Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3288
View
144
Reply

[Tempatan] Terima Kasih Pakatan Harapan. Rakyat boleh menuntut RM30 mulai hari ini

[Copy link]

Author: Knights       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-1-2020 09:13 AM | Show all posts |Read mode
Tuntut e-Tunai mulai hari ini


KIRA-kira 15 juta rakyat Malaysia layak boleh menuntut wang RM30 pemberian kerajaan daripada mana-mana tiga pengendali e-dompet terpilih iaitu Touch n Go, Grab, dan Boost mulai 8 pagi hari ini.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, kerajaan memperuntukkan RM450 juta bagi tujuan itu di bawah pelaksanaan program e-Tunai Rakyat.

Setiap rakyat Malaysia berusia 18 tahun dan ke atas serta berpendapatan kurang daripada RM100,000 setahun layak menerima wang e-tunai itu, katanya pada sidang media mengenai e-Tunai Rakyat di kementeriannya di sini, semalam.

Pengendali e-dompet menambah baik pemberian RM30 wang percuma dibiayai kerajaan dengan memberi insentif tersendiri.

Ini bermakna rakyat Malaysia yang layak menerima lebih daripada RM30 melalui inisiatif itu, katanya sambil menambah jumlah tambahan itu diumumkan tiga pengendali berkenaan, hari ini.

Lim berkata, wang RM30 itu boleh dibelanjakan untuk semua barangan dan perkhidmatan melalui platform pengendali terpilih.

Beliau berkata, inisiatif e-Tunai Rakyat itu dibentuk bagi meluaskan lagi penggunaan pembayaran digital dalam kalangan pengguna dan peniaga terutama dalam sektor runcit.

Oleh itu, kerajaan menggalakkan semua peniaga berdaftar dengan satu atau semua pengendali e-dompet terbabit supaya mereka mendapat manfaat daripada inisiatif e-Tunai Rakyat yang bernilai RM450 juta sebelum 14 Mac berakhir.

Setakat ini, lebih lapan juta peniaga menggunakan perkhidmatan pembayaran e-dompet dan jumlah itu diharap meningkat selepas pengumuman inisiatif e-Tunai Rakyat, katanya.

Lim berkata, bagi memastikan inisiatif itu mempercepatkan proses digitalisasi, RM30 itu perlu dibelanjakan penerima bermula 15 Januari hingga 14 Mac depan.

Beliau berkata, baki yang tidak dibelanjakan akan luput selepas 14 Mac.

Rakyat yang layak diberi tempoh memohon wang percuma itu sebelum 9 Mac depan untuk memastikan proses pengesahan dan pemberian wang dibuat dalam masa selewat-lewatnya tempoh lima hari bekerja, katanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2020 09:15 AM | Show all posts
kerajaan dah tolong rakyat macam macam pun, macai lobai seperti @dino masih tak henti maki.
bila rm30 diberikan kepada 15 juta rakyat, duit itu akan circulate balik. akan menjana ekonomi. tu pun macai gtak nampak lagi.
dulu bukan main kutuk kerajaan galakkan e-wallet.
walhal duit free pun nak kutuk.
buannya masuk dalam wallet najib,
ni masuk dalam e-wallet rakyat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2020 09:16 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2020 09:18 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2020 09:19 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 09:20 AM | Show all posts
wah bangganya si pembawak berita
dapat 30 dari pak lawak negare
must got e pay to get it
if not the 30 will burn
wat a joke!

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2020 09:21 AM | Show all posts
dah ada yang menerima






Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 09:22 AM | Show all posts
hat 30 hengget ni je lah kau pukul gendang pon.




yg menurunkan pelepasan cukai caruman epf RM 2,000 tahun ni tu nak pusing apa?


pertambahan dua ribu duit simpanan rakyat dicukai tau!
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 09:23 AM | Show all posts
biarkan machai berbangga..asik kna kecam je
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 09:23 AM | Show all posts
Boleh dapat br1m sampai 2,000 ke 3,000

pilih 30 inggit

bodow nak mampus

bayar tol pun tak lepas sehala perjalanan bagi
tempat tertentu

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2020 09:23 AM | Show all posts
rospinki replied at 15-1-2020 09:20 AM
wah bangganya si pembawak berita
dapat 30 dari pak lawak negare
must got e pay to get it

satu macai dah kepanasan bila rakyat menerima bantuan dari kerajaan. tak boleh tengok rakyat senang,
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 09:25 AM | Show all posts


RM$30 - okaylah sbb govt tak ada duit. Hutang pun banyak yang BN tinggalkan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2020 09:25 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 09:25 AM | Show all posts
bodoh tak boleh diajar

bodoh yang menyusahkan orang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2020 09:28 AM | Show all posts
alhamdulilah.
wang rm30 dah masuk ke dalam banyak e-wallet hari ini

syabas Pakatan Harapan


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2020 09:31 AM | Show all posts
semakin hari, semakin baik di bawah pakatan harapan

di zaman bn ,rakyat dikerah membayar cukai gst kepada kerajaan

di zaman ph, apabila tiada ketirisan, wang rm30 dimasukkan pula ke dalam e- dompet rakyat

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 09:34 AM | Show all posts
30ringgit je ke palat??????

bodohhhhhhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 09:34 AM | Show all posts
Rakyat akan menerima RM30 bermula 15 Jan 2020 (one time payment). Bersyukurlah.

Maka dengan itu, marilah kita lupakan segala janji2 yg PH pernah laungkan dan tak dikotakan.

Marilah kita lupakan segala salah laku yg dibuat oleh Menteri2 PH dan ahli2 politik PH.

Marilah kita lupakan segala "bad performance" Menteri2 dan ahli2 politik PH dan terima mereka seadanya.

Marilah kita sanjung Menteri2 dan ahli2 politik PH kerana kemurahan hati mereka memberi RM30 kepada rakyat.

p/s: aku tak dpt sbb mungkin tak layak, so tak perlulah buat semua yg diatas.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Jgn keluar gua lama2 hehehe jap lagi mcm2 tahi keluar hahaha rm30 pakai ewallet dpt mender...kalau cash boleh gak buat kenduri mee bodoh hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 09:37 AM | Show all posts


Ehhh korang BN/PAS dah enjoy duit $30 tu or not? ehhh rezeki jangan ditolak tawww.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095452s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list