A, Rasulullah SAW bersabda:


Maksudnya: al-Tiyarah adalah syirik, al-Tiyarah adalah syirik (Baginda menyebutnya tiga kali) dan setiap orang pasti (pernah terlintas dalam hatinya sesuatu dari hal ini). Hanya sahaja Allah SWT menghilangkannya dengan tawakkal.

Riwayat Abu Daud (3910), Ibn Majah (3538) dan al-Tirmizi (1614)







Kesimpulannya, beri nama anak dengan maksud yang baik dan tiada perasaan ragu terhadap makna nama tersebut.


Berpegang teguh kepada kekuasaan Allah serta serahkanlah urusan sepenuhnya kepada Allah SWT. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:55 AM | Show all posts
Teringat lecturer iols, anak sheols Qistina Balqis. Dedua nama anak 'jin' sheols tapau
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Ooooo mcm tu pulak ye netz ni.. patut la prince chicky slalu tukar nama..pelik2 je kejadiannya..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:06 AM | Show all posts
budal balqis ni takde masalah ngan jin...masalah dia omaknyaaa....takut budak ni mental torture gara2 mak dia yg menjurus sangat munchausen by proxy nyaaa....ditambah plak ngan mendadih...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2020 11:10 AM | Show all posts
mieymiey replied at 15-1-2020 10:55 AM
Teringat lecturer iols, anak sheols Qistina Balqis. Dedua nama anak 'jin' sheols tapau

  kah kah kah.. helok tak budaknya?
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Wartawan ni curi post iols dekat benang balqish tu kah? Hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Huhuu adakah betul maknya si balqis ni mendadih?

Aqish ni sakit apo? Ke side effct drp mknya mendadih dia pn terjoin skali?

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:25 AM | Show all posts
ooo tukar je lah spelling
balqis - balkis.

eh tiber.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:28 AM | Show all posts
sana sini ada cerita balqish ni....
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:32 AM | Show all posts
letak nama yg elok itu doa..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Tengok balqis ni, teringat pulak cerita gypsy rose. Takde kaitan... Tapi tinggal dua beranak juga.
theblanchardewomen-1050x700-cb799087-3c1e-40b4-bc35-31cfd426e5a7.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:37 AM | Show all posts
pulak dah..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:45 AM | Show all posts
teringat nama kawan aku sorang 'Kerajaan' nama dia...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 12:01 PM | Show all posts
tengok dalam MHi balqis n mak nyer jawab soalan dalam nada yg sedih.. penuh syahdu n puitis jer susunan ayt g keluar dari mulut dedua beranak tu... macam dah rehdo sgt dengan keadaan hidup dorang.. tapi kita tak tahu ape yg dah dorg usahakan kan... wallahualam.. semoga d permudahkan segala urusan ank beranak berdua tu dunia & akhirat..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Mengarut merepek meraban
Kawan kolej iols nama balqiss
Org nya cantik, soft spoken , bijak pulak.
Dpt anugerah dekan lagi
Solat 5wktu, puasa sunat tak pernah tinggal
Bnyk la nko punya anak jin...yg bapak jin tu korang netizen cam tak ada agama
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 15-1-2020 12:08 PM
Mengarut merepek meraban
Kawan kolej iols nama balqiss
Org nya cantik, soft spoken , bijak pulak.
...

Baiknya kwn u tu..dh bpunya ke belum?.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 15-1-2020 04:13 AM
Baiknya kwn u tu..dh bpunya ke belum?.

Belum
Sejenis low profile..ig fb pun jrg2 dia update.
Iols nak kenen2 kan dgn abg iols
Tpi abg iols pun peel cam setan kan
Buat naya kawan iols je nnti.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Nama vokuru pun spesis jin version hantu kopek
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 12:29 PM | Show all posts
Madel replied at 15-1-2020 12:16 PM
Belum
Sejenis low profile..ig fb pun jrg2 dia update.
Iols nak kenen2 kan dgn abg iols

x baik kenakan dia..org baik jdoh dgn org baik jugak..
mesti kat rumah dia layan tv hijrah dgn radio ikim je kan..baju pulak ada tulis save gaza..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 15-1-2020 04:29 AM
x baik kenakan dia..org baik jdoh dgn org baik jugak..
mesti kat rumah dia layan tv hijrah dgn ra ...

Mana ada
Kawan iols tu layan kpop juga.,
Bukan set2 tudung labuh ke apa pakai baju save gaza.
Aje bongok nko ni.

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.110773s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list